KAJ LAHKO RAZBEREMO

Telesna govorica po znamenjih zodiaka

Objavljeno 09. avgust 2011 13.00 | Posodobljeno 09. avgust 2011 13.00 | Piše: A. S.

S telesno govorico lahko povemo več, kot bi si kdaj želeli

Govorica telesa izraža naše dejansko počutje (fotografija je simbolična)
Oven

Naj so Marsovi varovanci vitke ali obilnejše postave, jih boste težko prezrli, saj s telesno držo izražajo trdnost in odločnost. Še več, postavijo se tako, kakor da bi stali na piedestalu, in zahtevajo pozornost. Njihovi gibi so pogumni, drzni in izzivalni kakor njihovo življenjsko vodilo – bojuj se in zmagaj. Čeprav so v nebesedni govorici zelo živahni, za takšnim ravnanjem ne skrivajo pičle samozavesti, ravno obrnjeno, z njo zahtevajo pozornost. Sobesednika navadno gledajo strmo v oči, če pa se z njim ne strinjajo, mu nediplomatsko in predvsem nemudoma skočijo v besedo. V vrsti želijo biti vedno prvi, hodijo hitro, pokončno in z visoko privzdignjeno glavo, uperjeno v zmagovalno prihodnost.

Bik

Venerini varovanci so v telesni govorici zmerni in gospodarni, ne pa tudi hladno zadržani. Če se razburijo, ne bodo krilili z rokami, bodo pa mrščili čelo, privzdignili obrvi ali zgrbili ustnice v znak neodobravanja. Pri bikih nasploh govorica obraza, zlasti usten in celo jezika, močno prekaša izraznost telesne govorice nasploh, ki je kar nekam toga, čeprav ne tudi nespretna. Če so vas šele spoznali, bodo na telesni ravni bolj kot ne molčali, sčasoma, ko se bodo v vaši družbi počutili varno in udobno, pa se bodo bolj razgovorili, zlasti z obraznimi mišicami. Ko osvajajo, se pogosto dotikajo usten s prsti ali z jezikom, vendar to naredijo tako vešče, da ne dajejo vtisa vulgarnosti, ampak pretanjene čutnosti.

Dvojčka

Ne verjamete, da je mogoče s telesom čenčati, opravljati in tjavendan metuljčkati? Opazujte dvojčke, pa se boste na svoje oči prepričali, da ste doslej živeli v zmoti. Roke Merkurjevi varovanci uporabljajo spretno kot pantomimiki in z njimi povedo celo več kot z jezikom. S celotnim telesom dajejo vtis, da so zmeraj sredi neke poti – ne znajo sedeti pri miru, venomer se presedajo, v najbolj togi različici zgolj potrkavajo s peto ali prekrižajo noge zdaj tako, zdaj drugače. Pogosto se zaposlijo tako, da do onemoglosti vrtijo svinčnik med prsti, se igrajo z računom ali katerim drugim predmetom, ki se je znašel pred njimi. Po telesni govorici so veliki otroci – nemirni in igrivi.

Rak

Kakor nasploh v življenju so raki tudi pri telesni govorici zadržani, celo previdni. Zaradi nezaupanja vase namreč raje pokažejo manj, kakor pa v resnici mislijo ali čutijo. Sploh v ljubezni so na videz hladni, tudi ko v njih vse vre. Toda prav namerno brzdanje jih prej ali slej izda – ali se jim zaiskrijo oči ali pa zardijo do lasnih korenin. Bolj kakor s telesno govorico zmorejo misli in čustva med vrsticami izraziti s spremembami v glasu, ki lahko postane pomenljivo žameten in pozoren, ali pa z odmerjanjem pogleda, ki se lahko zaustavi na nekom za trenutek dlje, kakor bi se smel, da bi ga še lahko prezrli. Če ste jim všeč, vam bodo močneje stisnili roko v pozdrav.

Lev

Sončevi varovanci z držo in nastopom izžarevajo dostojanstvo, vzvišenost, posebnost, avtoriteto in celo nekakšno žlahtnost, ki jo navadno povezujemo z ljudmi modre krvi. Nemara skrivnost njihove posebnosti ni v značilnih gibih, marveč v tem, kako jih izvedejo – nekako počasi, morda celo s presledkom, pozorno in odmevno. Naj se čohljajo po bradi ali si popravijo kravato – v vsem, kar naredijo, so primerljivi z vladarji. Čeprav se nagibajo k obilnosti, jim niti čezmerna telesna teža ni v napoto, prej jih krasi. Njihovi gibi so namreč tudi v telesu z maščobnimi blazinicami spretni in celo šarmantni.

Devica

Čeprav je telesna govorica Merkurjevih varovank zelo skromna, bolj kot ne dajejo vtis kipa, vseeno pa z njo izražajo temeljne prvine svoje narave – plahost in živčnost, ki izvira iz šibkega samozaupanja. Pogosto se namreč zatekajo k mašilom v telesni govorici, lahko si, na primer, popravljajo lase, nenehno preverjajo, ali nimajo nemara zaspančka v očesnih kotičkih, in podobno. Ker se zavedajo, da jim živčnost piše na obrazu, se pogosto prisilijo, da bi dajale vtis mirnosti – pozorno gledajo sogovorniku v oči, počasi in zmerno okrepijo besede z odsekanimi kretnjami rok. Bolj sproščene, celo nasmejane pa so v družbi ljubljenega. Tedaj zmorejo celo izraziti nezadovoljstvo z obrazno spako.

