EVRO NA EVRO

12 navad tistih, ki znajo varčevati

Objavljeno 14. julij 2017 10.30 | Posodobljeno 14. julij 2017 10.30 | Piše: M. F.

Usvojite jih lahko tudi sami.

Začnite z majhnimi zneski in jih kasneje po svojih zmožnostih povečujte.

Ne glede na to, kakšni so prihodki, vedno je mogoče in pametno nekaj privarčevati. To so navade tistih, ki to dobro vedo in s tem nimajo težav.

Varčevanje je njihova prioriteta

Čeprav se to sliši povsem samoumevno, ni vedno lahko. Tisti, ki se za varčevanje zavestno odločijo, to vselej postavijo na prvo mesto. Ne glede na višino zneska, ki ga namenijo za hujše čase ali za večji nakup, ki jim ga bo omogočilo varčevanje.

Začeli so zgodaj

Ljudje, ki varčujejo kot odrasli, so se varčnosti in premišljenega porabljanja naučili že v mladih, pogosto že v otroških letih. 

Poznajo razliko med potrebami in željami

Ena največjih laži, ki nam jo prodaja potrošniška družba je, da so želje in potrebe eno in isto. Tisti, ki obvladajo varčevanje, se dobro zavedajo, da ni tako, in znajo ločiti med tem, kar bi radi, kaj si želijo in kaj v resnici potrebujejo.

Položnice plačujejo sami

Res je, da so trajni nalogi v veliko pomoč, a z njimi je težje nadzorovati prihodke in zlasti odhodke. Pregled nad njimi bo mnogo boljši, če boste položnice plačevali sami, naj bo to prek spletne banke ali na bančnem okencu.

Imajo proračun

Dobro vedo, koliko denarja se na njihov račun steče, koliko ga morajo nameniti za redne izdatke, koliko jim ga ostane za nepredvidljive stroške in koliko ga lahko dajo na kupček. Brez natančnega finančnega načrta in pregleda nad financami ni mogoče varčevati.

Uporabljajo papirnat denar

Kar pomeni da se, če je le mogoče, izogibajo plačilu s karticami, saj je dokazano, da z njimi v povprečju na mesec zapravimo 20 odstotkov več. Manj namreč boli, če zgolj vtipkamo PIN-kodo, kot če iz denarnice vzamemo denar.

Natančno spremljajo porabo

Ozavestijo še tako majhne zneske. Prav ti na koncu meseca največkrat privedejo v rdeče številke.

Sledijo popustom

Če želite prihraniti več, spremljajte akcije in znižanja. Večina artiklov na trgu je precenjenih in kupovanje na razprodajah ter sledenjem popustom ni nobena sramota.

Imajo vedno sklad za posebne primere

Nepričakovani veliki finančni zalogaji lahko porušijo ves varčevalni sistem, zato se je nanje vedno pametno pripraviti. Dobrodošel je tako imenovani sklad za posebne primere, s pomočjo katerega boste lahko pokrili nepredvidene izdatke, ne da bi ogrozili finančno stabilnost in varčevalni načrt.

Nimajo potrebe po nagradah

Mnogi so prepričani, da si zato, ker naporno delajo, občasno zaslužijo nagrado. A če vam proračun tega ne dopušča, se ji raje odpovejte ne glede na to, kako prepričani ste, da vam pripada.

Začeli so z majhnimi zneski

Torej tudi vi, če ste se šele odločili varčevati, začnite z majhnimi zneski in jih kasneje po svojih zmožnostih povečujte. Lažje se je prilagoditi majhnim kot velikim spremembam.

Olajšajte si varčevanje

Ob plači nekaj denarja nakažite na varčevalni račun, ki ni namenjen pokrivanju tekočih izdatkov. Če boste to storili na začetku meseca, denarja do njegovega izteka zagotovo ne boste zapravili.
 

Deli s prijatelji