POTOVANJE

5 grških otokov, počitnice ki jih ne boste nikoli pozabili

Objavljeno 28. maj 2015 13.55 | Posodobljeno 28. maj 2015 13.40 | Piše: Igor Fabjan

Za vas smo pripravili izbor petih grških otokov, tako različnih, a tudi tako zelo podobnih.

Santorini.

Povsod vas bodo spremljali prijazni in radoživi domačini, pestra kulinarična ponudba in seveda navdihujoča narava. Grški večeri z značilno hrano in plesi pa so tako ali tako stalnica vseh turističnih krajev v sončni deželi. Prepustite se šepetu grškega morja.

LEFKADA - Bele plaže pod skalnimi previsi

Lefkada je najlaže dosegljiv grški otok, saj se lahko nanj po premičnem mostu pripeljete kar z avtomobilom. Ponuja raznovrstne podobe, od zelenja na vzhodni obali, med katerim boste pri kraju Nidri našli celo pravcat slap, pa do neustavljivo privlačnih belih peščenih plaž, ki se stiskajo pod belimi prepadnimi stenami na zahodni obali. Daleč najbolj znana je Porto Katsiki, ki izstopa tudi po svetlo turkizni modrini morja. Do nje se je treba potruditi po ozki ovinkasti cesti in potem še po lesenih stopnicah, ki omogočajo varen dostop do obale. Ker jo želijo videti vsi, se je pametno pripeljati v zgodnjih dopoldanskih urah, dokler je še kaj prostora na majhnem parkirišču. Tudi južne obale zaznamujejo plaže, toda tukaj jim daje poseben čar veter. Nad njim se navdušujejo deskarji in drugi ljubitelji jadralnih športov. Razmere za jadranje so tako ugodne, da prirejajo tudi mednarodna tekmovanja. In če se še niste poizkusili v jadralnih športih, je to pravi kraj, kjer lahko naredite prve korake. Središče jadralne meke je mestece Vassiliki. Zanimivo se je podati tudi v gorato notranjost. Ozke ceste se skozi napol zapuščene vasi vzpenjajo več kot tisoč metrov visoko. Za trud boste nagrajeni z razgledom na večino otoka, lahko pa si omislite bivanje v kateri izmed privlačno obnovljenih kamnitih hiš.

KRETA - Tropski paradiž

Kreta je znana kot zibelka bogov, saj je bil v Dikteonovi jami rojen bog Zevs. Bolj oprijemljive kot legende so arheološke najdbe. Otok so zaznamovali Minojci, ki so že pred več kot 4500 leti gradili razkošne palače in z ladjami obvladovali ta del Sredozemlja. Nanje spominjajo najdbe v arheološkem muzeju v otoški prestolnici Heraklion, še bolj impresiven pa je ogled minojske palače v Knososu.

Kreta je velika skoraj za pol Slovenije, turizem z obilico hotelov pa je razvit predvsem na severni obali, med prestolnico in mestom Chania. To je zaradi beneškega pečata daleč najprivlačnejše na otoku. Še po nekaj dneh se ne boste naveličali njegovih ozkih zavitih ulic in kamnitih hiš. V njih je urejenih na stotine trgovinic, restavracij, gostiln pa tudi ducat galerij in nekaj muzejev.

Sanjske plaže vabijo na skrajnem vzhodnem in zahodnem koncu otoka. Na vzhodu si ta naziv prisvaja plaža Vai, ki jo obdaja gozd endemičnih palm, zaradi katerih ima tropski videz. Na zahodu pa vas bo očaralo več plaž, ob katerih je morje obarvano turkizno modro (Balos, Falasarna, Elafonissi). Tudi južne obale so privlačne, še posebno v okolici zaliva Matala, kjer so se nekoč zbirali hipiji, vključno z Bobom Dylanom. Nekatere obale na tem koncu so dostopne le z morske strani. K sreči trajekt redno povezuje vsaj kraje v okolici privlačne soteske Samarija. Z njo se je vredno zapeljati do kar 16 kilometrov dolge soteske, ki velja za najdaljšo v Evropi. Lahko izberete tudi lagodnejšo možnost, ki pomeni le dobri dve uri dolgo hojo do najbolj slikovitih predelov, potem pa se vrnete na ladjo.

Če bi radi uživali udobje v tradicionalni otoški vasi, morate obiskati Vamos. Vasica je sicer oddaljena nekaj kilometrov od morja, toda z obnovljenimi kamnitimi hišami in presenetljivo razgibanim življenjem vas bo hitro očarala. Poletja poživljajo glasbene in kulturne prireditve, obiščete pa lahko tudi katerega izmed pridelovalcev vina in olivnega olja. V gostinskih lokalih si privoščite dobrote pregovorno zdrave otoške kuhinje, ki temelji na domačih pridelkih.

SANTORINI - Navdušujoča belina

Za mnoge eden najlepših otokov na svetu je pravi kraj, kjer boste našli stereotipne belo opleskane vasice z labirintom ozkih ulic in z modrimi polkni ozaljšane hiše. Najbolj slikoviti kraji (Imerovigli, Oia, Firi) so visoko na pečinah, s katerih do obale vodijo zavite ceste in stopnice. Iz belo obarvanih vasic se ponujajo najlepši razgledi na sončne zahode v Grčiji! K popolnemu oddihu pripomorejo tudi hoteli najvišje kategorije in ni čudno, da je otok izredno priljubljen med mladoporočenci. Mnogi pa kar tu sklenejo zakonsko zvezo.

