POLAGANJE PLOŠČIC

Zadnja v vrsti vsaj za pol ploščice velika

Objavljeno 23. april 2017 20.00 | Posodobljeno 23. april 2017 20.09 | Piše: Andrej Predin

Polaganje ploščic ni tako zapleteno, da se ga ne bi mogli lotiti sami. Upoštevati moramo nekaj osnovnih pravil. Z lastnim delom lahko veliko privarčujemo.

Z odsluženo keramiko izdelajte zanimive mozaične podobe.

Nekoč smo številna osnovna hišna popravila in obnove opravljali sami ali ob pomoči bližnjih, danes pa se pogosto že za povsem preproste reči, kot je menjava žarnice v lestencu, obračamo na pomoč profesionalcev obrtnikov.

Med opravila, ki se jih le redki upajo lotiti sami, spada polaganje ploščic. Gre za izziv, vendar nikakor neizvedljiv. Glede na to, da bi morali za polaganje ploščic na kvadratni meter odšteti nekje med 10 in 20 evri, lahko z malce vztrajnosti in potrpljenja tudi veliko privarčujemo.

Zravnamo s sanacijsko malto

Preden začnemo polagati, moramo površino ustrezno pripraviti, vdolbine in neravnine izravnamo s sanacijsko malto, po potrebi s tekočo izravnalno maso. Podlaga mora biti pred polaganjem suha, čista in razmaščena.

Če polagamo na zelo vpojne površine, moramo uporabiti prednamaz, ki prepreči, da bi se lepilo za keramiko prehitro sušilo. Če polagamo ploščice v kopalnici in drugih vlažnih prostorih, je treba uporabiti vodotesni prednamaz.

Od sredine proti krajem

Strokovnjaki svetujejo, da ploščice pred začetkom polaganja pregledamo in poškodovane odstranimo.

Prav tako moramo oceniti, kje bodo ploščice postavljene, tako da bodo poravnane in da bodo v zadnji vrsti široke vsaj za pol ploščice. Praviloma jih polagamo od sredine.

Na tla v tankem sloju z gladko stranjo lopatice namestimo lepilo za keramiko, ki ga nato z zobci gladilke razbrazdamo. Podlaga mora biti prekrita enakomerno. Ploščico nato pritisnemo na podlago, tako da se lepilo razleze po spodnji strani ploščice.

Plastične fuge za razmik

Dokler se lepilo ne strdi, lahko lego ploščice še popravljamo. Za enakomeren razmik med njimi si pomagamo s plastičnimi distančniki v obliki križev, ki jih vstavimo med ploščice.

S pomočjo naprave za rezanje ploščic jih razrežemo na primerne kose za uporabo na vogalih, v zadnjih vrstah in drugih predelih, na primer okoli vtičnic.

Potem ko se lepilo posuši, pride na vrsto fugiranje – fugirno maso z gumijasto lopatico z diagonalnimi potegi vtisnemo v prazne fuge, ostanke pa odstranimo.

Na koncu z mokro gobo ploščice očistimo, da se masa ne strdi na njihovi površini. Pomembno je, da kupimo malce več ploščic, kot jih porabimo, za morebitne popravke in odpravo poškodb.

 

Deli s prijatelji