EKSPLOZIJA

Sončne nevihte pustošijo po Zemlji

Objavljeno 11. avgust 2011 13.00 | Posodobljeno 11. avgust 2011 13.00 | Piše: N. M.

Napovedi Nase o zmeraj pogostejših anomalijah sonca se uresničujejo

Sončna eksplozija prikazana z ultravijolično svetlobo

Ameriška zrakoplovna in vesoljska agencija Nasa je zabeležila največjo solarno nevihto v zadnjih štirih letih, ki pa kljub bojaznim ni povzročila večjih problemov v telekomunikacijskih povezavah in v GPS. Nasina napoved, da bodo močne solarne oziroma sončne nevihte čedalje pogostejše, se uresničujejo. 

Motnje v Aziji

Solarna nevihta, ki se je zgodila v torek, je trajala nekoliko ur, a kot je izjavil Joe Kunches, znanstvenik iz vladne agencije NOAA, smo imeli srečo, da je bila nevihta na strani sonca, ki je obrnjena od Zemlje. V Aziji so imeli zaradi tega nekajkratkotrajnih motenj, toda preostali del sveta se je temu izognil.

Ljudje na varnem

Te nevihte za ljudi niso nevarne, ker ne morejo prebiti atmosfere, lahko pa povzročijo zlom celotne električne in internetne infrastrukture. Izjemno močne sončne nevihte so sicer že pustošile na zemeljski obli. Leta 1859 so na primer odtrgale telegrafske kable v ZDA, leta 1989 so poškodovale celotno kanadsko električno omrežje, v letu 2005 pa je bila žrtev elektronika.

Huda preizkušnja

Uresničitev napovedi ameriške akademije znanosti bo zagotovo postavila človeštvo na hudo preizkušnjo, saj naj bi skoraj povsem odpovedale službe za transport, komunikacije, bančništvo, kmetijstvo, zdravstvo, vodno gospodarstvo in druge.

Moč solarne nevihte se klasificira s črkami A, B, C, M in X, pri čemer je X najmočnejša stopnja – zadnji dogodek so označili z močjo X 6,9.

 

Torkovo sončno nevihto si oglejte v videu.

Deli s prijatelji