RAJE NE

Česa ne smete metati v stranišče

Objavljeno 23. november 2015 10.00 | Posodobljeno 23. november 2015 10.00 | Piše: M. F.

Papirnate brisače, blazinice za odstranjevanje ličil in vlažilni robčki ne spadajo v kanalizacijo.

Tudi zdravil in odpadnega olja v straniščno školjko ne gre metati.

Straniščna školjka je seveda nepogrešljiv dodatek vsakega doma, a so stvari, ki jih vanjo ne smete metati, saj bi tvegali zamašitev odtokov, škodovali pa bi tudi naravi. Seznam prepovedanih se še zdaleč ne konča pri higienskih in dnevnih vložkih.

Vlažilni robčki

Pa naj bodo tisti, s katerimi odstranjujete ličila, čistite otroške ritke ali loščite pohištvo. Čeprav je morda na njihovi embalaži navedeno drugače, nobeni od njih v školjko ne sodijo. So namreč nerazgradljivi in v kanalizacijskem sistemu lahko povzročijo veliko škode.

Kondomi

Zdijo se majhni in neškodljivi, a zaradi svoje sestave in oblike lahko v domačem pa tudi v mestnem sistemu povzročijo nemalo težav. Prav zato, da do teh ne bi prišlo, jih ne mečite v straniščno školjko.

Vata in blazinice za odstranjevanje ličil

Čeprav mislite, da gre zgolj za bombaž, blazinice in vata ne razpadejo. Ovijejo se okoli cevi in lahko privedejo do resnih zamašitev.

Zdravila

Nikoli zdravil ne mečite v WC-školjko. Gre za zelo nevarno početje, saj sestavine v njih onesnažujejo okolje in spreminjajo bakterijsko ravnovesje v naravi. Odslužena odnesite na zbirna mesta ali v lekarno, kjer bodo zanje primerno poskrbeli.

Papirnate brisače

So izjemno uporabne, vendar naj po uporabi ne romajo v kanalizacijski sistem. Zaradi svoje sestave se lahko v vodi sprimejo v kepe, ki zamašijo odtok.

Cigaretni ogorki

Pomislite, koliko vode porabite zgolj zato, da se znebite enega samega ogorka. Poleg tega pogled nanj v WC-školjki ni prav nič prijeten, strupi iz njega pa kaj lahko pridejo do podtalnice in onesnažijo čisto vodo.

Obliži

Izdelani so iz snovi, ki se v naravi ne razgradijo. Prav zato onesnažujejo naravo in lahko povzročijo zamašitev odtočnega sistema.

Zobna nitka

Zobna nitka se v naravi ne razgradi. Ko jo vržete v WC-školjko, se nanjo lahko prime druga umazanija in tako ustvari zamašek, ki ustavi pretočnost cevi.

Odpadna maščoba

Najbrž je vsak že zlil v odtok odpadno olje, a vendar bi to početje morali opustiti. Maščobe namreč pronicajo v podtalnico in lahko ogrozijo čistočo pitne vode, poleg tega pa lahko zaradi nakopičene in strjene maščobe zamašijo cevi.

Deli s prijatelji