RAJ DOMA

Barvno usklajena praznična miza

Objavljeno 21. december 2017 14.00 | Posodobljeno 21. december 2017 14.00 | Piše: Alenka Kociper

Praznični pogrinjek pripravimo po pravilu manj je več, da ne bo na in ob mizi preveč gneče; kozarci za aperitiv, digestiv in pivo ne spadajo k pogrinjku.

Da bi se gostje dobro počutili, naj bo na mizi dovolj prostora. FOTO: Guliver/Thinkstock

Prazniki so čas, ko se pogosteje družimo z družino in prijatelji, doma pripravimo božično ali silvestrsko večerjo, ki, poleg izbranih jedi, zahteva svečano pogrnjeno mizo. Kako se lotiti pogrinjka, da bo miza karseda lepa in privlačna, hkrati pa bo dovolj prostora za goste in seveda postrežene jedi?

Ker vsi nimamo na razpolago več jedilnih servisov in priborov za vsako priložnost, najprej poglejmo, kaj imamo na voljo. Kakšni so krožniki, pribor in kozarci, morda je treba kaj še dokupiti. Mizo pogrnemo s prtom v beli ali nevtralni barvi, ki ga lahko dopolnimo s pogrinjki ali tekači. To je osnova, na kateri bomo gradili praznično podobo. Odločimo se za osnovno barvo, klasične božično-novoletne so rdeča, zelena, zlata in srebrna, lahko izberemo eno ali jih med seboj kombiniramo, da je le usklajeno.

Preden gremo po nakupih prtičkov, okrasja in drugih dodatkov, ocenimo, koliko bo na mizi prostora, ko bodo postavljeni nujni elementi, torej krožniki, pribor in kozarci. Ne pozabimo na prostor, ki ga potrebujemo za serviranje jedi, kar ostane, lahko zapolnimo z okrasjem. Kakšnih velikih ikeban ali cvetličnih aranžmajev si najbrž ne bomo omislili, lahko pa mizo popestrimo s svečami in manjšimi, v praznično zimskem duhu obarvanimi okraski, tudi cvetjem. Krasimo lahko z naravnimi materiali, na primer storži, smrekovimi vejicami, janeževimi zvezdami ali cimetovimi paličicami. Tako bo miza ne le lepa, temveč tudi dišeča.

Pogrinjek lahko okrasimo s smrekovimi vejicami in cimetovemi paličicami, da bo tudi dišalo.

Kozarce za pivo prinesemo po potrebi

Pri postavitvi pogrinjka se je najbolje držati pravila manj je več, saj gneča na mizi ne bo prispevala k sproščenemu vzdušju.

Pogrinjek gradimo okoli krožnikov, plitvega in globokega, če bomo postregli juho. Na levo stran položimo vilice, na desno najprej nož in potem žlico. Če je jedilnik sestavljen iz več hodov, zahteva več pribora, a so na levi strani lahko največ trije, na desni pa štirje kosi. Noži morajo biti z nazobčanim delom obrnjeni proti krožniku. Nad krožnik postavimo desertni pribor, najprej vilice in nato žličko. Kozarce postavimo desno nad krožnikom, najprej tistega za vodo, ta je nad nožem za glavno jed, levo od njega kozarec za belo vino in na koncu še za rdeče. Kozarci za aperitiv, digestiv in pivo ne spadajo h pogrinjku, prinesemo jih po potrebi. Na krožnik, lahko tudi na skrajno levo stran pogrinjka, namestimo prtiček, ki ga, če imamo kaj ročnih spretnosti, lično zložimo. Solnica ter steklenica z oljem in kisom ne spadajo na pogrinjek, prav tako ne zobotrebci. Vse to prinesemo po potrebi. Goste lahko presenetimo s kartico z imenom za sedežni red in ličnimi majhnimi darilci, ki dopolnijo podobo pogrinjka. 

 

Ne glede na izbiro elementov naj bo pogrinjek barvno usklajen, miza pa ne preveč naložena.

 

Deli s prijatelji