MOČ MISLI

Vaše misli so živa stvar

Objavljeno 20. april 2017 21.00 | Posodobljeno 20. april 2017 21.00 | Piše: Mateja Blažič

Vsaka stvar, ki vas obdaja, se je začela z mislijo. Stol, na katerem sedite, si je nekdo zamislil, zgradbo, v kateri ste, je oblikoval arhitekt, ki se je projekta lotil tako, da je najprej dobil zamisel, ki jo je nato uresničil.

Misli vplivajo na dogodke, če se tega zavedamo ali ne. Če znamo uravnavati proces, imamo v rokah krmilo za uresničenje svojih želja.

Zavedajte se svojih misli, torej kaj razmišljate in kako, bi bilo prvo duhovno pravilo. Večina nas namreč glavnino življenja preživi na avtomatskem pilotu, ki ga vodi čvekač v naši glavi. In verjetno ste že opazili, da ni vedno najbolj dobrohotno bitje, celo nasprotno – z veseljem vam pove, da ste predebeli, da vam je obleka pretesna, da ste rekli nekaj neumnega, opozori pa vas tudi, da si drugi gotovo mislijo kaj slabega o vas. Po drugi strani lahko opazite, da ste bili resnično srečni, ko je krmilo prevzel vaš višji jaz, ki vas ni navdajal z negativnostjo, kritiko, strahovi in drugim nevšečnim prigovarjanjem. Pravzaprav se vsako notranje delo na sebi, tako kot postopek manifestacije želja, začne z utišanjem svojega notranjega čvekača. Najlaže mu zapremo usta, ko se umirimo, zato je kot prvi korak priporočljiva meditacija.

Samo z obvladovanjem svojih misli lahko namreč dosežete moč volje, ki usmerja energijo misli k zastavljenemu cilju. Oboje je del miselnega procesa, ki se odvija v možganih ne glede na vaš nadzor. Toda če ga dosežete, lahko ustvarjate svet po svojih željah.

Ko na primer oblikujete afirmacijo, da se bodo v vašem življenju dogajale pozitivne stvari, vizualizirate predmete in situacije, ki jih lahko manifestirate v resničnosti. Tudi to je del miselnega procesa, ki temelji na disciplini – za dosego želenih rezultatov morate namreč usmeriti svoje misli in voljo. Toda hitro lahko kaj zmoti vašo pozornost in proces se prekine.

Spoprijateljite se s svojimi mislimi

Obrnite svoj način razmišljanja in preglejte, kaj se dogaja v vaših mislih. Razumeti morate, zakaj sprejemate določene odločitve, od kod izvirajo in kaj jih spodbuja. Zakaj ste na ravni duše izbrali izzive, s katerimi se spopadate. Razumeti morate, da lahko misli delujejo na realni svet, da so živa stvar in kako lahko vplivajo na vas. Ko mislite na svoje telo, vaše misli ustvarjajo odzive. Ko naročite svoji roki, naj se premakne, se bo premaknila. Ko si rečete, da boste hodili, hodite. Ko si sporočite, da boste govorili, spregovorite. Tako vplivate na vse svoje čute. Misel je vključena v vaše delovanje v tej dimenziji, je srčika energijskega telesa, tako kot je fizično telo struktura tistega, kar dojemamo kot sebe. Misli vas oblikujejo z načinom, kako mislite in kako jih predelujete, so most med zavestjo in zunanjim svetom, prek njih se nato izražate s hojo, govorom in telesnimi gibi.

Naredite študijo svojih misli – poglejte jih kot veje drevesa, liste in deblo drevesa. Poglobite se v njihove korenine in poglejte, od kod izvirajo. Našli boste točko, kjer so se začele. Vprašajte se, kako to in zakaj tako razmišljate. Secirajte svoje misli. Ne glejte njihovega sporočila in tega, na kaj mislite. Osredotočite se na proces, dinamiko in mehanizem za njimi. S tem boste osvobodili večji proces, ki jih sproža, in če je negativen, ga boste lahko spremenili.

Kako delujejo?

Naše odločitve in dejanja vedno sprožijo odziv. Že če o nečem pogosto zavzeto razmišljate, vzpostavite povezavo s tem na energijski ravni. Zato vsi duhovni učitelji svarijo, da moramo biti pozorni na svoje misli. Velja pa tudi zakon, da ko smo na nekaj pozorni, lahko to obvladujemo. Če se torej zavedate, kako vaše misli vplivajo na dogodke, lahko izmojstrite proces njihovega delovanja.

Osredotočenost na določeno stvar torej močno pospeši dogajanje. Za primer vzemite nalaganje strani na internetu – če jih odprete več hkrati, se bodo nalagale počasneje kot ena sama, kar pravzaprav zadržuje pot do cilja. Če po drugi strani usmerite vso energijo v eno stvar, bodo zadeve stekle veliko hitreje. Najprej morate selektivno izbrati pravi miselni program, da odstranite vse moteče vplive, ki se napajajo iz iste zaloge energije, ki jo imate za uresničenje svojega cilja. Če dobro premislite, jih lahko odstranite drugega za drugim ter se osredotočite na svoj glavni algoritem.

