ODKRIVANJE REGIJE

Odpirajo Vrata v Pomurje

Objavljeno 05. december 2017 12.50 | Posodobljeno 05. december 2017 12.51 | Piše: Oste Bakal

Expano bo inovativna, tehnološko napredna, zabavna in poučna predstavitev življenja ob reki Muri.

Dela ob soboški gramoznici nezadržno napredujejo. FOTO: Arhiv MO Murska Sobota

Na skrajnem severovzhodu države se kmalu obeta nova turistična točka, ki bo prispevala k promociji in tudi k razvoju regije. Paviljon, ki je na svetovni razstavi EXPO Milano 2015 predstavljal zgodbo Slovenije, bo namreč svojo pozitivno zgodbo v Pomurju nosil še naprej. S postavitvijo ob Soboškem jezeru se bo nadaljevalo poslanstvo s predstavitvijo in promocijo tamkajšnje turistične ponudbe in gospodarstva Pomurja. Expano je inovativna, tehnološko napredna, zabavna in hkrati poučna predstavitev življenja ob Muri. Gre za interaktivni doživljajski park, ki bo obiskovalce popeljal po Pomurju in jih prek novih tehnologij nagovarjal k nadaljnjemu raziskovanju in odkrivanju skritih kotičkov. Expano bo zanimiva točka za enodnevne izlete in osrednji turističnoinformacijski center regije. V paviljonu bo trgovina z regijskimi produkti in spominki, center mobilnosti, restavracija panonskih dobrot in prijeten kotiček za posedanje ob kavi.

Paviljon naj bi vzpostavil novo vstopno točko za odkrivanje regije.

Postavitev omenjenega promocijskega centra Expano je stekla in dela nezadržno napredujejo, o čemer se lahko prepričajo vsi, ki se gibljejo ob soboški gramoznici, streljaj iz Murske Sobote proti Bakovcem. Vrata v Pomurje naj bi za obiskovalce odprli predvidoma maja prihodnje leto, paviljon pa naj bi s spletom sodobne tehnologije ter inovativnih pristopov vzpostavil novo vstopno točko za odkrivanje regije.

Cena turističnega (in tudi gospodarskega) vozlišča regije naj bi se z 2,4 povzpela na 4,6 milijona evrov, zato se mnogi sprašujejo, ali bo obisk povrnil vložke. Medtem ko nekateri opozarjajo na vse višje stroške in preveliko zadolževanje ter dvomijo o donosnosti projekta, župan občine Murska Sobota dr. Aleksander Jevšek pesimiste miri in trdi, da je treba imeti več optimizma. Eden od razlogov za občutno višjo ceno je po besedah direktorja mestne uprave Srečka Đurova tudi dejstvo, da je bil objekt prvotno narejen za (začasno) uporabo na svetovni razstavi v Milanu, za stalno uporabo morajo zato prilagoditi arhitekturne in druge rešitve. Pri demontaži objekta se je uničila fasada, zato jo je bilo treba na novo narediti, cena naj bi se zvišala tudi zaradi inštalacij in nove toplotne črpalke.

Cilj projekta pa ostaja jasen, sklene Đurov: »Da se umestimo na svetovni zemljevid in poskušamo zadržati turiste, ki gredo mimo naše regije.«

 

Deli s prijatelji