MORILSKI POHOD

FOTO: V streljanju na srednji šoli mrtvih 17 otrok

Objavljeno 15. februar 2018 07.11 | Posodobljeno 15. februar 2018 08.23 | Piše: STA, P. Pa.

Aretirali so 19-letnega nekdanjega dijaka Nikolasa Cruza, ki so ga lani, po poročanju lokalnih medijev, izključili zaradi groženj sošolcem.

Streljanje na srednji šoli. FOTO: Ap

MIAMI – Šerif okrožja Broward na Floridi Scott Israel je dejal, da je bilo v sredinem strelskem napadu na srednjo šolo s 3100 dijaki v Parklandu ubitih najmanj 17 ljudi, najmanj 15 pa so jih odpeljali v bolnišnice. Potrdil je, da so storilca prijeli nedaleč od šole.

Izključen zaradi groženj

Aretirali so 19-letnega nekdanjega dijaka Nikolasa Cruza, ki so ga lani, po poročanju lokalnih medijev, izključili zaradi groženj sošolcem. Miami Herald poroča, da so učitelji od uprave dobili obvestilo, naj Cruza ne spustijo na območje šole z nahrbtnikom. O grožnjah govorijo tudi nekdanji sošolci.

image
AP Streljanje na srednji šoli. FOTO: John Mccall Ap

Šola sicer neposredno pred napadom, ki se je zgodil popoldne po krajevnem času oziroma ob 21. uri zvečer po srednjeevropskem, ni prejela nobenih namigov ali opozoril, da se kaj pripravlja. Potem ko so odjeknili streli in se je začela evakuacija, je večina dijakov uvodoma menila, da gre za požarno vajo, kot so jo imeli nekaj ur prej.

image
AP Streljanje na srednji šoli. FOTO: Ap

Šerif Israel je povedal, da je Cruz streljal s polavtomatsko puško, pri sebi pa je imel plinsko masko in dimne bombe. Demokratski senator iz Floride Bill Nelson je dejal, da je Cruz najprej sprožil požarni alarm, da je dijake zvabil iz razredov. Večino ljudi je pobil znotraj šolskega poslopja, nekaj pa tudi zunaj.

image
AP Streljanje na srednji šoli. FOTO: Amy Beth Bennett Ap

Vest o strelskem napadu se je hitro razširila in nastala je panika. Nekaterim je uspelo pobegniti na varno, drugi so se zabarikadirali in počakali na posebne enote policije, ki so jih pospremile na varno, vendar z vzdignjenimi rokami, ker niso bili prepričani o številu napadalcev.

Ne morejo verjeti

Prebivalci Parklanda izražajo začudenje, da se lahko kaj takega zgodi pri njih, vendar je v nasprotju s številnimi podobnimi primeri po ZDA presenečenje tokrat upravičeno. Parkland na jugu Floride z 31.000 prebivalci je bil lani razglašen za najvarnejše mesto na Floridi. Našteli so le sedem nasilnih kaznivih dejanj in 186 premoženjskih.

Tokratni napad na šolo v Parklandu je najhujši po 14. decembru 2012, ko je morilec pobil 26 ljudi, od tega 20 predšolskih otrok, na osnovni šoli Newtown v Connecticutu. Takrat se je predsednik Barack Obama hitro odzval z govorom v prid večjemu nadzoru nad orožjem v ZDA, vendar se ni nič spremenilo.

image
AP Streljanje na srednji šoli. FOTO: John Mccall Ap

Američani so leta 2016 izvolili za predsednika Donalda Trumpa, ki jim je obljubil še več orožja in še manj nadzora. Trump je po pokolu v Parklandu tvitnil, da moli za žrtve, in dodal, da noben otrok ali učitelj v ameriški šoli ne bi smel občutiti nevarnosti.

Deli s prijatelji