ČISTOČA

10 kotičkov, ki jih ne čistite, pa bi jih morali

Objavljeno 19. december 2017 09.30 | Posodobljeno 19. december 2017 09.30 | Piše: M. F.

Najbrž med temeljitim čiščenjem pozabite na kljuke na vratih in telefon.

Površnost pri čiščenju ni zaželena.

Gospodinjska dela v resnici niso nikoli končana, a vendar bi morali 10 kotičkom namenjati več pozornosti, kot bi si večina mislila. Poglejte, kje površnost ni zaželena oziroma kaj bi morali redno čistiti.

Smetiščne koše

Večina vanje, preden pridejo na vrsto smeti, položi vrečko, ki nato polna roma med odpadke, le redki pa koše za smeti čistijo. A vendar bi jih morali, saj odpadki neredko pristanejo zunaj vrečke, prav tako iz nje velikokrat pritečejo odpadne tekočine. Posledica tega so umazani koši in neprijeten vonj, ki se širi iz njih. Vsaj enkrat na mesec njihovo notranjost temeljito očistite s toplo vodo in detergentom.

Kljuke na vratih in stikala za luči

Nemogoče je prešteti, kolikokrat na dan se jih dotaknete vi, drugi člani družine in tudi gostje, zato se umazanija z rok prenaša nanje ter nazaj na roke, od tod pa zlahka zaide v telo. Zlasti v času gripe in prehladov jih enkrat na teden dodobra očistite s sredstvom za dezinfekcijo. 

Računalniške tipkovnice

Na tipkah so prah, bakterije, umazanija, lasje, ostanki hrane itd. Odvisno sicer od tega, kako pogosto uporabljate računalnik, a enkrat na mesec temeljito očistite njegovo tipkovnico. Najprej z nje odstranite največjo umazanijo (lahko s sušilnikom za lase), predele med tipkami očistite z vatiranimi palčkami, ki ste jih namočili v alkohol, površino tipk pa z vlažno krpico.

Zadnja stran hladilnika

To bi morali očistiti vsaj dvakrat na leto, saj se na režah na njegovi zadnji strani kopiči prah, ki lahko kvari ali ovira delovanje hladilnika. Večjo umazanijo posesajte in reže nato očistite z vlažno krpo.

Pralni stroj

To, da v njem perete perilo, ne pomeni, da ne potrebuje čiščenja. Enkrat na mesec vključite prazen pralni stroj pri najvišji temperaturi, pred tem namesto detergenta vanj nalijte alkoholni kis, v boben pa stresite jedilno sodo. Kombinacija bo raztopila vodni kamen in pregnala bakterije. Prav tako redno čistite filter, gumo na vratih, dozirno posodo in zunanjost naprave.

Pomivalni stroj

Vsaj enkrat na mesec odstranite in očistite filter, njegovo notranjost pa premažite s pasto iz jedilne sode in vode, jo poškropite z alkoholnim kisom, pustite 12 ur učinkovati in nato vključite praznega.

Mobilni telefon

V resnici je na površini mobilnega telefona več bakterij kot na površini straniščne školjke. Te med pogovori pridejo na obraz, kjer povzročajo številne kožne težave. Zato ga vsaj enkrat na teden očistite s sredstvom za razkuževanje.

Vzglavniki

Posteljnino bi morali prati enkrat na teden, vzglavnike pa vsaj vsake tri mesece. Po pranju jih temeljito posušite. V sušilni stroj skupaj z njimi dodajte nekaj teniških žogic, ki bodo zagotovile enakomerno razporejanje polnila. Če jih sušite na zraku, jih večkrat obrnite in dobro pretresite.

Daljinski upravljalnik

Kakor mobilni telefon tudi daljinec enkrat na teden očistite s sredstvom za razkuževanje. Uporabite lahko robčke za dezinfekcijo ali na krpo kanite nekaj kapljic alkohola in ga očistite z njim.

Ščetka za zobe

Hranite jo v zaprti omarici ali čim dlje od straniščne školjke. Enkrat na teden jo namočite v alkoholno ustno vodico ali mešanico jedilne sode in vode ter jo zamenjajte vsake tri mesece. 

Deli s prijatelji