ZA DUŠO

Ko vas intuicija pusti na cedilu

Objavljeno 06. december 2017 12.40 | Posodobljeno 06. december 2017 12.42 | Piše: U. J.

Vaša intuicija je tista, ki vas pelje večino časa, pa če se tega zavedate ali ne. A včasih ima tudi ona lahko slab dan. Ali pa teden. Kaj narediti, če se poigrava z vami.

Začnite dan s preprosto molitvijo ali meditacijo. Foto: Getty Images

Vsem se nam včasih zgodi, da smo tudi notranje razglašeni, a sledimo intuiciji in ji zaupamo, ko nam reče, da je nekdo popoln za nas. Tako morda niste bili pripravljeni na divjo vožnjo, za kakršno se je ta odnos sčasoma izkazal. Zagotovo ste se tudi vi že znašli v situaciji, v kateri ste mislili, da je neka oseba, služba ali priložnost naravnost čudovita za vas, pa ste se na koncu počutili povsem opeharjene. Kaj se takrat zgodi? Ali vas je zavedla intuicija? Ali je vaš notranji občutek tisti, ki bi potreboval dobro uglasitev? Običajno se zgodi, da si vaša zavestna in podzavestna misel nasprotujeta. Za to so lahko krivi številni dejavniki, pomembno pa je, da hitro ugotovite, da vaša podzavest in zavest nista na isti valovni dolžini in tako ne moreta sprejemati znakov druga druge. Lahko se zgodi, da se vaš zavestni jaz odloča z najboljšimi nameni, vaša podzavest pa ima kljub temu dvome.

Sledite štirim korakom

Ta dihotomija je posledica dejstva, da arhiviramo vse, kar se nam v življenju zgodi, mnogo zgodb je tako iz zelo mladih let. Delujejo kot majhni magneti, ki privabljajo situacije glede na to, kaj so skozi dolgoletne izkušnje ugotovili, da drži. Če denimo iščete pravo osebo za partnersko življenje in ste pripravili kontrolni seznam z vsemi stvarmi, ki jih želite najti v svojem popolnem partnerju, se vaša podzavest odpravi na pot skozi vse odnose, ki ste jih imeli v preteklosti. To pomeni daleč nazaj, ko ste bili še otrok. Tako se morda znajde pri nekdanji najboljši prijateljici, ki vas je zavrgla, ko ste imeli komaj deset let, in vas zamenjala za nekoga, ki je bil bolj kul. Čeprav zavestno nikoli ne razmišljate o tej zgodbi iz otroštva, še niste opravili z njo. Rezultat je, da se morda lahko znajdete v razmerju, v katerem se zdi, da gre vse super, potem pa kar naenkrat vaš partner izgine – podobno, kot je vaša prijateljica pred mnogo leti. To je le ena preprosta ilustracija primera, saj so naše podzavesti različne in zapletene.
Vaša intuicija pa teče iz vaše podzavesti in zavestnega uma, zato vas lahko včasih pripelje do situacij in izkušenj, ki se zdijo grozne. A na koncu te grozljive izkušnje res niso tako slabe. Nekateri jih imenujejo učne ure vesolja. Prav zato moramo sprejeti dejstvo, da so vse te lekcije zelo pomembne, saj skoznje razrešujemo številne starodavne vzorce in vozle. Skozi proces sprejemanja in odprtosti lahko v celoti razrešimo svoje življenjske lekcije. Ko to naredimo, jih lahko počistimo in sami nevtraliziramo, čeprav se včasih lahko zgodi, da potrebujemo dodatno pomoč, da bi jim lahko prišli do dna. In kako lahko izbrskate, v katerem grmu tiči zajec, ali katera težava je tista, ki vas zadržuje ali zavaja? V ta namen sledite štirim korakom.

Običajno se zgodi, da si vaša zavestna in podzavestna misel nasprotujeta.

Prepoznajte težavo

Celo najuspešnejši ljudje morajo predelati svojo podzavestno prtljago. Lahko je to vzorec iz otroštva ali kako razpotje v odrasli dobi. V vsakem primeru je najpomembneje, da se zaveste težave, da jo potem lahko razrešite. Ko jo prepoznate, takoj zmanjšate njeno moč in magnetno privlačnost.

Poiščite izvir

Vzemite si nekaj časa in meditirajte ter razmišljajte o tem svojem omejevalnem prepričanju ali nakopičenem vzorcu. Prebrskajte vzorce in se potopite v meditacijo, v kateri iščete jasnost, in preden greste spat, prosite, da bi prejeli odgovore v sanjah, ali poskusite zapisovati dnevnik kar s tokom zavesti, da boste videli, kaj se zgodi. Za podporo se lahko obrnete tudi na terapevta, učitelja življenja ali zaupanja vredno intuitivno osebo. Neka terapevtka je pripovedovala o ženski, ki je imela težave z razvijanjem in širjenjem posla, ki ga je imela z možem. Nekoč je med srečanjem prišlo na dan, da je bila kot otrok spolno zlorabljena. Na to ni pomislila že več desetletij in tega možu celo nikoli ni povedala, čeprav sta bila poročena že dvajset let, in spomin preprosto pospravila v svoje podzavestne arhive. Ko je prišel na površje, je bila zelo čustvena in pretresena, a je nenadoma veliko stvari videla bolj jasno in jih je bolje razumela. Takrat je lahko delovala skozi to čustvo, ki ji je dalo novo pridobljeno moč, in z odprtostjo je s svojim možem lahko bolje delovala tako zasebno kot poslovno.

Poiščite pozitivno plat

To je korak, pri katerem uskladimo podzavestne misli z zavestnimi. Pomembno je spoznati, da je izvor zgodbe, do katerega ste prišli v drugem koraku, morda zelo grozna situacija, a je razumevanje posledic in rezultatov, ki iz nje izhajajo (na primer izkušnje ali lekcije), lahko pozitivno. Tudi če ne najdete svetlega žarka v njej, lahko to izkušnjo še vedno ljubeče spustite. Sedite in si predstavljate tisto majhno deklico ali dečka, kakršni ste v času izkušnje bili, ali sebe kot odraslo osebo. Povejte si, da bo vse v redu in da so skrbi odveč.

Prizemljite se

Vsako jutro začnite dan s preprosto molitvijo ali meditacijo, da se uravnate s tem, kar želite ustvariti. Lahko to preprosto pomeni, da se vprašate: Kaj si želim danes ustvariti? Mogoče je to ljubezen, morda je radost, morda je zdravo razmerje. Ko se vsak dan povezujete s svojo končno vizijo, utrjujete tudi svojo intuicijo.  

Deli s prijatelji