SVET ŠTEVILK

Filmske dežele

Objavljeno 20. april 2017 15.00 | Posodobljeno 20. april 2017 15.09 | Piše: T. P.

Čemu bi potrebovali potovalno brošuro in ure brskanja po svetovnem spletu, da bi se odločili, kam nas bo naslednjič ponesla pot. Imamo namreč filme.

Vseeno, ali so vam ljube romantične komedije, akcijski in pustolovski filmi ali znanstvena fantastika. Ob zgodbah na velikem platnu namreč oživijo tudi čudoviti kotički sveta, za katere morda sploh niste vedeli, da obstajajo. Nekateri so, kot bi nastali na drugih planetih ali v filmskih studiih, a so vendar del naše Zemlje in morebiti naslednja popotniška destinacija.

1. Avstrija: le kdo ni videl enega od najslavnejših muzikalov, z dvema oskarjema ovenčanega filma Moje pesmi, moje sanje? In če želite kot Julie Andrews zapeti in zaplesati v objemu planin, morate le skočiti k našim severnim sosedom. V Salzkammergut, predel Gornje Avstrije s Salzburgom, ki se baha s 76 jezeri, ujetimi v objem gora.

2. Anglija: na Otoku se lahko kaj hitro potopite v pravljični svet Harryja Potterja. Škotsko višavje in londonske ulice so bili namreč kulisa prenekaterega filmskega kadra. Čarovniška akademija Hogwarts je izrabila zunanjost gradu Alnwick, za njeno notranjost pa so filmski ustvarjalci (najizdatneje) pokukali v stolnico v Oxfordu in njeno kapelo Kristusove cerkve Oxfordske univerze.

3. Britanska Kolumbija, Kanada: graščina X, zasebna akademija za mutante iz uspešnice Možje X, je morda plod domišljije. Toda dvorec, kjer so tisti z nenavadnimi sposobnostmi našli svoj prostor, je zrasel na začetku 20. stoletja v bližini Victorie v Britanski Kolumbiji. Resničnega gradu Hatley pa niso uporabili le ustvarjalci filma Možje X, ampak je bil tudi dom Lexa Luthorja v nanizanki Smallville.

4. Nova Zelandija: usedite se na letalo, čas preskočite za pol dneva naprej in že se boste znašli v Srednjem svetu hobitov. Ali, natančneje, na Novi Zelandiji, katere lepote je režiser Peter Jackson izkoristil, da je na velikem platnu lahko zaživel domišljijski svet J. R. R. Tolkiena, kot ga je ta orisal v Gospodarju prstanov in Hobitu.

5. Havaji: ne, rajsko otočje Havaji niso zgolj peščene plaže in turkizno morje. Vsaj geološko najstarejši otok Kauai ne, saj so se po njegovi džungli še nedavno podili dinozavri. Čeprav zgolj pred kamerami filma Jurski park. A očitno je na tem otoku nekaj mističnega, kot bi bil z drugega sveta, saj so ga uporabili tudi pri filmu Avatar.

6. ZDA: newyorška stavba gasilskega doma na spodnjem Manhattnu je že mestna ikona. Ne le ker je štab filmskih Izganjalcev duhov, ovekovečili so jo tudi pri Legu in ustvarili njen model iz 4500 lego kock. V tem istem newyorškem okolišu pa se lahko odpravite še v slovito okrepčevalnico Katz Delicatessen, v kateri so posneli eno od najznamenitejših scen romantičnega hita Ko je Harry srečal Sally. Tisto, ko Meg Ryan za mizo, ob hrani, hlini orgazem, kar je postalo že skoraj del popularne kulture. Še več, trenutni lastnik naj bi že nehal šteti, kolikokrat na dan poskušajo njegovi gostje poustvariti zvezdničino hlinjenje. Poleg tega je okrepčevalnica našla prostor tudi v filmih Donnie Brasco in Začarana.

7. Tunizija: zgodba govori o galaksiji daleč, daleč stran, pa vendar se je vse odvijalo na Zemlji. Začenši v Tuniziji, največ v mestu in oazi Nefte, čeprav se je George Lucas z Vojno zvezd nato odpravil tudi v ameriško Dolino smrti, kitajsko gorovje Guilin in italijanski grad Palace of Caserta. Slednjega pa so, vsaj delčke notranjosti, uporabili tudi pri filmih Misija nemogoče 3 ter Angeli in demoni.

8. Nemčija: večkratni oskarjevec in prejemnik zlatih globusov Grand hotel Budapest bi lahko bil povsem drugačen. Avla filmskega hotela je v resnici nakupovalno središče v vzhodnonemškem mestu Görlitz, ki je bilo tik pred rušenjem, ko so ustvarjalci v njem našli idealno snemalno lokacijo in ga rešili pred uničenjem. »Stebri, stopnišče, mogočen lestenec in okna, vse je bilo že tam,« je povedal produkcijski oblikovalec Adam Stockhausen. Ne le da so stavbo rešili, po snemanju sta sledila prenova in odprtje.

Deli s prijatelji