IZLET

Naj bo doživetje

Objavljeno 01. avgust 2014 20.40 | Posodobljeno 01. avgust 2014 20.42 | Piše: T. K.
Ključne besede: izlet

Da bi preživeli prijeten dan, nam ni treba prav daleč, zlasti ko nas onkraj domačih štirih sten vabi lepo vreme.

Oven

Dobro zabavo po meri pravih Marsovih varovancev sestavljajo hitrost, vznemirjenje in pustolovščina. Da, uganili ste, če je le mogoče, na izlet odrinite z motorjem, ne z avtomobilom, naj vam veter mrši lase, ko vonjate pregreti asfalt pod enako pregretimi pnevmatikami, in to do krajev, do katerih vas vodi vijugava cesta, ki od vas zahteva, da uporabite vse svoje motoristične veščine. Klanec pred Postojno je že eden od takšnih. Dobro bi vam delo tudi znojenje v katerem izmed adrenalinskih parkov, sprehodite se po spletu, presenečeni boste, da jih nekaj najdete tudi v naših krajih. Občutka neobrzdane svobode, po kateri koprnite, bi lahko bili deležni tudi na motostezi Grobnik blizu Reke.

Bik

Ker vam je, kot pač pritiče Venerinim varovancem, ljubo udobje, vam je ležerna vožnja z avtomobilom, ki, seve, ima klimo, po magistralnih cestah ljubša od divjanja po avtocesti, posebno v poletni gneči. Če se lahko povrhu večkrat ustavite, ko vam je ljubo, vsak postanek pa nagovarja in razvaja katerega izmed vaših čutov, vam je izlet pisan na kožo. Lahko bi se podali po kateri izmed vinskih cest, ki jih je v naši deželi veliko, se naužili naravnih lepot s krajšimi sprehodi – večurna hoja ni v vaši predstavi o prijetnem – na točke, s katerih se odpira lep razgled, ter se, seve, naužili še kulinaričnih in vinskih dobrot. Izlet raje podaljšajte v dvodnevnega ali s seboj vzemite koga, ki bo lahko prevzel volan, kajti prav verjetno je, da se vam bo pri okušanju vin težko držati nazaj.

Dvojčka

Pravi pripadniki Mekurjeve vrste ne morete biti zadovoljni, če ste prisiljeni dlje časa – beri več kot deset minut – čemeti na enem kraju, na katerem se nič ne dogaja, nimate kaj početi, še knjige nimate pri roki, nikogar ne morete spoznati in ničesar odkriti. Izlete, ki bodo izpolnili vašo predstavo o zabavnem, začnite doma pred računalnikom. Izbrskajte, kam bi se lahko odpeljali, da si boste tisti dan izpolnili s pisano bero dejavnosti, med njimi je lahko tudi obisk muzeja ali antikvariata ali spust po reki z raftom ali čez drn in strn z gorskim kolesom v senci dreves. Lepše vam bo, če boste potovali v družbi, več ko vas bo, bolje bo, v skušnjavi boste, da bi pobrali še avtoštoparja – lahko, a pazite le, da si ne boste naložili več, kot lahko pojeste.

Rak

Že res, da se najbolje počutite doma, tudi v vlogi gostitelja se zelo dobro znajdete, in vendar vam utegne kdaj pa kdaj prijati tudi izlet. S seboj vzemite dom – najbližje, seveda –, obiščite pa ljudi, ki so vam pri srcu in katerih povabilo že dolgo odzvanja. Babico, starega strica, sošolca iz osnovne šole, ki ga niste videli že desetletja, idr. Če si boste izlet vendarle zastavili bolj turistično, manj kot obisk, zavijte v kraje, v katerih lahko date duška svoji pripadnosti domovini. Kak zgodovinski ali še bolje etnografski muzej, ki vam okrepi občutek, da ste pomemben člen v verigi ohranjanja kulture in tradicije. Lahko bi zavili tudi na bolšji sejem ali v starinarnico. Če si ne boste omislili piknika na prostem, za katerega boste, seve, vso hrano prinesli s seboj, pojdite v gostilno, v kateri ponujajo tradicionalne jedi.

