VESOLJNA ENERGIJA

Energijski centri telesa

Objavljeno 15. april 2017 16.00 | Posodobljeno 15. april 2017 16.03 | Piše: U. J.

Sedem čaker telesu pomaga pri povezovanju z univerzalno, vesoljno energijo či, ki se pretaka od spodaj navzgor.

Z redno meditacijo in vadbo joge lahko čakre tudi odpiramo in jim pomagamo k boljšemu delovanju. Foto Shutterstock

V našem telesu je po indijskem izročilu sedem čaker, ki so pravzaprav energijski centri. Skoznje teče energija in tako pomagajo regulirati vse procese v telesu, od delovanja organov do imunskega sistema. Kadar pretok energije ni možen ali se prebija skozi vozle, se to kaže kot bolezen ali vsaj precejšnje nelagodje ter slabše počutje, zato je priporočljivo, da vemo, kje so naše čakre, za kaj skrbijo in kaj pomenijo.

Beseda čakra izhaja iz sanskrta in pomeni kolo – povezano z njegovo funkcijo vrtinčenja in vrtenja energije, kar deluje z različnimi fiziološkimi in nevrološkimi sistemi v našem fizičnem telesu. Čakre telesu pomagajo pri povezovanju z univerzalno, vesoljno energijo či, ki se pretaka od spodaj navzgor. Ležijo vzdolž hrbtenice, od hrbtenjače pa vse do temena, in so v normalnem stanju podobne nerazvitemu lotosovemu cvetu, kar pomeni, da so cvetni listi obrnjeni navzdol. Čakre se s pomočjo joge in meditacije razcvetijo in prebudijo, kar nam da notranjo moč in nam pomaga, da se duhovno razvijemo. Pri vsaki čakri vam bomo ponudili tudi hitro pomoč v obliki prave barve, s katero se obdajte, hrane, ki jo jejte, in kamnov, s katerimi se obkrožite.

Muladhara – korenska čakra

Glavna čakra leži na začetku hrbtenice ob trtici in usmerja energijo preživetja in ozemljitve, volje in samozavesti. Z njo je povezano vse naše delovanje na zemlji – od odnosa z naravo do odnosa z mamo. Če se osredotočimo nanjo, spodbujamo in ustvarjamo zdravje, energijo in krepost ter smo sposobni opraviti tudi najtežje naloge. Človek, ki mu ta čakra dobro deluje in je pretočna, je tudi sijočega videza.

Kakšne so težave?

Če je muladhara blokirana, se to lahko kaže kot slabokrvnost, slaba prekrvitev, artritis, hemoroidi, na duhovni ravni pa kot pomanjkanje samozavesti in energije, kot utrujenost, plahost in tudi pretirana skromnost.

Kaj jo spodbuja?

Rdeča barva, rubin, jaspis in granat ter hrana rdeče barve (češnje, jagode, rdeča pesa in drugo).

Svadisthana – spolna čakra

Leži nekaj prstov pod popkom in tik nad genitalijami ter je povezana s spolnimi žlezami. V njej so shranjeni stari vzorci in prvi vtisi ter spomini, zato ni presenetljivo, da je povezana tudi z ustvarjanjem, delovanjem in uničenjem. Prek nje spoznamo, kakšen odnos imamo do svojega telesa in do zemeljskih energij. Povezana je z ledvicami, sečnico, mehurjem, spolnim organom in prostato. Njen element je voda, ki je sicer nežna in tekoča, a je v svoji moči težko obvladljiva.

Kakšne so težave?

Blokada se kaže kot težave s plodnostjo ali spolnostjo, kot boleče ali neredne menstruacije, spolne bolezni, bolečine v križu, težave s prostato in alergije. Na duhovni ravni se kaže kot razdražljivost, pomanjkanje ustvarjalnosti ali domišljije, težave s spominom in učenjem, raztresenost in malodušje.

Kaj jo spodbuja?

Aroma, ki prebuja spolno čakro, je sandalovina, njena barva pa je oranžna, ki simbolizira energijo, radost in dejavnost. Uživajte oranžno sadje in zelenjavo (marelice, pomaranče, mango, buče, korenje), pomagajte si s kamni, kot so karneol, opal in sončev kamen.

Manipura – čakra solarnega pleksusa

Leži v solarnem pleksusu, živčnem spletu, ki izhaja iz srednjega dela hrbtnega mozga. Povezana je s trebušno slinavko, ki uravnava krvni sladkor, in z jetri – vsa prebavila polni z energijo. Tu asimiliramo energijo, ki se pretaka skozi telo, in zato vpliva na naš odnos do moči.

Kakšne so težave?

Pri blokirani tretji čakri imamo lahko težave z jetri, alkoholizmom, prebavo in presnovo, diabetesom, lahko nas muči zaprtje ali vetrovi. Na duhovni in mentalni ravni se to kaže kot strah in tesnoba, občutek manjvrednosti in krivde, egoizem ter strah pred nepriznanjem in konkurenco.

