ZODIAK

Da bo volk sit in koza cela

Objavljeno 23. avgust 2011 23.16 | Posodobljeno 23. avgust 2011 23.45 | Piše: Tomaž Kvas

Ovnom dovolite, da druge vodijo, ne pa tudi, da jih tlačijo

Urejanje arhiva in drugo delo s papirji naložite devici, ki ga bo z veseljem in dobro opravila, ne pa ribi, ki ji je to tako duhomorno in mučno, da ga bo opravila površno

Služiti ljubi kruhek v pisarni, v kateri sodelujemo z nad- in podrejenimi, je vse prej kakor mačji kašelj. Pogosto se zdi, da več moči in časa odmerimo temu, da pomirimo rogove v vreči, kot pa delu, ki smo se ga zavezali opravljati s podpisom pogodbe o zaposlitvi. Astrologi svetujejo, da se pozanimate, v katerem Sončevem znamenju je rojen kateri vaš sodelavec, kajti tako ne boste le lažje shajali z njim, zavedajoč se njegovih vrlin in šibkosti, boste zmogli iz njega tudi izcediti več, kot bi sicer.

Oven potrebuje izziv

Skrivnost je v tem, da za vsakega odkrijete, s kakšnim nastopom v njem predramite dobrega sodelavca, s kakšnim pa v življenje prikličete tirana, ki vsem po vrsti meče polena pod noge. Vzemimo za primer, da ste tehtnica, vaš sodelavec pa je oven, ki je po naravi nagnjen k temu, da je gospodovalen in prevzeten. Ker so tehtnice, prav nasprotno, nagnjene k pasivnosti in ustrežljivosti, bodo s podrejenim ovnom težko shajale, če mu ne bodo jasno postavile mej, mu kdaj nasprotovale, ga izzivale ipd. Oven namreč potrebuje izziv, da bi zagrizel v delo. Povrhu šefa bolj spoštuje, če ta trdno stoji na svojih nogah in ni slabič.

Kako shajati s šefom, ki je rojen v ribi?

Ali pa, vzemimo za primer, da ste devica, ki mora shajati z vam muhastim in nepredvidljivim šefom, rojenim v ribah. Njegovo pomanjkanje čuta za podrobnosti vas bo bržkone spravljalo ob živce, povrhu boste imeli nenehno občutek, da rešujete probleme, ki vam jih je nevede ustvaril. Dobra novica? Sprejmite žogo, zaupajte mu, s kakšnim problemom se spoprijemate, nato pa ga vprašajte, kako naj ga rešite. Pravi ribak se bo dokopal do ustvarjalne rešitve, ki vam bo delo olajšala, ne še bolj zapletla.

V znamenjih se skriva ključ do ustvarjalnega sodelovanja

V nadaljevanju si preberite, kakšen sodelavec je kdo glede na svoje Sončevo znamenje, pa tudi, kako naj se vedete do njega, da bosta lahko ustvarjalno sodelovala, ne pa se izčrpavala v medsebojnih jalovih bojih.

Oven

Marsovi varovanci so rojeni vodje, odločni, prodorni, usmerjeni k iskanju rešitev in sprejemanju (hitrih) odločitev. Žal kdaj tudi rinejo z glavo skozi zid in svoj prav vsiljujejo vsem po vrsti. Dovolite jim, da vodijo, ne pa tudi, da tlačijo sodelavce. Ko imate opravek z ovnom, trdno zagovarjajte svoj prav. To ne pomeni, da se vam ne bodo postavljali po robu, prav nasprotno, toda meje med vama bodo jasneje določene. Če vam je oven nadrejen, tehtno predstavite več rešitev, nanizajte njihove prednosti in slabosti, nato pa njemu prepustite izbiro.

Bik


Venerini varovanci so molčeči, trdni, zanesljivi in vztrajni, lahko pa tudi nagnjeni k počasnosti, celo lenobni ležernosti. Biku morate natančno povedati, kaj naj naredi in do kdaj, potem pa ga pustiti, da delo v miru opravi. Nikar ne pritiskajte nanj, sicer boste v njem predramili trmo in kljubovanje. Bik da največ od sebe v mirnem okolju s čim manj vmešavanja. Je metodičen delavec, ki bo delo najbolje opravil, če mu dovolite, da se ga loti po svoje. Odločitve ne spreminjajte iz dneva v dan – slabo namreč prenaša spremembe.

Dvojčka


Merkurjev varovanec je spreten v pletenju mrež med ljudmi. Pustite ga, da naveže prvi stik, med seboj poveže več ljudi, kajti v tem je silno spreten. Dobro se odreže pri vseh dejavnostih, ki mu zaposlujejo um –, raziskovanju, dopisovanju, delu v tujih jezikih. Če ga ne boste usmerili v to, da vrti jezik po službeni dolžnosti, utegne biti glavna čveka in obrekovalec v pisarni, ki bo netil zdrahe. Zaupajte mu organiziranje sestankov, pisanje, raziskovanje po svetovnem medmrežju. Ne dajte mu časa, da se dolgočasi, zaposlite ga.

Rak


Luninim varovancem je v službi najbolj na kožo pisana materinsko-kokljasta vloga. Zmorejo poskrbeti za to, da so potrebe, posebno čustvene, vseh sodelavcev zadovoljene. Sodelavce razumejo kot družinske člane, zaradi česar so hudo vznemirjeni, ko med njimi izbruhne prepir. So čustveno dojemljivi in občutljivi, če jih kdo rani, se zaprejo vase, premlevajo o težavi in ne zmorejo več delati. Naložite jim delo skrbnika, varuha, hišnika, pa bodo zadovoljni. Zagnano bodo delali, če jim boste dali vedeti, kako zelo so potrebni.

