Predstavitvena informacija

Zaslužili bi slabe štiri milijone

Objavljeno 06. februar 2018 07.14 | Posodobljeno 06. februar 2018 07.14 | Piše: Barbara Kuklec Petek

Trojica na 900 kvadratih gojila konopljo.

Srbski državljani so imeli v gospodarskem poslopju 1781 sadik konoplje. FOTO: PU MARIBOR

MARIBOR – Mariborski kriminalisti so te dni odkrili enega največjih nasadov konoplje na njihovem območju. Pred časom so namreč posumili, da zlikovci na območju Slovenske Bistrice gojijo in preprodajajo konopljo ter uspeli pridobiti odredbo Okrožnega sodišča v Mariboru za hišno preiskavo večjega gospodarskega poslopja. Preiskava je bila izjemno uspešna, saj so možje postave v prostorih poslopja, na 900 kvadratnih metrih, našli posebej prirejen prostor za gojenje konoplje. Zanjo so skrbeli trije državljani Srbije, stari 26, 27 in 61 let, vsem so policisti odvzeli prostost in zasegli 1781 sadik konoplje, ki so jih našli v stavbi.

»Osumljeni bi lahko iz ene rastline dobili vsaj 200 gramov kvalitetnih vršičkov in s takšnim nasadom pridelali vsaj 356 kilogramov prepovedane droge konoplje. S kontinuirano proizvodnjo bi to v enem letu lahko ponovil tri- do štirikrat. Ob morebitni neupravičeni prodaji omenjene količine konopljinih vršičkov pridelanih na tak način, znanih tudi kot skunk (gre za hibrid oziroma rastlino, vzgojeno v idealnih pogojih, ki ima višjo vsebnostjo THCja), bi zagotovo zaslužili vsaj 1.780.000 evrov, če bi drogo prodajali "na debelo",« je ob tem dejal Robert Munda, vodja Mariborskih kriminalistov. V primeru, da bi se prodaje lotili na drobno, pa bi bil zaslužek toliko višji, je dodal Munda. Gram skunka na črnem trgu namreč stane deset evrov in trojica bi v tem primeru zaslužila kar 3.560.000 evrov.

Poleg rekordne količine sadik so kriminalisti trojici zasegli še 57 paketov oziroma 27 kilogramov že pripravljenih vršičkov prepovedane droge, denar in več pripomočkov za hidroponično gojenje konoplje. S prodajo že pripravljenih vršičkov bi lahko zlikovci zaslužili še dodatnih 150.700 evrov, če bi drogo prodali na debelo, ali 301.400 evrov, če bi jo prodali na drobno. Vse tri srbske državljane so policisti po opravljeni hišni preiskavi z ovadbo zaradi kaznivega dejanja neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami privedli pred preiskovalnega sodnika, ki jim je odredil sodno pridržanje. Za omenjeni kaznivo dejanje je zagrožena zaporna kazen od enega do desetih let.

Deli s prijatelji