ASTRO NOVICE

Obnovite organe na naraven način: Taoistični nasveti proti staranju

Objavljeno 15. marec 2017 12.45 | Posodobljeno 15. marec 2017 12.45 | Piše: M. B.

Obnovite organe na naraven način:

Rastline in zelišča so kot velik botanični vrt, ki izpolnjuje vse naše potrebe
Nimajo samo hranilne in zdravilne vrednosti, rastline skrbijo tudi za svež zrak, ki ga dihamo. kot bi živeli v velikem botaničnem vrtu, ki izpolnjuje vse naše potrebe. Taoisti pa so šli še korak dlje in raziskali, kako rastline in zelišča vplivajo na proces pomlajevanja v telesu ter obnavljanje organov. 

Vsaka rastlina lahko telesu služi na različne načine ter ponuja neskončno bogastvo kombinacij in zdravil za vsako težavo in bolezen. Telesni organi opravljajo težko delo. Na njih se odražata stres in pretiravanje, zato so po navadi prvi v vrsti za bolezni, ki jih povzroči porušeno ravnovesje. Na srečo lahko marsikatero obolenje ublažimo v zgodnji fazi z rastlinsko prvo pomočjo – nekatere razstrupljajo jetra, druge čistijo pljuča, tretje krepijo srce. Telesu pomagajo proti prehitremu staranju ter ga ohranjajo zdravega in čilega.

Zahodna medicina se ne ukvarja preveč z odkrivanjem zgodnjih znakov neravnovesja v telesu. Zaznava samo že narejeno škodo na celični ravni. Po drugi strani se vzhodna medicina veliko posveča prav temu, saj želi odkriti in odpraviti neravnovesje, še preden to načne celice. Opazuje jezik, pulz, mišični odziv in na podlagi njih sklepa na vrsto neravnovesja.

Organi omogočajo kroženje krvi po telesu, prebavljanje hrane in odstranjevanje strupov iz telesa, prav tako pa odražajo celotno naše življenje – kakšen zrak dihamo, kako čustvujemo, naše vzorce …

Jetra

Načeli za obnavljanje jeter: Ne obremenjujte jeter z dodatnimi strupi. Vzdržujte prost pretok krvi in či.

Jetra so telesni obrambni ščit, saj čistijo kri strupov. Predelajo jih v obliko, ki jo lahko izločimo. Da jih ne preobremenimo, ne smemo pretiravati z vnosom strupov, sicer bodo oslabela, škodljive snovi pa se bodo sprostile v krvni obtok. Prva pomoč za zdrava jetra sta sveža hrana in obilo čiste vode, izogibati se je treba alkoholu in sladkarijam.

Poleg tega so jetra povezana z eteričnim telesom, ki uravnava či, kri in naše čustveno življenje. Jetra so povezana s sprejemanjem svetlobe. Zaznajo vsak naš čustveni šok, vsako bolečo izgubo. Ko občutijo čustveni pretres, se skrčijo, s tem pa se vanje ujameta energija in kri. Reaktivna čustva, ki so pogosto vzrok za to, lahko povzročijo tudi vnetje jeter, upad pretoka či in krvi. Ko zadeva postane kronična, se vnetje širi po telesu, dokler ne doseže srca. Če k temu priključimo še nezdravo prehrano, se začnejo pojavljati bolezni srca. Strah in telesna napetost sta še posebej škodljivi. Ko je telo na udaru, se odzove s krčem mišic, fascije, celo kosti, kar prekine pretok krvi, zraka in energije. Posledično se prekine tudi dotok svetlobe v telo.

Zato moramo preseči vsak ponavljajoči se ali nezavedni vzorec čustvenega odzivanja, ki prekine dotok energije. Izberimo spodbudne dejavnosti, ki pomagajo in odpirajo jetra, npr. nesebično pomoč drugim.

Za sproščanje stresa taoisti priporočajo vaje qi gonga, ki razbremenjujejo trup. Zakrčena čustva pomagajo sprostiti tudi telesna vadba, spolnost, meditacija, masaža, akupunktura, preživljanje časa s prijatelji. Ko začnejo jetra znova delovati, se spet sproži telesu lastna inteligenca.

Jetra obnavljajo: grenka zelena in listnata zelenjava, hrana, bogata s kolorofilom, na primer pšenična trava, vodna kreša, peteršilj, ohrovt, brstični ohrovt, morska trava, mungo fižol.

Jetrom škodijo: pretiran vnos alkohola, slaba prehrana, masti in olja, hitra, predelana hrana, saharoza, sintetične droge, strupene snovi (industrijske in v domačih čistilih).

Jetrom prijazna zelišča: šisandra, kurkuma, artičokini listi, žajbelj.

Srce

Načeli za obnavljanje srca: Vzdržujte prehodno krvožilje in odprto srce. Omejite stres in vnetje, ki mu škodita.

Na Zahodu so srčna obolenja še vedno na prvem mestu povzročiteljev smrti, pa vendar bi jih lahko v veliki meri preprečili, če bi vzdrževali telesno ravnovesje. Zdravstveno je vzrok zanje motnja v krvnem obtoku. Če nismo dovolj fizično aktivni in jemo premastno hrano, obremenjujemo srce, ki se na koncu vda. Temu se lahko izognemo dokaj preprosto – jemo hrano, dobro za srce, redno vadimo, s čimer utrjujemo srce in či, hkrati pa se moramo naučiti obvladovati stres. Dandanes je našteto pogosto izziv, saj se zaletavamo v vse, kar počnemo, ter se ne znamo sprostiti.

