VARNOST

Bavarski roadster na elektriko

Objavljeno 05. december 2017 16.00 | Posodobljeno 05. december 2017 16.00 | Piše: S. I.

BMW je predstavil kabriolet i8 s platneno streho, manjše prenove je bil deležen tudi kupe.

Močna in lahka hibrida: novi BMW i8 roadster in prenovljeni kupe FOTO: BMW

Nemški BMW je okrepil električno serijo i z novim roadsterjem i8 s platneno streho. »S tem odprtim dvosedom se borimo za prvo mesto v segmentu hibridnih športnih kabrioletov,« je poudaril šef razvoja pri bavarski družbi Klaus Fröhlich. Poleg tega so nekoliko prenovili že znani i8 coupe, oba avtomobila pa sta opremljena z nadgrajeno priključno hibridno tehnologijo z večjo močjo motorja in večjim dosegom, kadar deluje le električni pogon.

Učinkovitejši hibrid

Kapaciteta baterijskih celic je zdaj povečana z 20 na 34 Ah, s čimer bo i8 roadster lahko prevozil 53 kilometrov samo na elektriko, i8 coupe pa še dva kilometra več. Največja moč elektromotorjev je zdaj dvignjena za 12 konjev na 143 konjskih moči, medtem ko nazivna moč trivaljnega bencinskega motorja ostaja pri 231 konjičih. Roadsterska različica i8 v ozračje izpusti 46 gramov ogljikovega dioksida na kilometer, kupejevska i pa le 42 g/km.

BMW i8 roadster bo lahko prevozil 53 kilometrov samo na elektriko.

Teža in varnost

Roadsterjeva platnena streha se lahko odpre in zapre v 15 sekundah do največje hitrosti 50 kilometrov na uro in se zloži v varčen pravokotni položaj, s čimer voznik in sopotnik pridobita dodatnih sto litrov prostora za sedežema. Roadster je s 1595 kilogrami za samo 60 kilogramov težji od kupeja. Kakor pravijo pri BMW, je to zelo nizek davek za kabriolet s platneno streho, pri katerem je bilo treba z dodatnimi strukturnimi ojačitvami nadomestiti manjkajoči B-stebriček v primeru bočnega trčenja.

Dvižna vrata roadsterja imajo aluminijasto zunanjo plast, znotraj pa so sestavljena iz plastike, ojačane z ogljikovimi vlakni. Okvir vetrobranskega stekla je sestavljen iz ultra trdnega, a lahkega materiala, kar poskrbi za maksimalno varnost voznika in sopotnika, če se vozilo prevrne. Roadsterski i8 in prenovljeni kupe se bosta v Evropi in ZDA začela prodajati spomladi.

 

Deli s prijatelji