Oblika otoka spominja na polmesec, saj je ostanek nekdanjega vulkana. Izbruh vulkana je tudi krivec, da so plaže večinoma črne! A ne obupajte prehitro, ena izmed njih je bela, vendar je dosegljiva le s čolnom. Resda niso največja otoška privlačnost, a velja obiskati še vsaj rdečkasto obarvano Rdečo plažo.

Poleg običajnih grških gastronomskih skušnjav so za otok značilni plodovi kaktusov opuncije. Iz njih izdelujejo sokove, likerje in sladoled. In še na ene značilne prebivalce ne smem pozabiti – na osle! Potrpežljive dolgouhe živali niso le priljubljen cilj fotografov, ampak pridejo prav tudi za premagovanje tisočerih stopnic, ki vodijo do obale. Zaradi vseh opevanih lepot je otok žal tudi med najdražjimi v Grčiji.

KOS - Po Hipokratovo prisego

Otok Kos ponuja prav vse, kar potrebujete za popoln oddih: čudovite plaže, hotele za vsakršen okus, razgibano nočno življenje, arheološke skušnjave in še kaj. Do nekaterih plaž vodijo le kozje stezice. Dobesedno kozje, saj je na te potrpežljive živali mogoče marsikje naleteti. Ena izmed najbolj posebnih plaž se stiska pod prepadnim skalnim previsom pri zaselku Agias Fokas. Najbolj zanimiv del je majhna vodna kotanja, tako imenovane naravne terme, v katerih se je mogoče z užitkom namakati skoraj vse dni v letu. V naravnem bazenčku se namreč morska voda meša z vročo termalno vodo, ki priteka iz nekaj metrov oddaljenega izvira.

Mestno središče otoške prestolnice Kos se stiska med pristaniščem in srednjeveško utrdbo vitezov sv. Janeza. Okoli manjših trgov se prepletajo ozke ulice z množico lokalov in trgovin. Najbolj značilni otoški pridelki se ponujajo na pokriti tržnici. Na enem kraju je mogoče najti znane grške pijače, kot so ouzo z aromo janeža in mastike, ter otoške likerje iz mandljev ali cimeta. Potem so tu začimbe, med, suho sadje, oreški in nepogrešljive sladice. Posebnost je tomatakij, kandiran paradižnik, vložen v sladek sirup. Domačini ga ponudijo gostom ob posebnih priložnostih.

V večernih urah je najbolj živahno v ulici Bar street. Tu nekateri lokali vabijo z moderno podobo, drugi skušajo očarati s tradicionalno grško. Eden najbolj priljubljenih je Hamam. Kot pove že ime, je urejen v nekdanjih turških kopelih. Turki so v preteklosti dobro zaznamovali otok in na nekdanje osvajalce spominja nekaj mošej.

V središču mesta je prav vse na dosegu rok. Tudi antični ostanki, vključno z gledališčem. Trg Loggia je zaradi znamenite Hipokratove platane obvezen postanek. Drevo je podmladek platane iz Hipokratovih časov in je staro »le« okoli 600 let. Deblo z dvanajstimi metri obsega je močno načeto, a še kljubuje zobu časa. Med drugim lahko tu kupite Hipokratovo prisego, ki je lično zavita skupaj z listom stare platane in napisana v številnih tujih jezikih, tudi v slovenščini. Do največje otoške arheološke znamenitosti Asklepion se je treba odpeljati iz mesta. Posebno svetišče je bilo namenjeno zdravljenju in čaščenju boga Asklepiona. To je tretje največje takšno svetišče v Grčiji in obenem prva bolnišnica v Evropi.

TASOS - Tradicionalne podobe

Na Tasos naj bi Odiseja vabile sirene. No, danes vas bodo prej očarale številne peščene plaže, med katerimi velja omeniti Zlato plažo v letoviškem kraju Skala Potamia. Tako jo imenujejo, ker se droben bel pesek v poznopopoldanskem soncu obarva v zlate odtenke.

Tasos je eden izmed bolj zelenih grških otokov, k čemur največ pripomorejo borovci in hrasti v hriboviti notranjosti, nedaleč stran od obale pa vas lahko presenetijo drevored evkaliptov, špalir razmršenih palm, gruča oleandrov in med belimi zidovi prava eksplozija barvitih plezavk bugenvilij. Zaradi razgibane pokrajine je otok priljubljen tudi med pohodniki in kolesarji.

Med hribovskimi vasmi je še posebno zanimiva Panagia. Obiščete lahko katero izmed starih oljarn ali pa se posvetite trgovinam domačih obrtnikov. Gostinski lokali so znani po odlični jagnjetini na ražnju in ribah. V vasi velja obiskati tudi eno zanimivejših pravoslavnih cerkva na otoku, že zaradi številnih podob – ikon, ki na obiskovalca naredijo prav poseben vtis. Mimogrede lahko izkažete spoštovanje tako kot domačini, s prižiganjem sveče.

Po nočnem življenju je najbolj znana otoška prestolnica Limenas. Poleg modernih in tradicionalnih zvokov boste prej ali slej naleteli na rembatiko – nekakšno grško verzijo bluesa.

Otočani so ponosni na tradicionalne običaje in nekatere radi delijo tudi s turisti. Avgusta v kraju Theologos priredijo tradicionalno poroko. Največ prireditev se zvrsti poleti: v kraju Limenaria poteka festival medu, v prestolnici prirejajo dneve antične drame, v kraju Skala Potamia so ponosni na oslovske dirke, v ribiški vasi Skala Killirachi pripravljajo festival sardin, Elaiohori pa je znan po festivalu grozdja. 

Deli s prijatelji