Lev


Značilni Sončevi varovanci zabavajo vse okoli sebe, ob vsaki priložnosti uprizarjajo pravo dramo. So topli in prijateljski, lahko zmedeni in raztreseni. Največ dajo od sebe, ko so v središču pozornosti. Dajte jim torej glavno besedo, ko je treba kaj predstaviti, prodati, komu pomagati ali ga voditi. Sovražijo ukvarjati se s podrobnostmi, enolično delo jih dolgočasi in ubija, zatorej jih ne prezaposlite s »prelaganjem papirjev«. Če boste to vseeno storili, tvegate, da bo lev začel rjoveti na vse po vrsti, ker mu je naloženo delo, ki je krepko pod njegovimi sposobnostmi.

Devica


Merkurjeve varovanke so očarane nad podrobnostmi, pri njih je vedno vse na svojem mestu, skrbno organizirajo svoje delo. Cvetijo, ko lahko nadzorujejo neki proces ali projekt od začetka do konca, pri čemer ne izpuščajo niti pol koraka, prav s tem pa lahko marsikomu cefrajo živce. Lahko jim zaupate ureditev delovnih prostorov, razdelitev dela, nadzorovanje prihodkov in odhodkov, zbiranje in analizo podatkov, arhiviranje ipd. Uživajo v vlogi nadzornika, ki sodelavce opozori tudi na podrobnosti, ki bi jih najraje prezrli.

Tehtnica

Značilne Venerine varovanke so v pisarni nekakšen posrednik, po potrebi terapevt, ki med seboj pomiri sprte strani. Znajo z ljudmi, povrhu imajo tudi dobro razvit estetski čut in analitične veščine. Najbolje se odrežejo pri pogajanjih, načrtovanju, ustvarjanju harmonije, oblikovanju, utrjevanju vezi med sodelavci. Pošljite tehtnico reševat spore med ljudmi, a nikar od njih, ki so po naravi oklevajoče, ne pričakujte, da hitro sprejmejo odločitev. Od njih boste imeli največ, če komu drugemu zaupate umazane posle.

Škorpijon


Plutonovi varovanci so tiha voda, ki bregove dere. Zelo ambiciozni, za nameček pa imajo desetkrat več moči kot kdor koli drug; ko vsi opešajo, imajo oni še vedno nekaj skritih rezerv. So zavzeti, strastno se predajo delu, to pa lahko zaneti iskre v odnosu do sodelavcev. Ne imejte njihove vzvišenosti za bahaštvo. Kot Davida jih pošljite v boj z Goljatom, pa ne boste obžalovali odločitve. Ne podcenjujte jih, ne omalovažujte, sicer ste si nakopali sovražnika, ki vas bo prej ali slej porazil.

Strelec


Jupitrovi varovanci nikjer nimajo obstanka, vedno so na potezi. So rojeni filozofi, raziskovalci in pustolovci. Dobro se znajdejo v vlogi stratega, ki zmore videti, kaj je na voljo, nato pa vse to uporabiti za dosego načrta. Celo konjičke, svoje in sodelavcev, znajo vpeti v to, da je neko delo čim bolje opravljeno. Ukvarjanje s podrobnostmi jim cefra živce, zaradi tega to delo prepustite komu drugemu, prav tako enoličnost in tičanje na mestu. Od njih boste največ imeli, če jim zaupate različne naloge, tudi poslovne stike s partnerji.

Kozorog


Pravi predstavniki Saturnove vrste so glas (zdravega) razuma, dobri organizatorji, učinkoviti, ni jim žal opravljati niti nadur, samo da je delo končano. Počasi, iz meseca v mesec, jim nalagajte vedno več dela in odgovornosti, pa boste presenečeni, koliko vajeti zmorejo naenkrat trdno držati v svojih rokah. Naložite jim oprijemljive naloge, takšne, pri katerih so rezultati merljivi, ne pa kar nekaj. In ne pričakujte od njih, da bodo imeli izbruhe ustvarjalnosti in izvirnosti – tega preprosto ni v njih.

Vodnar


Uranovi varovanci so rojeni inovatorji, naj je njihova izobrazba povezana z informatiko ali ne, se dobro znajdejo pri delu z računalnikom in vsem, kar se jih tiče. Vodnarji cvetijo, če delajo na raziskovalnem in razvojnem oddelku. So odprtega duha, v odnosu do sodelavcev se ravnajo po reku delaj in pusti delati. Ne pričakujte, da bodo skrbeli za red in mir, niti da bodo delovni prostor počistili za seboj. Če se ne posvečajo nečemu, kar jih miselno povsem prevzame, hitro izgubijo pozornost in voljo do dela. Še to: dovolite jim, da kršijo nenapisana pisarniška pravila lepega vedenja, sicer bodo zanetili upor.

Ribi


Varovanke Neptuna so zelo ustvarjalne, občutljive in umetniško nadarjene. Zaposlite jih s tem, da se dokopljejo do rešitve za nerešljiv problem, pa boste osupli. Dobro se znajdejo v svetu zamisli in podob, lahko so dobri oblikovalci. Vprežite njihovo intuicijo, brezmejno domišljijo v iskanje rešitev za probleme, v ustvarjanje izvirnih izdelkov in storitev, nikar pa jih ne posadite za mizo, kjer bodo iz dneva v dan delale enako – tako bodo venele, pa še površne bodo. Če jih boste spodbujali, da zmorejo, hkrati pa jim pustili čas in prostor, bodo za vas premikale gore.

Deli s prijatelji