POMIRITEV PO ZODIAKU

Kako biti prvi, ki pametno odneha

Objavljeno 27. januar 2013 18.40 | Posodobljeno 27. januar 2013 18.42 | Piše: A. Sa.

Kaj naredite, ko vaš sogovornik nenadoma vzkipi in bi hoteli umiriti konje, preden med vama izbruhne tridesetletna vojna?

Vsak kdaj izgubi živce, a vsak si drugače povrne dušni mir. Pri tem bo v pomoč, če boste upoštevali njegovo Sončevo znamenje.

Priznajmo si, vsi smo krvavi pod kožo in vsak ima kdaj kratko vžigalno vrvico, ko mu kdo stopi na žulj, je preutrujen ali je, v prispodobi rečeno, vstal z levo nogo in ga pravzaprav vse, kar kdo drug reče ali naredi, vznejevolji. Včasih zaleže, da, kakor so nas učili predniki, pametni odneha, ali pač da sogovornik reče ali naredi pravo stvar, preden spor preraste v tridesetletno vojno. Da, prav je izraziti jezo, jeza nam pomaga postaviti meje, češ, do sem ti pustim, čez pa ne, saj boli in se imam preveč rad, da bi ti to dovolil. In vendar, prej ali slej sta potrebna pogovor in sklenitev kompromisne rešitve, ki je sprejemljiva za obe strani. Astrologi svetujejo, kako naj se do koga, ki je tik pred izbruhom, vedete glede na njegovo Sončevo znamenje. S pravo besedo ali dejanjem boste preprečili, da se jeza razplamti do srda in še čez, povrhu boste dosegli, da bo dojemljivejši za glajenje spora in iskanje skupnega jezika.

Oven

Da bi pomirili Marsovega varovanca, vam pravzaprav ni treba narediti kaj nemogoče velikega. Zaleže, da mu poveste, da ste dobro slišali, kar vam je rekel, in še, da se boste, čeprav se morda z njim ne strinjate (povsem), potrudili narediti v zvezi s tem kaj takega, kar je za oba sprejemljivo. Ovnu je pomembno zagotovilo, da ima nadzor nad tem, kaj bo sledilo, tudi ko je takšen nadzor, seve in pravzaprav, slepilo. Oven se umiri, ko čuti, da ima vajeti trdno v svojih rokah in da je od njega odvisno, kam bo krenil.

Bik

Jeznega Venerinega varovanca je vse prej kot lahko pomiriti. Ko namreč vzplamti, je pravi bojevnik, ki v vsaki besedi vidi novo žalitev in vzrok za to, da se še bolj divje zažene proti vam. Edino, kar vam preostane, je, da zaigrate poraženca, saj veste, kakor zajec otrpne pred lisico, upajoč, da ga bo imela za crkovino in šla naprej. Povejte torej razžaljenemu biku, da ima prav, je vedno imel prav in bo tudi vselej imel prav. Da, morda boste pri taki izjavi čutili, da vam je storjena krivica, toda to je edina pot, da takoj umirite razjarjenega bika.

Dvojčka

Poplavo jeznih besed iz ust Merkurjevega varovanca boste nemudoma zajezili, če rečete: »Spoštujem te in lahko se strinjava o tem, da se v tej zadevi pač ne strinjava.« Dvojčki se utegnejo dobro odzvati tudi na pismo, v katerem jim pojasnite svoj zorni kot in se jim opravičite, ko menite, da ste tudi vi po nepotrebnem prilivali olja na ogenj. Kot pripadniki dvojnega znamenja namreč dvojčki večinoma zmorejo uvideti, da ima vsaka medalja dve plati.

Rak

Lunini varovanci se zlepa ne umaknejo z bojišča, ko čutijo, da jih je kdo užalil ali pa si ne zaupajo, da imajo prav. Zadnje je slišati absurdno, in vendar je res, bolj ko rak pravzaprav čuti, da bi se lahko motil, bolj vztraja pri tem, da ima prav. Če želite pomiriti strasti, vam ne preostane drugega, kakor da jim zatrdite, da jih imate radi in da boste z njimi in jim boste pomagali premostiti težavo, pa naj imajo prav ali ne. Pri blažjem sporu je lahko prava oljčna vejica tudi kompliment, a izrečen iskreno, sicer ga rak vzame kot posmeh in se še bolj vname.

Lev

Rjovenje jeznega Sončevega varovanca je težko prenesti – lahko vas kar odpihne –, pa tudi ustaviti ga je vse prej kakor mačji kašelj. Kolikor vam je le mogoče, naj bi držali jezik za zobmi in podrejeno prenesli njegov izbruh. Prepričljivejši kot boste – mirni in podložni –, večja je verjetnost, da bo hitro minilo. Molčite kot miška in čakajte, da nevihta mine. Dobra novica namreč je, da lev sicer hitro vzplamti, a se enako urno tudi pomiri. Ko je zadeva zanj končana, je končana, in ne goji zamere.

