DUHOVNE TEHNIKE

Naučite otroke meditirati

Objavljeno 05. april 2017 14.00 | Posodobljeno 05. april 2017 14.00 | Piše: Mateja Blažič

Če bi otroke že od mladih nog naučili, kako naj se umirijo, povežejo s seboj in živijo bolj zavestno, bi bil svet povsem drugačen tako zanje kot za njihovo okolico.

Na kalifornijski univerzi so odkrili, da so drugo- in tretješolci, ki so meditirali po pol ure dvakrat na teden osem tednov, dosegli boljše rezultate pri testih, ki zahtevajo dober spomin in zbranost. Foto: shutterstock

 Namesto kaznovanja in omejevanja pri vzgoji poskusite z meditacijo, ki jih bo naučila ostati v trenutku in jim pomagala razviti prave vrednote.

Morda tudi sami meditirate in se vam bi zdelo koristno, če bi to počeli že v otroštvu proti stresu in za lažje spopadanje s številnimi izzivi sodobnega sveta. A tudi če ne meditirate, pa se vaš otrok na primer težko zbere v šoli in ima šibko samozavest, mu lahko začnete pomagati z meditacijo.

Dejstvo je, da so otroci že sami po sebi bolj zavestni kot odrasli. Če malčku hrana ni všeč, jo preprosto poskusi in izpljune. To pomeni, da otroci samodejno že obvladujejo osnovo meditacije, saj imajo v glavi manj ovir in zadržkov ter zakoreninjenih prepričanj o svetu. Odrasli pa se moramo obratno priklopiti na tak način razmišljanja, saj smo nenehno preplavljeni z mislimi, strahovi, vzorci, informacijami, ki blokirajo naše naravno stanje zavesti. Izkušnje potrjujejo, da lahko otroci zlahka usvojijo tehnike sproščanja kot odrasli. Naučimo jih torej, kako se osredotočijo na dihanje in se zasidrajo v trenutku.

Prednosti 
meditacije za otroka

Otroški um je nenehno na preži – opazuje, sprašuje, odkriva in sklepa. Meditacija pomaga pri vsem tem, nauči jih uravnavati čustva, spodbuja pa tudi razvoj kognitivnih funkcij, ki bodo v odraslosti dober temelj za sposobnost odločanja in spopadanje s stresom.

• Meditacija nam pomaga pri osredotočanju

Sodobni svet zahteva, da se hitreje odzivamo na impulze, predelujemo informacije in delujemo. Nenehno preskakovanje med internetom, videoigrami, družabnimi mediji, šolskim delom in pametnimi telefoni zahteva, da se otroci že zgodaj naučijo večopravilnosti. Čeprav je ta sposobnost včasih koristna, si za otroka želite tudi, da bi se znal osredotočiti samo na eno stvar hkrati, da bi znal reševati kompleksne probleme in speljati projekte do konca ter da bi znal ohranjati pozornost.

Italijanski nevroznanstveniki so potrdili, da je rešitev lahko meditacija, saj spremeni možganske vzorce, spodbudi sposobnost ohranjanja pozornosti in kognitivne funkcije.

• Spodbuja samozavest in ljubezen do sebe

Vsi kdaj čutimo, da nismo dovolj dobri, kar lahko izvira iz otroštva. Lahko je podlaga za to situacija, v kateri nam je bilo nerodno, ko se nismo znali vključiti v šoli, so se norčevali iz nas, nas zasmehovali … Vse to je lahko vtisnilo negativno prepričanje v podzavest. Meditacija jih lahko pomaga razrahljati.

• Prinaša večjo notranjo stabilnost in varnost

Z umirjanjem uma meditacija upočasni čvekača v naši glavi, da se lahko sprostimo, notranje umirimo in občutimo veselje, kar prežene strahove, dvome in negotovost.

• Zmanjšuje stres

Stres že pri otrocih vpliva na zdravje in dobro počutje. V storilnostno naravnanem in tekmovalnem sodobnem svetu je zato zlata vredno, če se znamo sproščati in spopasti z njim. Tako kot odrasli se otroci zavedajo trenutka in se znajo čustveno odmakniti od dogajanja. Ko se umiri um, mu telo sledi. Ko um ni napet, lahko najbolje deluje. Če znajo otroci zmanjšati napetost, so uspešnejši v šoli, bolj ustvarjalni in družabni.

• Spodbuja zdrav čustveni razvoj

Otroci se danes soočajo z mnogo več strahovi kot nekoč – da ne bodo sprejeti, pred izgubo bližnjih, pred spremembami itd. Čustvena stabilnost, ki jo spodbuja meditacija, jim omogoča, da se laže prebijejo skozi trenutke negotovosti in obupa. Meditacija spodbuja sposobnost reševanja težav, potrpežljivost, samopomirjanje in soočanje s strahovi. Na kratko, omogoča nam lažje predelovanje negativnih čustev.

• Za več sočutja in povezanosti

Sočutje in prijaznost spodbuja zavestno stanje uma, povezano z meditacijo, kar dokazujejo tudi nedavne študije. Na univerzi Northeastern so dokazali, da meditacija sproža pripravljenost pomagati trpečim ljudem, čeprav še niso dognali, zakaj. Predvidevajo, da pri otrocih spodbudi osredotočenje na določene stvari v okolju, poleg tega pa ustvari nevronske povezave v možganih in jim omogoča, da zaznavajo povezanost in trpljenje človeštva na splošno, ne glede na odnose z ljudmi.

