NAREDI SAMA

Ustvarjanje 
z ljubeznijo

Objavljeno 03. november 2015 12.40 | Posodobljeno 03. november 2015 12.42 | Piše: Da. M.

Veliko lepega za svoj dom lahko naredite sami.

Kaja Milanič je ustvarila že ogromno stvari, prav posebno pa je bilo ustvarjanje knjige Narejeno z ljubeznijo. 
Foto: Špela Lutman

Kaja Milanič je številnim znana kot Deklica, saj se tako imenuje njena spletna stran, na kateri lahko spoznamo, da je velika navdušenka nad ročnim ustvarjanjem. Ljubezen do projektov naredi sam jo je pripeljala tako daleč, da je te dni izdala svoje prvo delo z naslovom Narejeno z ljubeznijo. Slovenci smo tako dobili prisrčno knjigo daril, ki jih lahko z malo truda in veliko veselja izdelamo sami. To so lepi predmeti za različne priložnosti – rojstni dan, poroko, rojstvo, vselitev, diplomo, obletnico, valentinovo, božič... »Želela sem pokazati, da ustvarjanje pravzaprav ni nobena znanstvena fantastika. Da za podarjanje (p)ose-bnih daril ne potrebujete gore denarja ali časa in da je vse v resnici zelo preprosto. Ustvarjanje in tudi dejstvo, da so najlepša darila še vedno tista, ki prihajajo iz srca in izvirajo iz neke poglobljene misli o osebi. Novo ustvarjalno priložnost sem želela ponuditi tistim, ki se navadno ne odločajo za podobne ustvarjalne eksperimente, ker sem ideje v knjigi razdelila tudi glede na težavnost izdelave, strošek in čas, ki ga porabimo za neki izdelek. Želela sem poudariti, da pri ustvarjanju ne obstaja prav ali narobe in da je v resnici vse, kar nam je všeč, prav,« motive za knjigo opiše Kaja.

V vsakem poglavju so po trije izdelki, njihovo nastajanje je opisano korak za korakom, pri ustvarjanju pa imajo prednost preprosti materiali in pripomočki, ki jih je mogoče dobiti pri nas, in to za malo denarja. Knjiga bo navdušila vse, ki se radi prepustijo vsakovrstni ustvarjalnosti in uživajo v tem, da osrečujejo bližnje z duhovitimi osebnimi darilci.

»Ustvarjanje mi je v različnih obdobjih pomenilo različno. Iz hobija se je razvilo v pravi mali oddih od vsakdanjika, zdaj pa, kot je videti, se počasi, a vztrajno uresničuje moja želja o tem, da bi čisto zares postalo moja služba,« je zaupala Kaja in dodala, da na ta način uresničuje svoje najbolj nenavadne in nore misli, za katere je včasih težko najti prave besede.

Vzornika, ki ji je vlil strast do tega dela, nima, veliko navdiha pa je zgovorna Primorka našla pri stricu Vitu, za katerega pravi, da je veliko bolj natančen kot ona. »Mislim pa, da je glavni krivec za moje ustvarjanje to, da sem edinka, ker sem se na neki način vedno morala zamotiti. Za igro sta potrebna dva, pri ustvarjanju pa si v resnici sam sebi čisto dovolj,« pravi. Ustvarja že od otroštva, a resneje se je tega lotila pred štirimi leti, ko je začela pisati blog, ki je zahteval doslednost in redne objave.

Nadaljevanje je knjiga, za katero Kaja meni, da je bila najtežji projekt. Celo težji kot prenova stanovanja, ki se je trenutno loteva. »Predelala sem staro kuhinjo, ki se jo je fant želel znebiti. Nastala je prelepa rustikalna kuhinja, ki bi se po slogu še najbolje umestila v kako staro podeželsko angleško hišo. Na to sem res ponosna. Rada brskam tudi po italijanskih starinarnicah in kupujem stole različnih oblik, ki jih prebarvam v pastele in jim z različnimi tehnikami vnesem občutek rustikalne modnosti.« Kaja je priznala, da bi si želela biti bolj natančna, glede tega se tudi najbolj trudi, a jo radovednost in neučakanost prevečkrat premagata. »Ampak so me že drugi potolažili, da tudi najboljši kuharji kuhajo brez recepta, tako da …« sklene.

  • Kaja je ustvarila prav posebno jesensko posodo in postopek delila z nami.

Jesenska skleda 
za drobnarije (postopek je prikazan v galeriji)

Naberite jesensko listje. Izberite takšno, ki še ni popolnoma posušeno in je še nekoliko prožno (rumeno listje).

Položite ga med kuhinjski krpi in ga prelikajte, da se zravna.

Izbrano skledo ovijte ali prekrijte z aluminijasto folijo. Sama sem izbrala skledo v obliki srca.

Folijo premažite z lepilom uhu za servietno tehniko, nanjo pa začnite polagati listje. S čopičem in lepilom ga pritrdite.

Z listjem prekrijte celotno površino. Če se zaradi okroglin ne oprijema podlage, posodo potem, ko ste površino prekrili, znova ovijte s folijo, tako da se listje popolnoma splošči.

Prekrito posodo postavite na sonce ali radiator za približno dve uri. Zgornjo folijo počasi in previdno odstranite. Spodnjo z listjem pa pustite stati še približno tri ure.

Folijo previdno in počasi odstranite.

Deli s prijatelji