RAZLIČNI SMO

Zodiak pred televizijo – niso vsi za žajfnice

Objavljeno 25. julij 2011 18.30 | Posodobljeno 25. julij 2011 18.30 | Piše: M. V.

Ribe se ne branijo na krilih domišljije pobegniti daleč proč od ponorelega sveta

Za rake ni lepšega kot z družino gledati nanizanke, nadaljevanke, filme

Oven

Značilni marsovci raje delajo, kot opazujejo, zaradi česar jim posedanje pred televizijo v prostem času ni prav ljubo početje. No, tudi to pravilo pozna izjeme, saj so pripravljeni prebedeti noč, če lahko samo tako v živo spremljajo športno tekmovanje, posebno boks in ali katero od borilnih veščinah. V naslanjač jih zvabite tudi z obljubo, da bo na sporedu akcijski film. A tudi tedaj vas utegnejo zavrniti, kajti že res, da jim je adrenalinsko preganjanje junakov po volji, drži pa tudi, da želijo biti korak pred vsemi, torej so si ta film najbrž že ogledali v kinu, in to kar na premieri.

Nikar jih ne silite gledati žajfnic in ljubezenskih filmov, res jih sovražijo.

Bik

Nobena skrivnost ni, da so Venerinim varovancem ljube lepe, užitka polne plati življenja, hkrati pa jim ni žal zavihati rokavov, da bi si te lahko tudi privoščili. Popoldneve in večere rade volje odmerijo dodatnemu delu, kajti to pomeni dan počitnic več, še en par čeveljcev ... Po televiziji radi spremljajo oddaje, ki jih poučijo o tem, kako brez tveganja zaslužiti še več, tudi o prenavljanju doma po načelu sam svoj mojster ali starinah (nemudoma bodo prebrskali podstrešje, ali nimajo tudi sami kakšnega zaklada).

Ne marajo melodram, v katerih glavni junaki tolčejo revščino, prej obrnjeno, žajfnici Dallas in Dinastija sta bili po njihovem okusu. Očarajo jih tudi epske, zgodovinske drame, morda o Kleopatri.

Dvojčka

Merkurjevi varovanci nimajo ne časa ne potrpežljivosti, da bi spremljali žajfnice, filme in celo dokumentarne oddaje, ki se vlečejo kot jara kača. Radovedni so, a vedoželjnost radi tudi hitro potešijo – raje gledajo detektivske zgodbe v nanizankah kot nadaljevankah in celovečernih filmih, ljubi so jim lahko tudi TV-kvizi. Radi se tudi od srca nasmejijo, vendar ne situacijskemu humorju, ampak besednemu z veliko soli in nenadnih preobratov.

Nikar jih ne karajte, ker hkrati gledajo po pet programov oziroma oddaj hkrati – po drobcih, z daljincem v roki. Hitro izluščijo pomembno, se začnejo dolgočasiti in pač gredo naprej (ali pa se iz enakega razloga spet vrnejo).

Rak

Ker za Lunine varovance ni nič lepšega kot biti doma, obdan z najbližjimi, jim je po volji vsak večer zlekniti se v naslanjač pred televizijo in družno gledati nanizanke, nadaljevanke, filme, kar vse po vrsti, kar nagovarja njihova (ljubezenska) čustva, iz njih izvabi solzo ganotja ali dve. Pomembno je le, da se zabava sklene po načelu: In potem so živeli srečno do konca svojih dni.

Ljubi so jim filmi, ki jih lahko gledajo s potomci v naročju. Moje pesmi, moje sanje so najbrž gledali že tolikokrat, da znajo pesmi na pamet, ne morejo se odtrgati od televizije, ko je na sporedu ali film ali nadaljevanka Prevzetnost in pristranost ali oddaje s kuharskimi recepti.

Lev

Dramatični, živahni, bleščeči Sončevi naravi je na kožo pisana veličastnost. To pomeni, da si radi ogledajo velike spektakle, kot so Zadnji kitajski cesar, Avatar, Matrica in Titanik; ni pomembno, ali na platnu potujejo v času nazaj ali naprej, pomembno je, da je prizorišče bogato, zapleti glavnih junakov pa velikopotezni in izvirni. Takšne filme, seveda, po možnosti v 3D-tehniki, si raje kot doma po televiziji ogledajo v kinodvorani.

Če so že prisiljeni doma zreti v zaslon, si omislijo največjega, kar si jih lahko privoščijo, in z več zvočniki za dober zvok. Raje kot šport po televiziji spremljajo dokumentarce o ljudeh, ki so krojili zgodovino, pa naj so to vladarji, bojevniki ali znanstveniki.

Devica

Za praktične merkurjevke je spremljanje žajfnice velika potrata časa, ki si jo le redko privoščijo, ko pa imajo ob službenih še toooliko drugih, predvsem gospodinjskih obveznosti. No, in vendar se lahko tudi device ujamejo na trnek in spremljajo nadaljevanko, posebno če so glavni junaki zdravniki. Seveda bodo prilepljenost pred zaslon poskušale pred seboj in drugimi nekako utemeljiti, češ, poučujejo se o sodobnih medicinskih postopkih.

Ljube so jim vse informativne oddaje po vrsti, s katerimi si širijo obzorja – o zdravju, psih, če imajo hišnega ljubljenčka, o hišnih opravilih in drobnih skrivnostih, kako odstraniti tudi najtrdovratnejše madeže ... V zabavo so jim brezčasne komedije Charlieja Chaplina.