Devica

Jezne Merkurjeve varovanke so trd oreh za glajenje sporov. Ko so namreč besne, ne kričijo, ampak umolknejo, se zaprejo vase in bodo celo lagale, če jih vprašate, ali so zdaj mirne v zvezi z jabolkom spora. Lahko celo dajejo vtis, da je vse lepo in prav, v sebi pa kuhajo zamero. Poznate rek, da čez sedem let vse prav pride? Hm, tako se lahko device vedejo do kamna spotike. Ko ste že davno pozabili nanj, ga izkopljejo z bojno sekiro vred. Najbolje jo odnesete, če jim takoj poveste, da imajo prav, se jim opravičite, nato pa po tihem naredite, kar ste tako ali tako nameravali.

Tehtnica

Ker so Venerine varovanke po naravi diplomatske in jim nič ni tako hudo, kakor si z nekom skočiti v lase in drug drugemu hoditi po glavi, jih najlažje, ko so razkačene, umirite tako, da jim predlagate, naj si vzamejo čas za predah ali se malo sprehodijo. Ko bodo lahko malo predihale spor, bodo same prišle do predloga, kako najti skupen jezik in zlato sredino. Lahko jih tudi povabite na kavico in jim predlagate, da se o jabolku spora mirno pogovorita ob njej.

Škorpijon

Hm, če ste stopili na žulj Plutonovemu varovancu, vam bo težko pomiriti ga, kajti v naravi škorpijonov je sadistična črta, zaradi katere jim je lahko v užitek koga z besedami raniti ali celo mučiti. Dobra novica pa je, da se navadno dobro odzovejo na dve reči, ki sta jima v življenju nasploh najbolj pomembni: seks in denar. Če ne morete z njim zgladiti spora med rjuhami, mu nekako pokažite, da imate dovolj zvez in poznanstev, da bo z ohranitvijo zavezništva z vami lahko več in bolje zaslužil.

Strelec

Ker so Jupitrovi varovanci ljubitelji debat, se vam kaj lahko zgodi, da boste z njimi obtičali več ur v besednem boju, če ste si dovolili, da sta rahlo prekrižala meča, pardon, jezika na začetku pogovora. Vrtela se bosta v začaranem krogu, noben izmed vaju ne bo ne očiten zmagovalec ne poraženec. Preden se zapletete v takšno nikoli končano zgodbo, se raje umaknite. V najslabšem primeru se lahko zgodi, da bo ob prvem naslednjem snidenju izvlekel na plan isto temo in nadaljeval debato, v najboljšem pa, da je na vse že pozabil.

Kozorog

Je Saturnov varovanec v vaši družbi nenadoma postal hladen, odmaknjen, je njegova telesna govorica okamnela, tudi besede izusti čedalje redkeje? Vse to so znamenja, da je krepko jezen. Led, ki je nastal med vama, najlažje stalite tako, da zanetite iskro humorja. Pazite, kako to naredite, kajti če bo zaznal porog in možnost, da ga podcenjujete, bo še bolj spustil temperaturo. Napetost bo popustila, če iskreno usmerite pozornost na kaj smešnega ali ga opomnite na to, čemu sta se nekdaj družno krohotala.

Vodnar

Če ste si skočili v lase s pripadnikom Uranove vrste, potem vedite, da ste izvlekli daljšo palčko. Ni jih namreč težko umiriti. Zaleže, da jim pozornost preusmerite h glasbi, ki se pravkar predvaja na radiu, predlagate predah ali pa obudite spomin na besede katerega modreca, ki pritičejo razmeram. Po naravi niso bojeviti in ni jim veliko do tega, da imajo prav oni prvo in zadnjo besedo. Imejte v rokavu par modrih misli velikih miroljubov, recimo Gandija, pa boste z vodnarji zlahka našli skupno besedo.

Ribi

Neptunove varovanke si zlepa ne dovolijo povzdigniti glasu, kajti globoko vanje je vsajen strah, da bo človek, na katerega so jezne, v trenutku, ko ga soočijo s tem, da je naredil kaj hudo narobe, izgubil sposobnost biti civiliziran, moč argumentov pa zamenjal z močjo pesti. Če se jezijo na vas, je to za vas pravzaprav kompliment. Nimajo kdo ve koliko zaupanja vase in ne marajo sprememb. Ob vas bodo venomer krotke in nič jezljive, če jih nenehno gladite in jim dajete vedeti, da jih imate radi, pa naj se zgodi kar koli že.

Deli s prijatelji