Nasveti

Otroci se učijo z opazovanjem in posnemanjem, zato tudi sami redno meditirajte. Doma lahko namenite temu poseben prostor. Spodbudite jih lahko tudi z zabavnimi vajami, na primer z igro – kdo zmore biti najtišji, dihalne vaje pa lahko spremlja igriva glasba. Pokažite jim, kako čudovita in zanimiva je lahko tišina, kako v njej najdemo mir in rešitve za težave. Na urnik uvrstite ritual sproščanja v tišini. Začnite s petimi minutami in jih podaljšujte. Sčasoma se bodo otroci začeli veseliti mirnega dela dneva.

Predlogi – snežak

Pred spanjem ali ko otrok potrebuje sprostitev, si lahko pomagate s podobo snežaka, ki se topi na soncu, z njim pa tudi vsa njegova napetost, strahovi in skrbi. Recite otroku: »Ničesar ti ni treba narediti. Tvoje telo bo dihalo samo, samo pozoren bodi na to.« Lahko se osredotoči na zvoke iz okolja oziroma mirno glasbeno spremljavo iz narave. Svoje težave lahko zbere v kepo, ki si jo predstavlja v mislih, nato pa ga naučite, kako jo spusti z malce čarobnega prahu – paf, in težave izginejo.

Vodite ga skozi čarobno kraljestvo, v katerem počne različne sproščujoče stvari – lebdi na listu velikanske rastline na jezeru, leti, se vozi na oblaku in pod sabo opazuje svoje skrbi …

Odkriva naj neznane dežele in poti. Recite mu, naj raziskuje miren kraj v mislih, se potepa po njem in opazuje, kaj bo odkril. Vključite lahko tudi čarobne živali, pokrajine in predmete.

Lahko uporabite prispodobo snežnega meteža, v katerega se ujamemo v hitrem vsakdanjem življenju. Pokažite otroku, kako lahko pomiri vihar z dihanjem, ga odpihne stran ali počaka, da se poleže. Skrivno orožje za to je seveda dihanje.

Glasba lahko pomaga, saj nas že melodija odnese stran od vsakodnevne resničnosti. Naučite otroke, da jih lahko že nežna glasba zaziba v spremenjeno stanje zavesti. Lahko začnete s pomirjanjem ob glasbi, ki ga nadaljujete v meditacijo. Zelo primerni so zvoki morja, valov, dežja, potoka, ptičjega petja. Mlajši otroci lahko začnejo z uspavankami tako pred spanjem, kot če jih želite pomiriti čez dan, pri starejših lahko poskusite z nežno klavirsko glasbo ruskega skladatelja Dmitryja Evgrafova. 


Vodene meditacije

Balon

Lahko sedite ali stojite. Sprostite se in globoko dihajte skozi nos. Počasni vdihi naj napolnijo trebuh z zrakom, kot bi želeli napihniti velik balon. Napnite trebuh, kar se da. Nato počasi spustite zrak skozi nos. Naučite otroke, naj se sprostijo, vsakič ko izdihnejo zrak iz balona. Mlajši otroci bodo potrebovali še nekaj dodatne spodbude, da bodo pri vaji vztrajali. V mislih naj si predstavljajo balon najljubše barve. Lahko ob polnjenju balona razširijo roke, da pokažejo, kako velikanski je. Ko ga spustijo, ga lahko tudi počijo, tako da se dotaknejo svojega popka.

Lestev

Meditacija je primerna za otroke, stare vsaj pet let. Recite jim, naj si predstavljajo najboljšega prijatelja, sorojenca ali nekoga, ki jim je blizu. Vprašajte jih, kdo v paru običajno vodi. Eden od njiju namreč po navadi odloča in je vodja, drugi pa sledi. Če je otrok vodja, mu recite, naj si sebe predstavlja kot dih, drugega pa kot um, torej vodi možgane. Misli naj si, da so vdih in možgani tudi v prijateljskem odnosu. Udobno sedita z zaprtimi očmi. Pozornost naj bo usmerjena na dihanje, otrok naj sledi dihu kot prijatelju. Šteje naj vdihe in naj ne prehiteva. Čeprav se umu vedno mudi, naj se nauči slediti.

Vodena meditacija

Primerna je za otroke vseh starosti, če imajo težave s spanjem, stresom ali vedenjem. Temelji na mišični sprostitvi dr. Edmunda Jacobsona in pomaga sprostiti napetost. Udobno sedite ali ležite z zaprtimi očmi. Pomagajte si z blazinami in odejo, da vam bo udobno. Po nekaj globokih vdihih se osredotočite na desno nogo in zaznajte, kako jo občutite. Stisnite jo v pest in napnite. Zadržite dva vdiha, nato hitro sprostite napetost. Morda boste čutili mravljince, a tudi zategnjenost se bo sprostila. Vdihnite in nadaljujte z levo nogo in preostalim telesom: obe nogi, gležnja, koleni, stegni, boka, zadnjica, popek, spodnji del telesa pod popkom, prsni koš in srce, roki, dlani, rameni, vrat, obraz, celotno telo. Nato nekaj minut umirjeno dihajte. 

 

Deli s prijatelji