LUNIN MRK

Danes od 21.22 do 23.02 glejte v nebo

Objavljeno 15. junij 2011 10.11 | Posodobljeno 15. junij 2011 10.11 | Piše: A. L./STA

Takrat bo najbolj viden Lunin mrk

Popolni Lunin mrk v Salvadorju
LJUBLJANA – V Sloveniji bo danes mogoče opazovati popolni Lunin mrk, ki bo najbolj viden med 21.22 in 23.02, je pojasnil predsednik Astronomskega društva Orion Maribor Igor Žiberna. Za opazovanje mrka so, kot pravi, najprimernejše lokacije z odprtim pogledom proti jugovzhodnemu delu neba. Luna pa se bo pri popolni fazi mrka obarvala opečnato rjavo.

V idealnih razmerah bi trajal eno uro in 40 minut

Pri Luninem mrku gre, kot pravi Žiberna, za pojav, pri katerem Luna zaide v Zemljino senco. Posebnost tega mrka je, da bo Luna potovala skoraj v sredini Zemljine sence, tako da bo mrk trajal zelo dolgo. Če bi ga lahko opazovali od začetka do konca, bi po njegovem mnenju ta faza trajala eno uro in 40 minut, v Sloveniji pa bo ta nekoliko krajša.

Na barvo vpliva tudi stopnja onesnaženosti

Luna se bo pri popolni fazi mrka obarvala opečnato rjavo, ker je, kot pojasnjuje Žiberna, Zemljina senca prefiltrirana svetloba, ki je šla skozi Zemljine nižje plasti atmosfere. Ta absorbira modro barvo, prepušča pa rdečo. Barva, ki oblikuje Zemljino senco je po njegovih besedah videti rdečkasta, ker se modra barva zadrži v atmosferi. Zato se Luna obarva opečnato rjavo. Na odtenek Lune v fazi popolnega mrka pa, kot pravi, vpliva stopnja onesnaženosti Zemljine atmosfere.

Junijski popolni Lunin mrk bo sicer najlepše viden na območju Indijskega ocena, v vzhodni in južni Afriki ter v osrednji Aziji. V Evropi bo Luna na začetku mrka vzhajala, v vzhodni Aziji pa zahajala.
Deli s prijatelji