Tehtnica

Po okusu Venerinih varovank, ki jim v življenju veliko pomenita pravičnost in poštenost, so filmi, nanizanke in nadaljevanke, ki so tako ali drugače povezani s sodišči in šarmantnimi odvetniki. Veseli jih, da je na koncu pravici zadoščeno, škodi pa ne, če so glavni junaki od nog do glave odeti po zadnji modi. Da, tehtnice lahko obsedijo pred televizijo tudi zaradi tega, da preverijo, kaj se prav zdaj nosi, kako se liči ipd., pa tudi, da si privežejo dušo s čim lepim – njihovo pozornost pritegnejo dokumentarci o slikarskih in drugih umetniških mojstrovinah, tudi kakšen prenos koncerta.

Rade, posebno v dvoje, gledajo tudi ljubezenske filme, denimo Ko je Harry srečal Sally ali Romanca v Seattlu.

Škorpijon

Značilni predstavniki Plutonove vrste redko kaj jemljejo zlahka, tako mimogrede in površno, to pa velja tudi za gledanje televizije. Pred TV-zaslone jih prilepi kakšna dobra kriminalka, s poudarkom na dobra, ne takšna, pri kateri odkrijejo morilca kakšne pol ure pred detektivom, srhljivka, tudi romantična štorija, zakaj pa ne, vendar le v primeru, da je začinjena z veliko usodne privlačnosti in strasti.

Tudi oddaje in filmi, ki poskušajo pretanjeno osvetliti skrivnosti življenja, so jim všečni, najbrž so si večkrat ogledali filme Široko zaprte oči, V imenu rože in Lepota po ameriško. Med dokumentarci jih pritegnejo takšni o nevarnih bitjih, na primer kačah, ali o najnovejših arheoloških odkritjih.

Strelec

Značilni jupitrovci svet (in ljudi) raje spoznavajo v živo kot prek posrednika, zato je med njimi razmeroma malo takšnih, ki bi gledali televizijo več kot nekaj ur na mesec. Če jih višja sila, denimo prehlad, prisili, da so doma, zaprti med štiri stene, bodo vendarle, nejevoljno, vključili televizijo, iskali pa programe, ki nagovarjajo njihovo pustolovsko plat.

Resničnostni šov Survivor jim bo morda všeč, dokler ne bodo začeli glavni junaki spletkariti drug proti drugemu in si napredovanje zagotovljati z zvijačimi, ne vrlinami. Takšni zapleti žalijo strelčevski pravičniški čut, zato jih odvrnejo od spremljanja vseh oddaj v nizu. Lahko se navdušijo tudi nad čim prav futurističnim in adrenalinskim – film Peti element jim je bil najbrž všeč.

Kozorog

Ambiciozni, lahko tudi prav komolčarski Saturnovi varovanci nimajo prostega časa, ki bi ga lahko namenili gledanju televizije. Če se že usedejo prednjo, potem spremljajo informativne oddaje, da se seznanijo z gospodarskimi in s finančnimi tokovi ali čim drugim, kar je povezano z njihovo službo in kariero. Če že s pomočjo filma, nanizanke ali nadaljevanke kdaj dajo možgane na pašo, izbirajo takšne, pri katerih se zgodba vrti okoli moči, denarja in vpliva.

Botra, tridelno sago o vzponih in padcih mafijske družine Corleone, so si najbrž ogledali večkrat, tudi film Wall Street. Pred teve jih lahko prikuje tudi kakšen dober dokumentarec o zgodovinskih velikanih – Napoleonu, Stalinu, Atili ...

Vodnar

Značilnim uranovcem je gledanje televizije bebava izguba časa ali priložnost za širjenje obzorij. V drugem primeru bodo zvesto spremljali dokumentarne postaje, ki jim omogočajo, da se poučijo o najsodobnejših znanstvenih odkritjih, predvsem na področju računalništva in informatike. Ko se želijo sprostiti, prestavijo na Discovery, spremljajoč rušilce mitov ali reportaže o tem, kako je kaj narejeno.

Kdaj pa kdaj se celo spozabijo in gledajo celovečerni film, vendar le, ko se ta nanaša na daljno prihodnost in nagovarja njihov vizionarsko naravo. Če jih hočete zabavati, jim predvajajte srhljivko – neskončno jih bo zabavalo, kako pritlehno neumne zvijače gledalcem vzbujajo strah.

Ribi

Značilne neptunovke se ne branijo na krilih sanj in domišljije pobegniti daleč proč od ponorelega sveta. V užitek jim je gledati nanizanke in nadaljevanke o paranormalnem – jasnovidcih, vampirjih ali dobrih čarovnicah, ljubezenske štorije, pravljice in risanke, dokumentarce, pravzaprav kar vse po vrsti, v čemer se lahko izgubijo, se poistovetijo z glavnim junakom in v njegovi koži izkusijo to, česar si v življenju tukaj in zdaj ne morejo privoščiti.

Ko je na sporedu njihova najljubša oddaja, jih nikar ne motite, saj ne želite biti zraven, ko iz čarnega sveta štrbunknejo v pravega – tedaj imajo zelo kratko vžigalno vrvico. Prav nasprotno pa silite k njim po tem, ko so si ogledale Notting Hill ali katero drugo romanco – na krilih filma bodo še bolj čuteče in ljubeče ...

Deli s prijatelji