Lev

V idealnem svetu bi se na sanjski izlet odpravili v sončnem vremenu v športnem avtomobilu s spuščeno premično streho, ki niti ne bi bil nujno divje rdeč, zaleglo bi, da je hiter in iz ljudi, ki ga vidijo, izvabi vzdihe očarane zamaknjenosti, zaradi katere pozabijo zapreti usta. Raje manj, pa odlično, kakor več, pa kar nekaj, je vaša predstava o dobro preživetem prostem času. To pomeni, da je boljše, če večkrat odrinete na krajše izlete v kraje, kjer vas bodo kar najlepše razvajali in stregli, se vrteli okoli vas, ko boste sedeli za jedilno mizo ali ležali na masažni postelji, kot da dva tedna zdržema preživite v apartmaju brez zvezdic, kjer ste sam svoja kuharica in pomivalka posode. Uživali bi tudi na kakšnem koncertu, gledališki in operni predstavi v prestolnici sosednjih držav, toliko bolj, če bi imeli VIP-vstopnico.

Devica

Nič vam ne prija bolj kakor pohajanje po neokrnjeni naravi. Enodnevni izleti, na katerih lahko občudujete slapove, kraške jame in druge naravne bisere, so vam pisani na kožo, niti ni treba, da se vozite od ene znamenitosti do druge v udobnem avtomobilu, lahko tudi hodite z nahrbtnikom na ramah. Toda na takšnih izletih boste res zmogli uživati le, če boste dobro pripravljeni ne le ne to, da veste, kam vas nese pot – ne marate presenečenj niti se izgubljati in spet najti –, ampak tudi da je vnaprej poskrbljeno za vse morebitne zaplete. Da, pripravite si prvo pomoč, v kateri bo poleg obližev še sredstvo za odganjanje klopov, kako razkužilo itn., saj veste, kaj vse se lahko pripeti in kaj bi vam v tem primeru prišlo prav. V snovanju izleta in pripravljanju nahrbtnika boste uživali vsaj tako kot na poti.

Tehtnica

Značilni pripadniki Venerine vrste ste željni romantike, za nameček vas nenehno muči glad po nečem lepem, ubranem in navdihujočem. Nikar preveč časa ne odmerite temu, kaj bi najprej in najbolj radi videli in s kom, kajti – saj veste, kako težko vam je sprejeti dokončno odločitev o čemer koli že – če boste to storili, boste nazadnje ostali kar doma. Takoj ko vas zagrabi, da bi se v soju zvezd sprehajali z roko v roki s partnerjem, pojdite na izlet z njim brez velikih priprav. Ko se bo dan prevešal k večeru, se z njim sprehodite po peščeni obali ali na prostem v kakem zdravilišču v masažni vodni kadi nazdravite s šampanjcem. Prijetni so vam tudi obiski muzejev, umetniških galerij, odprtja slikarskih in drugih razstav, koncerti klasične glasbe. In da, tudi dobra sladica na udobnem ležalniku med sončnim zahodom vam lahko dobro dene.

Škorpijon

Prizorišča razvpitih in krvavih zločinov, pokopališča, gradovi in druga poslopja, v katerih straši – kraji, ki se jim drugi ogibajo, vas, dragi plutonovci, skrivnostno privlačijo. Morda bo res bolje, da se na takšne izlete odpravite sami, kajti težko boste našli tovariša, ki se mu ne bodo tresla kolena, ko bo, denimo, lezel v obrambne rove italijanske vojske, ki vodijo na vse strani z Unške koliševke. Če je doživetje rahlo srhljivo, tudi nevarno in na robu, je vam prijetno, drugim pa... Naredite vsaj kompromis, v dvoje si privoščite soteskanje po Soči ali raftanje po Uni ali Tari, divjanje na motorju čez Vršič. Prav dobro se boste imeli tudi, če boste lahko na poti inkognito, se en dan pretvarjali, da ste vohun, ali pa se udeležili kakšnega čarnega obreda okultnega društva ob polni luni na skrivnem kraju.

