IZ TUJINE

Prva žetev 
v vesolju

Objavljeno 02. april 2017 19.00 | Posodobljeno 02. april 2017 19.00 | Piše: Andrej Predin

Astronavti Nase so v vesolju uspešno vzgojili in poželi zelje. Rastline v vesolju ne rastejo tako hitro kot na Zemlji, moti jih povišana vsebnost ogljikovega dioksida.

Nas res čaka nekaj takega (simbolična fotografija)?

Na Mednarodni vesoljski postaji je ameriška astronavtka Peggy Whiston gojila kitajsko zelje. To je bil del projekta, pri katerem je želela ugotoviti, kakšne so možnosti pridelave hrane v vesolju in kako se rastline odzivajo na breztežnost.

Uporabila je sorto tokyo bekana, ki je prva vrsta zelja, ki so jo v vesolju gojili in tudi poželi. Pred tem so astronavti v vesolju že gojili zeleno solato in cvetje.

Kaj je najokusnejše v vesolju?

Seveda te sorte zelja niso izbrali po naključju, zanjo so se odločili po temeljiti raziskavi, potrebovali so rastlino, ki hitro raste in je nizke rasti. Priročne bi bile tudi različne vrste zelene solate, špinače, pese in blitve.

Osnovni namen raziskav je zagotoviti, kakšne so možnosti pridelave hrane na dolgotrajnih potovanjih, kot bi bila pot na Mars.

Sočasno bi se astronavti s pridelavo sproščali.

»Naredili smo raziskavo na več vrstah zelene listnate zelenjave in opazovali, kako rastejo, kako so hranilne in kakšen je njihov okus, seveda,« je povedala Gioia Massa, znanstvenica, ki je sodelovala pri projektu.

»Sorta tokyo bekana se je izkazala za najprimernejšo za rast pa tudi za najokusnejšo.« Pridelava hrane poteka v tako imenovanem produkcijskem sistemu za zelenjavo, ki mu pravijo Veggie. V njem je prst in sistem za nadzorovano sproščanje gnojila, vode in glinena zrna, ki pomagajo pri prezračevanju.

V vesolju vse raste bolj počasi

Sistem uporablja tudi zelena in rdeča LED-svetila, ki nadomeščajo sončno svetlobo. Letos naj bi proti postaji poletel nov in izdatno večji sistem za gojenje, imenovan Napredni habitat za rastline.

Doslej zbrani podatki razkrivajo, da rastline v vesolju rastejo bolj počasi, a v osnovi razmeroma dobro uspevajo.

»Naša testiranja so razkrila, da listje, ki raste pod visoko vsebnostjo CO2, ki je na Mednarodni vesoljski postaji, včasih začne rumeneti. Naš največji izziv je zagotoviti dovolj vlage in kisika za korenine rastlin. Je pa prav tako težko zagotoviti druge optimalne razmere za njihovo rast.«

Astronavtka Whistonova je tudi drugače velika ljubiteljica vrtnarjenja, zato ne preseneča, da so prav njej dodelili nalogo gojenja rastlin. Prva žetev je potekala konec februarja, del je bil namenjen uživanju, drugo pa je bilo spravljeno za nadaljnje eksperimente.

 

Deli s prijatelji