V BOTANIČNEM VRTU

Bolšji sejem sadik, semen in cvetja

Objavljeno 24. maj 2015 18.00 | Posodobljeno 24. maj 2015 18.00 | Piše: Jaroslav Jankovič
Ključne besede: botanični vrt

V botaničnem vrtu v Ljubljani so prejšnji konec tedna organizirali že 11. dvodnevni bolšji sejem cvetja, semen in sadik.

Stanka Fišer nam je pokazala rdečo peso, ki jo pripravimo kot berivko. Foto: A. K. Baribal
 Vrtnarji, drevesničarji in krajinarji so na stojnicah v gozdičku vrta prodajali semena, ekološke sadike paradižnika, za dlan velike smrečice, tudi okrasno lončenino in vrtnarske knjige. Na 11. bolšjem sejmu botaničnega vrta v Ljubljani so postavili več kot 20 stojnic. Kot nam je povedal direktor vrta dr. Jože Bavcon, so ljudje v soboto prihajali dopoldne, v času kosila se je malce umirilo, pozno popoldne pa je bila v vrtu, ki obstaja že od leta 1810, že prava gneča.

Čeprav se na rastline ne spoznamo in nam je španski bezeg res ena španska vas, je bil nedeljski sprehod med stojnicami nadvse prijeten. Zaposleni v vrtu so ob steni upravne stavbe razstavili velike kaktuse, za katere je dr. Bavcon potrdil, da so stari od 50 do 60 let. Nekateri so v tem času zrasli kar dva metra in so bili prava dobrodošlica. Ni čudno, da jim pravijo večna rastlina.

Rdeča pesa kot berivka

Ko smo takole stikali naokoli in si poveznili klobuk na glavo, smo za upravno hišo naleteli na starinsko leseno cizo, nekakšno premično stojnico, s katero so krošnjarji včasih postopali po mestnih trgih in prodajali blago. Zgovorna Stanka Fišer nam je pod nos pomolila plastično banjico z rastlino, ki je imela živordeča stebla, ki so se na koncu razvila v zelene liste.

»Veste kaj je to?« nas je hudomušno pogledala. Stavim, da je vnaprej vedela, da se nam niti ne sanja, kaj raste v lončku, zato je kar sama nadaljevala: »To je rdeča pesa, katere listi so užitni in jih lahko pripravimo kot solato berivko.«

Vemo, da je narava polna čudes, le da jih mi običajno ne vidimo. Fišerjeva nas je presenetila še enkrat, ko nam je pokazala sadike kumaric. »A to niso navadne kumare, temveč okrasne, tako lepo cvetijo.«

Tudi zelenjava in začimbe

Pod velikim drevesom, katerega veje so se povešale proti zemlji kot pri vrbi žalujki, smo srečali gospo Uršo, ki je prinesla s seboj dve vreči rastlin, ki jih je izkopala na svojem vrtu.

»Mislila sem, da bomo zamenjevali rastline in semena, pa sem očitno narobe slišala.« Ker rastlin ni mislila prodati, jih je podarila.

Dr. Bavcon nam je povedal, da na stojnica najdemo vse od semen in sadik zelenjave, začimb do primerkov najbolj eksotičnih okrasnih rastlin, ki jih sicer lahko vidimo v posebnem tropskem rastlinjaku, ki so ga v Botaničnem vrtu zgradili in odprli leta 2010. V njem raste več kot 5000 vrst rastlin z vsega sveta. »Odkar so uredili pešpot ob Ljubljanici od Tromostovja do Botaničnega vrta, za kar potrebujemo, recimo, 20 minut, se je obisk izjemno povečal,« pove Bavcon. K temu je zagotovo pripomoglo odprtje čajnice sredi gozdiča, ki je naravnost romantična.

Lončenina iz zemljine in betona

Na stojnici založbe Pipinova knjiga smo si ogledali knjigo Rastlinstvo življenjskih okolij v Sloveniji, v kateri so vse rastline predstavljene z botanično risbo, tako kot mora biti. Biologinja Tamara Mušinovič nam je potrdila, da je kljub krizi kar veliko zanimanja za rastline.

Na sosednji stojnici smo opazili ekološko pridelane sadike zelenjave.

Krajinarka Kristina Ravnjak nam je predstavila okrasne posode, izdelane iz mešanice zemljine in betona, lepilo je seveda cement. Na videz delujejo kot kake stare okrasne drevesne gobe in se lepo podajo vsakemu premišljeno urejenemu vrtu.

Kot je za konec povedal Bavcon, so v dveh dneh poleg sejma organizirali osem predavanj različnih tematik. Vsak je našel kaj zanimivega zase, če je le pokazal malo radovednosti. 

Deli s prijatelji