Nekatere zunanje okoliščine so neizbežne – na primer služba in skrb za osnovne življenjske naloge, temu se ne morete izogniti. Toda v ozadju možganov vedno delujejo tudi t. i. mikroprogrami, na katere ste pozabili ali se jih ne zavedate, ki vas upočasnjujejo in črpajo vaše energijske zaloge.

Če se zavedate svojega miselnega procesa in ga opazujete, boste odkrili, da lahko vedno bolj nadzorujete svoje misli in prevzemate krmilo iz rok notranjega čvekača. Vedno se v možganih odvija več stvari, s katerimi se morate ukvarjati, tako kot če imate odprtih več oken na računalniku, toda sami se odločite, koliko pozornosti boste namenili kateri. Med spanjem nimate nadzora nad svojimi programi in tedaj pride na plan vse, kar ste zavestno začasno potisnili na stranski tir in se s tem niste ukvarjali. V sanjah tako izživljate nerešene problematike. Toda samo če jih zaprete v zavestnem stanju, vas ne bodo več blokirale na poti do glavnega cilja.

Zapisujte!

Svoje misli boste bolje nadzorovali tudi, če zapišete zadeve, s katerimi se ukvarjate. Zapišite si, kako vse zapravljate denar, da vam ga primanjkuje. Saj veste, da nečesa ne počnete prav, toda zapisano boste teže ignorirali, kot če si to samo mislite. Napišite: »Zapravljam za kosila v restavracijah. Zapravljam za čevlje in ličila. Sem obsedena nakupovalna odvisnica.« To vas bo prisililo, da se soočite s težavo, saj jo boste z zapisovanjem konkretizirali. Zapišite si, kaj je vaša namera za nakupovanjem. Naslednjič, ko vas bo zamikalo stopiti v trgovino, se bo avtomatsko prižgal alarm in spomnili se boste na stvari, ki ste jih zapisali. Nato se boste morali odločiti. Namesto avtomatskega odziva boste lahko izbrali svoj naslednji korak. vedeli boste, da morate prevzeti odgovornost za svoja dejanja. Odločili se boste stisniti zobe in odkorakati iz mamljive situacije.

Ključ je v tem, da ko nekaj zapišemo, ne pa le pomislimo na to, stvari laže manifestiramo. Zapisano ima namreč neskončno večjo moč uresničenja kot misel. Vse, kar si želimo doseči ali dobiti, namreč obstaja v fizični dimenziji – tako kot zapisane besede, ne le v umu. Z zapisom na papir sprožimo konkretno fizično, oprijemljivo reakcijo, ne samo mentalne. S takim pristopom lahko tudi odlično spreminjamo zakoreninjene navade – zapišemo jih na papir, s katerega se bodo manifestirale. Dovršil se je namreč preskok iz notranje dimenzije čiste misli ter se spustil na molekularno strukturo nižje dimenzije resničnosti. Stopili ste od znotraj navzven. Če torej zapišete vse, kar si želite spremeniti v življenju, je to najboljša pot do sprememb.

Postopek lahko prenesete na vse, kar želite doseči. Zapišite želeno čim bolj realistično. Ezoterično gledano želite manifestirati nekaj notranjega v zunanjem svetu – če pa želite spremeniti svojo navado ali nekaj, kar vas moti v zunanjem svetu, morate spremeniti svoje notranje stanje, na katero vplivajo zunanje okoliščine. Vse zapišite, četudi je to sto stvari, ki si jih želite spremeniti. Lotite se jih postopno, razdelite jih v skupine ter na vsaki delajte dva tedna. Ko končate, se jih znova lotite od začetka. Drugič vam bo šlo bolje od rok, saj boste že obvladali postopek, zato boste potrebovali samo en teden, tretjič pa le kak dan.

Človeški možgani so namreč strukturiran stroj, baza interpretiranja stvari in pojavov. Vse, kar opazujete v zunanjem svetu, izhaja iz prostora zunaj vas. Če želite spremembo, morate energijo obrniti navznoter. Težave lahko poskusite reševati tako, da jih miselno prestavite iz sebe, zunaj pa jih lahko v večjem miru analizirate in najdete rešitev. Ko boste odstranili čustveni element in doživljanje, se vam bo zdelo vse skupaj otročje lahko ali logično in preprosto. Samo zorni kot morate zamenjati. In zavedajte se, da lahko vedno vse spremenite, rešite in na vse vplivate. Življenje se ne odvija neodvisno od vas, ampak ste njegov aktivni ustvarjalec. Zato se takoj zdaj ustavite in se vprašajte, o čem razmišljate in kako to vpliva na vas.
 

Deli s prijatelji