VENDARLE VPLIVA

Horoskop ni iz trte izvit

Objavljeno 05. december 2015 18.10 | Posodobljeno 05. december 2015 18.12 | Piše: M. F.

Med časom rojstva in osebnimi lastnostmi v resnici obstaja povezava.

Astrologi že od nekdaj trdijo, da je določene osebnostne značilnosti mogoče povezati z mesecem rojstva. Tako so, denimo, ljudje, ki so rojeni v januarju, kreativnejši od drugih. Poleg tega imajo več možnosti, da bodo v odrasli dobi zboleli za shizofrenijo, čeprav je ta bolezen v največji meri pogojena z geni.

Tako pravi znanost

Osebe, ki so rojene v neparnih mesecih, so bolj odprte oziroma ekstravertirane od rojenih v parnih, je med drugim pokazala analiza profesorja družbenih znanosti Marka Hamiltona z univerze v Connecticutu.

Njegova raziskava je izhajala iz tega, da so astrološka znamenja nastala kot koristen sistem klasifikacije vzorcev vedenja in različnih osebnostnih lastnosti, ki so skupne ljudem, rojenim v enakem delu leta.

Tradicionalna zahodna astrologija pri tem uporablja še različne elemente in njihove učinke na posameznike. Tako je za znamenja, katerih element je voda, značilna večja kreativnost, zemeljski znaki pa so, denimo, bolj trmasti in vztrajni od drugih.

Hamilton je preučeval 300 znanih oseb iz sveta politike, znanosti, javnega življenja, književnosti, športa in odkril, da so tako imenovana vodna znamenja pogosteje slavna v primerjavi z znaki, ki pripadajo elementu ognja ali zemlje.

Še bolj poglobljena analiza

»Psihologi bi sicer želeli ovreči astrološke povezave z značilnostmi oseb, a obstajajo dejstva, ki jih ne gre zanemariti, pač pa jih moramo natančneje proučiti in pojasniti,« je povedal Hamilton, ki trenutno s skupino znanstvenikov analizira kar 85.000 znanih oseb iz obdobja od 3000 let pred našim štetjem pa vse do danes.

Obsežna raziskava bo nedvomno ponudila zanimiva spoznanja o povezavi med časom rojstva in osebnostnimi lastnostmi, umetniškimi potenciali, poslovnimi uspehi ter tveganjem za določene bolezni pri posameznikih. Nanje pa bomo morali še malce počakati.

Deli s prijatelji