RAZKRITJE

Neustrašne lego figurice brzijo proti Jupitru

Objavljeno 08. avgust 2011 22.28 | Posodobljeno 09. avgust 2011 08.15 | Piše: A. P.

Nasa skovala skrivni načrt

Trojica neustrašnih lego figuric, ki brzi proti Jupitru
Lego kocke nedvomno spadajo med najbolj priljubljene igrače, z njimi si otroci širijo domišljijo in obiskujejo skrivnostne kraje. Minuli petek so se tri lego figurice podale na razburljivo pustolovščino tudi v resničnem življenju. Njihovo poslanstvo je bilo lep čas strogo varovana skrivnost.

Načrt so skovali z danskim izdelovalcem igrač

Razkrili so jo šele minuli petek, ko se je Nasina vesoljska sonda Juno pognala proti največjemu planetu našega osončja. Čeprav je bilo prvotno načrtovano, da se bo proti Jupitru podala brez posadke, so si vodje projekta premislili. Znanstveniki so med pripravami za vzlet spoznali, da bi bilo kljub temu koristno, če bi imeli na krovu neustrašne raziskovalce, zato so navezali stik z danskim izdelovalcem igrač in v strogi tajnosti skovali prebrisan načrt.

To niso navadne figurice


Pri Legu so izdelali tri figurice iz posebnega, izjemno trdnega aluminija. Prva upodablja rimskega boga Jupitra, druga njegovo ženo Junono, za dobro družbo pa bo poskrbel eden izmed največjih umov človeštva Galilej, ki je s seboj vzel še teleskop in model planeta z velikansko rdečo pego. Celoten projekt je tovarno igrač stal približno 11.200 evrov, kar je pravi drobiž v primerjavi s 700 milijoni evrov, kolikor bo stala celotna odprava.

Sonda naj bi prispela na cilj leta 2016 in vstopila v polarno orbito Jupitra. Njena naloga je, da temeljito prouči sestavo planeta, še posebno veliko pozornosti bo namenjene gravitacijskemu in magnetnemu polju. V orbiti se bo zadrževala približno leto dni.
Deli s prijatelji