Kaj jo spodbuja?

Njena barva je sončno rumena, kamni pa citrin, tigrovo oko, rumeni kalcit, jantar in topaz. Jedi naj bodo rumene – krompir, limone, ananas, banane, hruške.

Anahata – srčna čakra

Nameščena je v predelu srca in je povezana s funkcijami govora in sposobnostjo nadzora nad organi. Leži za prsnico in je na fizični ravni povezana s priželjcem, ki deluje kot usklajevalec imunskega sistema. Vpliva na kri, življenjsko moč in vse celice. Če dobro deluje in je odprta, je tudi srce zdravo, hkrati pa s skrbjo zanjo urejamo svoje čustveno stanje, razvijamo sposobnost nesebične ljubezni, sprejemanje in dajanje ljubezni, potrebo po harmoniji, empatijo in ranljivost.

Kakšne so težave?

Motnje se na telesni ravni kažejo kot težave s srcem, krvnim obtokom in pljuči, vranico ter astmo, arteriosklerozo in kot neodpornost proti boleznim. Na duhovni ravni se to javlja kot pretirano čustvovanje, hitre spremembe razpoloženja in pretirana občutljivost pa tudi v osamljenosti, strahu, sebičnosti, pomanjkanju empatije in nezmožnosti odpuščanja.

Kaj jo spodbuja?

Ustrezata ji zelena in rožnata barva in kamni teh barv (roževec, lepidolit, rodonit, aventurin, akvamarin, peridot in smaragd) kot tudi oblačila in hrana zelene barve (solata, špinača, jabolka, zelje).

Višudhi – grelna čakra

Leži v grlu, v spodnjem delu vratu, in se povezuje s ščitnico. Skrbi za komunikacijo in uravnava presnovo, vpliva na voljo, odločnost in izbiro. Prebujamo jo lahko s petjem pesmi ali celo manter.

Kakšne so težave?

Če je blokirana, imamo lahko ponavljajoče se angine, težave s ščitnico, golšo, raka na grlu, težave z zobmi, pogoste glavobole, hripavost in bolečine v vratu. Na duhovni ravni se kaže kot trema, vznemirjenost, strah pred govorom, nesposobnost izražanja misli, neujemanje med tistim, kar govorimo, in našimi dejanji.

Kaj jo spodbuja?

Pomaga ji modra barva, hrana v teh odtenkih (slive, črno grozdje, borovnice, ribez) in kamni turkiz, lapis lazuli, sodalit, modri kremen, apatit, kalcedon in azurit. Le pri lapis lazuliju pazite, če imate nizek pritisk, ker ga tudi znižuje.

Čakra adžna – tretje oko

Adžna je v sredini čela, med obrvmi. Povezana je z epifizo in hipofizo, in če jo prebudimo, sta ti žlezi zelo dejavni in razvijata našo inteligentnost. Tu se skriva središče duše v budnem stanju. Vpliva na intuicijo in videnje, moč in način mišljenja, spomin in percepcijo ter tudi sposobnost prepoznavanja vzorcev.

Kakšne so težave?

Če je blokirana, imamo lahko težave s sinusi, glavobole, migrene, ponavljajoče se nahode in težave z očmi. Na duhovni ravni se blokada kaže kot depresija, tesnoba, paranoja, tudi kot živahne sanje, nočne more ali zelo močna skeptičnost. Lahko vam primanjkuje smisla v življenju, čutite pa pretirano analitičnost.

Kaj jo spodbuja?

Pomagajte si s kamni, kot so safir, sodalit, ametist in lapis lazuli. Ustreza ji indigo barva, tako hrane kot pijače: čaj iz sivke, jagode acai, vijolična cvetača.

Sahasrara – kronska čakra

Sahasrara je na vrhu glave, le malo za temenom. Skoznjo kanaliziramo energijo iz vesolja in prehajamo v stik s svojim višjim jazom, jogiji pa naj bi v trenutku smrti skozi to odprtino zapustili telo. Velja za prebivališče božanskih moči. Je povezava s češeriko na telesni ravni in z vsem, kar je onstran zavesti telesa, na duhovni ravni.

Kakšne so težave?

Na fizični ravni se blokada in vozli kažejo z glavoboli, občutljivostjo za svetlobo, demenco, avtoimunimi in nevrološkimi boleznimi ter epilepsijo in shizofrenijo. Mentalno jo opazimo kot depresijo, izgubo vere ali upanja, zmedenost in podobno.

Kaj jo spodbuja?

Njena barva je vijolična (ali lila), včasih tudi bela. Priporočamo kamne, ki dvigajo stik z notranjim jazom in pomagajo pri čiščenju mentalnega telesa: kamena strela, diamant, obsidijan in ametist. Za hrano pa v tem primeru priporočamo prano, ki jo z meditativnim dihanjem vsrkamo naravnost iz vesoljnega vira. 

 

Deli s prijatelji