Srce slabijo stres, naglica, nesrečnost. Vsak od nas doživi približno 2,7 do 3 bilijone srčnih utripov v življenju. Podaljšamo jih lahko, kot so dokazali indijski jogiji, s počitkom in pravilnim dihanjem. Glavna negativna čustva, ki napadajo srce, so stres, nemir, sovraštvo, jeza, skrbi. Če so zelo močna, sprožijo kemijsko reakcijo, ki je šok za srce. Tradicionalna kitajska medicina svari tudi, da lahko srcu škodi pretirano veselje, toda ne tisti topli občutek, ko smo zaljubljeni ali uživamo s prijatelji, ampak hiperaktivno vznemirjenje, ki ga iščemo za zabavo in adrenalinsko doživljanje.

Srce po drugi strani krepijo ljubezen, mir in sreča. Negujejo ga umirjenost, meditacija, globoka sprostitev, masaža in zmerna telesna vadba, redni mirni trenutki na našem urniku. Umetno ustvarjeno doživljanje zabave in stresa ob ogledu televizije pa srcu škodi, zato manj glejte poročila in raje sprostite telo in um, naj se možgani in živčni sistem spočijejo. Smehljajte se – tudi to je dobro za srce! Toda ne površinsko smehljanje, ampak tisto, ki izhaja iz vsake vaše celice.

Srce obnavljajo: zelena zelenjava in solata, rjavi riž, koruza, mungo fižol, brstični ohrovt, marelice, lubenica, beluši, pesa, česen, kumare.

Srcu škodujejo: tobak, alkohol, ocvrta hrana, kofein, nasičene maščobe, preveč mlečnih izdelkov in rdečega mesa, preveč sladkorja, prebogata in začinjena hrana.

Srcu prijazna zelišča: vitamin E, ginseng, šisandra, reiši gobe, koencim Q 10.

Pljuča

Načeli za obnavljanje pljuč: Ne vdihujte strupenih snovi. Naj bodo pljuča vlažna, toda čista.

Nekaj dni zdržimo brez hrane in pijače, brez zraka pa le nekaj minut. Pljuča sprejemajo energijo iz zraka in jo sprostijo v kri, s čimer prinašajo življenjsko iskro bilijonom celic v telesu. Z vsakim vdihom in izdihom pljuča opravijo vrsto funkcij – tekočine krožijo po telesu, pore se odpirajo in zapirajo, vzdržujejo zaščitni energijski ovoj ob koži. Po tradicionalni kitajski medicini slednji preprečuje vstop strupom, virusom in bakterijam. Virusa prehlada in gripe namreč najpogosteje prideta v telo skozi pljuča. Zimski virusi sprožijo vnetje bronhijev in pljuč. To oslabi energijo pljuč, delovanje vranice ter zadržuje sluz v dihalnih poteh. Pljuča podpira energija iz trebuha in vranice, zato je pomembno tudi, kaj jemo. Predvsem v zimskih mesecih sta težava vlaga in sluz, ki vpliva na imunski sistem. Njegovo nastajanje pospešijo mlečni izdelki, zato zmanjšajte vnos ob težavah.

Žalost je čustvo, povezano s pljuči. Prav tako oslabi energijsko zaščitno plast telesa, da virusi in bakterije lahko prosto vstopijo. Dolgotrajna žalost prizadene bronhije. Med obdobji žalovanja in žalosti poskusite vdihniti življenjsko energijo. Spustite čustva.

Pljuča obnavljajo: paprika, čili, čebula, česen, hren, ingver, zelje, morska trava, peteršilj, lanena semena, korenje, buča, brokoli, vodna kreša.

Pljučem škodujejo: onesnažen zrak, tobak, strupen zrak.

Pljučem prijazno zelišče: ginseng.

Ledvice

Načeli za obnavljanje ledvic: Naj bosta ogenj in voda ledvic močna in uravnovešena. Preprečite vnetja spodnjega dela telesa.

V ledvicah delujeta elementa ognja in vode, življenjska sila jang in življenjska esenca jin. Če smo zdravi, žleze ustvarjajo ravno pravo kombinacijo hormonov, ki uravnovešajo jin in jang ter metabolične procese. Če prevlada eden od elementov, nastane neravnovesje. V tradicionalni kitajski medicini je proces staranja pojasnjen preprosto: ko se staramo, ogenj jang zaduši življenjsko esenco jin, kar postopoma vodi v smrt.

Vsi podedujemo določene karakteristike jina in janga od staršev, toda kljub temu smo sami tisti, ki ju uravnavamo s svojim življenjskem slogom, ki se odraža na ledvicah. Pri 50 letih se začnejo upočasnjevati telesni procesi, tudi ledvice. Kitajci kot prvo pomoč svetujejo krepčilni spanec, ki pomlajuje. Telo se ponoči spočije, stečeta energija in proces samozdravljenja, obnavljamo se.

Hrana, ki podpira jang ledvic: orehi, piščanec, česen, čebula, por, fižol, losos, jagnje.

Hrana, ki podpira jin ledvic: ječmen, mungo fižol, lubenica, morska trava, robide, sezam, jajca, sir, sardine. 

Deli s prijatelji