ČAKA NAS VRT

Del vrta preselimo v kuhinjo

Objavljeno 28. november 2015 12.40 | Posodobljeno 28. november 2015 12.42 | Piše: A. K. Baribal

Zelišča, ki jih vsak dan potrebujemo v kuhinji, lahko uspešno gojimo na okenski polici. S košatimi rastlinami bomo ubili dve muhi na en mah, imeli bomo vedno sveže začimbe pa tudi lep okras namesto lončnic.

Ustvarimo naravno okolje, v katero se bodo naselili naravni sovražniki polžev.

Sobotni dež je nepreklicno najavil zimo, ki tudi najvztrajnejše vrtnarje prežene z gredic. Nekaj svežega zelenja pa lahko kljub temu uživamo tudi v najhladnejših dneh. Na okenske police postavimo lončke z zelišči, ki bodo, z malo našega truda, lepo uspevala vse leto, ne le pozimi. Zlasti če je naš vrt oddaljen od hiše, da nam je sitno za vsak peteršilj ali listič bazilike tratiti čas, naj bo okenski vrtiček kar stalnica.

Na svetlo z njimi!

Seveda rastline, ki sicer uspevajo pod milim nebom, v zaprtem prostoru potrebujejo posebno nego, zlasti med kurilno sezono.

Za lončke izberimo okensko polico, kjer bodo zelišča imela čim več svetlobe, po možnosti naj ne bo v bližini radiatorja ali peči. Po potrebi jih lahko prestavljamo in obračamo, da bodo čim bolj enakomerno osvetljeni.

Poskrbimo, da bodo rastline imele ravno prav vlage, če jih v suhem prostoru preveč zalivamo, kaj rade začnejo gniti. Vrhnja plast prsti se namreč hitro posuši, in to nas zavede, da je zemlja suha tudi pod površjem. Lončki, v katere zelišča sadimo, naj imajo na dnu odprtino, skozi katero bo odtekala odvečna voda, še bolje je, da naredimo drenažo, na primer iz kamenčkov. Previdnost pri zalivanju je potrebna zlasti pri plastičnih lončkih, ki ne prepuščajo vlage.

Pogosta napaka pri gojenju zelišč je nepravilna izbira zemlje, nekako se nam zdi, da bo, če sadimo v lončke, pravšnja tista za lončnice, ki je bogata z gnojili. Pa ni tako, zelišča dobro uspevajo v bogati humusni ali celo suhi peščeni zemlji. Če jo kupujemo, izberimo mešanico šote in njenih nadomestkov iz mletega lubja ali komposta, gnojimo zmerno.

Od peteršilja in timijana za juho do mete za čaj

Seveda imajo posamezne rastline svoje zahteve in za dobro rast potrebujejo različne razmere. Ene več, druge manj vlage ali svetlobe, pa različno zemljo. Zato je najbolje, da jih posadimo vsako v svoj lonček, če pa se že odločimo za skupinsko zasaditev, pazimo, da bodo rastline med seboj združljive.

V lončkih lahko gojimo tako rekoč vsa zelišča, ki jih potrebujemo, tako enoletnice kot tudi trajnice, ki lahko v isti posodi rastejo več let. V ustreznih razmerah bodo lepo rasli peteršilj, bazilika, majaron, šetraj, meta, melisa, drobnjak, rožmarin, žajbelj, origano, lovor, kumina, komarček... Kot pri zasaditvi vrta bodimo tudi tu pozorni na dobre in slabe sosede, tako se na primer ne marajo poprova meta in peteršilj ter janež in kumina.

Sicer pa pri izbiri upoštevajmo svoj okus in potrebe naše kuhinje. Zelišča, ki jih porabimo več, posadimo v več lončkov, ki jih čez leto menjavamo. Eden počiva in se obrašča, drugega uporabljamo v kuhinji.

Zelišča redno obrezujmo

Da bi spodbudili rast novih listov, rastline sproti obrezujmo. Odstranjujmo morebitne cvetove, ko odcvetijo, pa tudi nezaželene poganjke, da se rastlina ne bi preveč razrasla.

Deli s prijatelji