Strelec

Če ste značilni jupitrovec, ste obredli že pol sveta in kar ne gre vam v glavo, da bi se lahko prijetno imeli tudi v domovini, ki je v vaši betici pravzaprav vaše dvorišče, in tam vendar ne more biti kdo ve kako zabavno, mar ne? Poskusite in presenečeni boste, katere vse pustolovščine ste do zdaj zamujali. Privoščite si izlet v neznano, zjutraj se usedite za volan ali zajašite svojo hondo, v prijetno kramljajoči družbi, seve, da bo čas lepše minil, z nahrbtniki, polnimi hrane in pijače za vsak primer, nato pa odrinite. Brez načrta, le z vodilom, da boste, ko pripeljete do križišča, najprej zavili na desno, potem na levo, pa spet na desno, no, pač poskrbite, da se ne boste vrteli v krogu, a izbira smeri naj bo naključna, dokler vas med budnim opazovanjem okolice ne bo kaj posebno pritegnilo. Če vas nagovori soteska, se sprehodite po njej, če vas zamika namakati noge v gorskem potoku, dajte. Boste videli, zvečer se vam še ne bo šlo domov...

Kozorog

Radi obujate spomine na dobre stare čase, dragi saturnovci, povrhu pa združujete prijetno s koristnim, saj imate slabo vest vsakič, ko vas kaj odtegne od dela. Vaš idealni izlet? Obiščete sošolca, ki ste ga nazadnje videli pred ohoho leti, na maturantski zabavi, in za katerega ste po naključju izvedeli, da je v podobnem poslu kot vi. Tako boste udarili več muh na en mah, najprej boste lahko rekla kako zanimivo o skupnih dnevih pa drugih sošolcih, nato pa še o morebitnem sodelovanju. No, vaši bližnji vam utegnejo biti hvaležni, če se odpoveste pogoju »koristno«, vi pa bi tudi lahko odkrili, da vam pravzaprav prija preživeti prosti dan brez obveznosti, v krogu domačih. Lahko pa obiščete kraje, v katerih boste otrokom lahko razložili, kje in kako sta se spoznala njihova oče in mati.

Vodnar

Kakor vse drugo v vašem življenju tudi enodnevni izleti po vašem okusu krepko odstopajo od predstav drugih ljudi, kakšni naj bi ti bili. Sprijaznite se, nikoli ne boste ubirali ustaljenih tirov niti se ne silite zaviti nanje komu na ljubo – tako bi trpeli, da bi na koncu s svojo slabo voljo skazili izlet še vsem vpletenim, ne le sebi. Bodite spontani, dajte duška svoji sli po prostosti. Obiščite tistega, ki vodi vam ljubi blog na svetovnem medmrežju o neznanih letečih predmetih, ter se zapletite v pogovor z njim, pojdite na avtobusno postajo in se odpeljite že kam s prvim, ki bo zdaj zdaj krenil, dogovorite se s kom, ki upravlja ekološko kmetijo, da smete priti za en dan pomagat delati na polju, itn. Lahko preskusite tudi različna vozila – preverite, do kam lahko prispete, če potujete s skirojem.

Ribi

Dobro se počutite ob vodi, torej si privoščite enodnevni izlet do bližnjega jezera, potoka ali reke, tudi do slovenske obale. Moči si boste najbolje povrnili v miru in tišini, zaradi tega raje poiščite malo znane, skrite kotičke, na katerih se ne gnete ljudi. Tako boste lahko še malo pomeditirali, se pogovorili sami s seboj, bogom in vilami in drugimi nevidnimi bitji, pa vam bo v tem norem svetu koža bolj prav kot pred izletom. Lahko se povsem prepustite notranjemu vodstvu: zjutraj prosite svoj višji jaz ali svetega angela varuha ali pač koga drugega, ki mu zaupate, naj vas vodi tako, da bo dan pred vami v vaše najvišje dobro. Nato intuitivno obračajte volan na križiščih, ko prispete, kamor koli to že bo, se ne osamite, ampak navežite stik z ljudmi, ki jih tam srečate. Tudi naključni pogovor bi lahko bil za vas pomenljiv. Ko se boste po takšnem izletu vrnili domov, boste spet zaupali, da je na tem svetu pravzaprav vse ravno prav.

Deli s prijatelji