UTIŠAJTE SKEPTIKE

Ko drugi ne razumejo vaše duhovnosti

Objavljeno 06. maj 2017 15.30 | Posodobljeno 06. maj 2017 15.36 | Piše: A. F.

Ljudje, ki nasprotujejo vašim duhovnim prepričanjem, so lahko tudi vaši bližnji. nenehno vam ugovarjajo, se posmehujejo vašim načelom, vas dražijo, ignorirajo ali vam celo naravnost povedo, da mislijo, da je vaša duhovnost neumna. nesmiselno jih je prepričevati, lahko pa ublažite neprijeten občutek sovražnih puščic, ki vedno znova letijo v vašo smer.

Zakaj bi bilo pomembno, kaj si drugi mislijo o vaših prepričanjih in o tem, kar vas zanima? Ne potrebujete njihove odobritve. Foto: Shutterstock

Predstavljajte si verjetno dobro znano situacijo. Sedite v družbi, v kateri so pomešani novi znanci in stari prijatelji. Klepetate o vsem mogočem, potovanjih, nakupih, o dobri zabavi in načrtujete, kaj vse bi skupaj še lahko doživeli. Potem pa med pogovorom nekdo nenadoma postane pozoren na to, da ste izpostavili, da vam je bolj pri srcu veganski način prehranjevanja, da radi zjutraj, takoj ko vstanete, meditirate, da vas včasih v sanjah obišče pokojna babica in da ste si dali narediti astrološko karto. Potem pa se začne. Najprej vprašanja: »Ali ti v to res verjameš? Ali veš, da to, da ne ješ mesa in ne piješ mleka, ni dobro zate? Joj, ali se ti ne zdi, da meditirajo samo tisti, ki imajo težave?« Vztrajajo, kopljejo in bezajo, s tem pa izpostavijo vas, vaša prepričanja in vrednote, kar zna biti najmanj neprijetno. Včasih se celo najde kdo, ki se iz vsega tega tudi norčuje. Zagotovo se ob tem počutite izdane, sploh od ljudi, ki naj bi vas imeli radi, vas sprejemali in za katere ste mislili, da jih dobro poznate. Ne razumete, zakaj je kar naenkrat pomembno, v kaj kdo verjame, saj je to navsezadnje del vaše intime in vaša pravica.

Ustavite se in razčistite najprej pri sebi. Zakaj naj bi bilo pomembno, kaj si drugi mislijo o vaših prepričanjih in o tem, kar vas zanima? Za razmišljanje s svojo glavo in odločitev za svoj življenjski slog ne potrebujete njihove odobritve. Ljudje se na splošno najprej upirajo spremembam in vsemu, kar je drugačno od tistega, kar poznajo. To je čisto običajno odzivanje. Vaša naloga pa je, da se ne vznemirjate preveč, da mirno in sproščeno odvrnete njihovo izzivanje in se naučite, kako opraviti s tistimi, ki ne razumejo vaše duhovnosti … Hitro boste spoznali, da se z nekaterimi izplača ukvarjati malo dlje, pri drugih pa bo najbolje, če jih preslišite.

image
Ne glede na to, katero področje duhovnosti vas zanima ali ga obvladate, morate vedeti, kaj govorite, in znati svoje trditve podpreti z dokazi in znanjem. Foto: Shutterstock

Ne jemljite ničesar osebno

Največkrat pri tem, ko se norčujejo ali dvomijo o vaših prepričanjih ali znanju z določenega alternativnega področja, ljudje sploh ne pomislijo na to, da so vas s tem mogoče prizadeli. Težava je namreč v njih, v njihovem načinu razmišljanja in njihovi širini. Dvomijo, ker tudi sami niso dovolj trdno prepričani o nekaterih stvareh, v katere verjamejo sami, in ljudje smo takšni, da druge in njihova dejanja sodimo po sebi. To je popolnoma normalno in s tem želijo nekaj dokazati sebi. Ne pustite jim, da se vas dotaknejo, in njihovih besed ne jemljite resno ali celo osebno. Ne pustite, da v vas zasejejo dvom, oni bodo seme vrgli in šli naprej, potem pa se boste morali vi ukvarjati s tem.

Obvladajte področje

Skeptike ali tiste, ki se norčujejo iz vas, boste utišali le z argumenti in s tem, da področje, ki ga zagovarjate, zares obvladate in v ta načela trdno verjamete tudi sami. Ni pomembno, ali gre za veganstvo ali astrologijo, pomembno je, da se spoznate na »sporno tematiko«, saj bodo drugi nenehno iskali luknje v vašem znanju in si prizadevali potrditi, da je vse skupaj nesmisel in pranje možganov. Verjetno lahko včasih prav čutite njihov odpor in neodobravanje. Vedno imejte pripravljenih nekaj dejstev, s katerimi lahko operirate, zastavite si nekaj opornih točk, ki naj vam služijo kot iztočnice za pogovor s skeptiki. Če na primer verjamete v posmrtno življenje, poiščite na spletu strokovne raziskave, pričevanja, preberite vse mogoče knjige na to temo. Vedeti morate, kaj govorite, in svoje trditve podpreti z dokazi in znanjem.

Ohranite spodoben nivo komunikacije

Kljub temu da ste si obljubili drugače, vas lahko med pogovorom o tem, zakaj verjamete, v kar verjamete, zanese in se razjezite. Vadite umirjeno razlago, bodite sproščeni in predvsem razmišljajte tako, da če pričakujete, da bodo oni sprejeli vašo »drugačnost«, morate tudi vi njihovo nejevero. Ne razjezite se, ko vas začnejo spraševati in brskati po podrobnostih. Bodite odkriti in iskreni v tem, kar počnete. Ljudje bodo to začutili in tako laže sprejeli vaša prepričanja, če bo pogovor potekal v prijetnem vzdušju. Tudi če napetost med vami in osebo na drugi strani narašča, njen vir ne bodite vi. Vaša naloga je, da ozaveščate, da podate čim več informacij in znate na preprost način pojasniti osnove alternativnega področja, ki ga zagovarjate. Predvsem pa je pomembno, da ste s srcem pri stvari in iskreni. Tako sploh ne bodo imeli možnosti, da bi se norčevali iz vas ali vas spravljali v zadrego. 

Deli s prijatelji