MENTALNO

Ne pritožujte se in ne tarnajte

Objavljeno 14. december 2017 14.40 | Posodobljeno 14. december 2017 14.42 | Piše: M. B. Z.

Ne gre samo za negativno energijo, ki jo ob nerganju črpate drugim. Mentalna osredotočenost vpliva na nadaljnje nevronske povezave.

Poskrbite za ustvarjanje zdravih možganskih povezav in se izogibajte negativnosti.

V energijskem pogledu nam tarnanje, pritoževanje, jadikovanje, obupovanje in razburjanje znižujejo vibracijo, hkrati pa, če vse to stresemo na nekoga v bližini, s tem nezavedno črpamo njegovo energijo. Toda ne gre samo za to! Ljudje, ki se nenehno smilijo sami sebi ter so vedno uboge žrtve, lahko vplivajo tudi na svoj mentalni ustroj. Nevropsiholog Donald Hebb je ugotovil, da se skupine nevronov v človeških možganih povezujejo in razvijajo glede na naše življenjske izkušnje. Ko npr. doživimo nekaj novega, se preplete na tisoče nevronov. S ponavljanjem istega vedenja pa se aktivirajo iste povezave. Če ste tako nenehno osredotočeni na kritiko, skrbi, vlogo žrtve, obupovanje, torej ponavljanje negativnega razmišljanja in doživljanja, bo vaš um zlahka poiskal in se povezal s sorodnimi mislimi, ki bodo po zakonu privlačnosti pritegnile tudi sorodne situacije. Te bodo seveda znova okrepile izkušnjo in način odzivanja, kar bo še utrdilo vzpostavljene povezave v možganih.

In kako se lahko izognete vzdrževanju negativnosti? Bodite hvaležni tudi za majhne stvari. Lahko pišete tudi dnevnik hvaležnosti. Ko se zalotite v pritoževanju, se nemudoma ustavite. Preusmerite tok svojega razmišljanja. Mislite na lepe dogodke, vrnite se v srečne spomine in s tem prekinite vzpostavljanje slabih možganskih povezav. Spustite vse, kar vam ne pomaga in vas vleče nazaj ali navzdol. In če se le da, ohranjajte notranji mir z meditacijo. 

Deli s prijatelji