Tehnica

Čeprav spadajo med živahnejše pripadnice zodiaka, bi jim težko očitali nemirnost. Premikajo se namreč s prirojeno gracioznostjo žensk s Havajev ali pretanjeno čutnostjo trebušnih plesalk. Tudi moški, rojeni v znamenju tehtnice, dajejo vtis, kakor bi ravnokar stopili z modne brvi ali plesnega odra. Telesno govorico zelo spretno uporabljajo zlasti za spogledovanje in osvajanje. Značilna tehtnica bo namreč tako ali drugače poskrbela, da bodo vsi opazili njeno mičnost. Pomenljivo, in vendar ne namigovalno gladenje vratu, hudomušno igranje z lasmi, pogled, ki ga najprej sramežljivo usmeri v tla, nato pa se sobesedniku spodbudno zapiči v oči, so le nekatera uspešna spogledovalna orodja.

Škorpijon

Pri Plutonovih varovancih je telesna govorica neposredna, odprta, in vendar nekako skrivnostna. Dajejo vtis, kakor da gre pri stvari za več, kakor so v resnici pokazali. Tudi ko se trudi prikriti konfliktne misli ali napeta čustva, škorpijonu to ne gre dobro od rok. Jezni pripadnik svoje vrste značilno stisne ustnice v tenko šobo, ubija s pogledom ali prekriža roke tako, da prste potisne pod pazduhi. Če nato še rahlo pripre veke, vedite, da ste priča zatišju pred nevihto in da se vam slabo piše, ako bosta blisk in grom zgrmela na vas. Pri škorpijonih boste najprej vedeli, kam pes taco moli, če motrite njihove oči – te so lahko božajoče nežne ali boleče smrtonosne.

Strelec

Iskrivost duha se pri Jupitrovih varovancih izraža tudi v telesni govorici, a čeprav je njihovo telo nenehno v gibanju, ne dajejo živčnega vtisa poplesavanja listov v vetru, marveč magičnega valovanja ognjenih plamenov. Njihova drža je vzravnana, ponosna, vendar ne tudi prevzetna. Izražajo vedrino in nekakšno brezbrižnost, ki pa je ne smemo enačiti z brezdušnostjo. Preprosto hodijo naokrog lahkih nog, ne pa globoko zaskrbljeni, ker verjamejo, da je mogoče odpraviti vse težave. Če ste jim všeč po ljubezenski ali prijateljski plati, vam bodo to pokazali tudi z dotikom – pogosto namreč sobesednika potrepljajo po ramenu, mu popravijo vihrav koder in podobno.

Kozorog

Saturnovi varovanci se pogosto dobro zavedajo, da s telesno govorico sporočajo soljudem nemara celo več, kakor bi želeli, zato neredki med njimi z železno voljo in vojaško disciplino nadzorujejo telesne gibe. Da so sposobni pomežikniti v pozdrav, boste bržkone odkrili šele, ko bo kozorog tako pozdravil ljubezen svojega življenja. Le nežna čustva jim namreč zmorejo malo razrahljati sicer strog nadzor nad telesom. Ravno zaradi tega nadzora pa je kozoroge zanimivo opazovati med pogovorom – ker imajo telesno govorico večinoma v vajetih razuma, jo uporabljajo kakor nekakšen govorni poudarek. Če o čem dvomijo, bodo najprej le dvignili eno obrv, če jih še ne boste hoteli razumeti, pa bodo dvom stopnjevali tako, da bodo glavo rahlo nagnili postrani in vas pogledali spod obrvi.

Vodnar

Med vsemi znamenji prav vodnarji s telesno govorico najbolj neposredno in spontano zrcalijo svoje razpoloženje in počutje. Malo jim je mar, kaj si mislite o njih, zato se jim niti približno ne bo ljubilo brzdati pri izražanju misli in čustev, ki jim ravnokar rojijo po glavi in v srcu, pa naj so ta še tako neprijetna. V mladosti barvito izrabijo skoraj vse izrazne možnosti obrazne mimike, kretenj z rokami, celo neartikuliranih vzklikov in glasov, z leti pa se umirijo. Moški vodnarji postanejo bolj uglajeni, ženske pa izražajo več topline in strpnosti. Na uporniško mladost jih utegnejo opominjati le gubice, ki so davek na dolgoletno obrazno telovadbo.

Ribi

Kako se ribe počutijo, boste zlahka razbrali iz njihove telesne govorice, pa ne, ker bi se tako dobro nadzorovale, ampak ravno nasprotno. Preprosto ne znajo drugače, kakor da s telesom plavajo na valovih svojih misli in čustev. Lahko so dramatične kakor ulični zabavljač in poskušajo z obiljem gibov celo prikriti prirojeno jim sramežljivost in nesamozavest, lahko pa so toge kakor lutka, ko jim zaradi težav (najpogosteje čustvenih) preprosto ni več živeti. Ko so dobrovoljne, imajo mavrično obrazno govorico, ko pa so slabovoljne, jim je težko premakniti celo pogled in še najbolj spominjajo na kupček brezizrazne nesreče.

Deli s prijatelji