MRTVO PIJAN

V drevo z več kot šestimi promili!

Objavljeno 19. december 2017 08.36 | Posodobljeno 19. februar 2018 09.09 | Piše: B. K. P., O. B.

Radgončanu so v krvi namerili 4,23 g/kg alkohola, v urinu 6,28. Nesrečo je povzročil pri vrtcu, k sreči v soboto, ko tam ni bilo otrok.

K sreči je bil vrtec v soboto prazen. FOTO: Oste Bakal
GORNJA RADGONA – Policisti postaje Gornja Radgona so imeli na decembrsko soboto kaj videti. Nekaj minut po 13. uri so prejeli klic, da se je v bližini vrtca Manka Golarja pripetila prometna nesreča: 38-letni domačin je kljub relativno zgodnji uri pijan kot čep z avtom zletel s ceste in trčil v drevo. Nesrečo je opazila občanka iz bližnjega bloka in poskušala pomagati, a se vrata avtomobila niso dala odpreti, moški pa se ni odzival na klice, zato je pomislila na najhujše.

»Ob prihodu so policisti ugotovili, da je v zaklenjenem vozilu neodziven moški. Nato je prišla tudi lastnica vozila (voznikova mama, op. a.) in vozilo odklenila z rezervnim ključem ter s tem zdravstvenemu osebju omogočila dostop do voznika, ki so ga z reševalnim vozilom odpeljali v Splošno bolnišnico Murska Sobota. Tam je bilo ugotovljeno, da se v nesreči ni telesno poškodoval, ampak je le akutno pijan,« je v sporočilu zapisala tiskovna predstavnica PU Murska Sobota Suzana Rauš.

Možje postave so zanj odredili strokovni pregled z odvzemom krvi in urina in ob rezultatih, ki so jim jih poslali z Inštituta za sodno medicino v Ljubljani, onemeli. Moški je imel srečo, da je bil še živ, pa ne zaradi trka v drevo, človeško telo namreč prenese okrog 4,5 do 6 promilov alkohola, preden pade v komo, 38-letnik pa je imel v organizmu najmanj 4,23 grama alkohola na kilogram krvi in v urinu najmanj 6,28 g/kg. »Človek s tako koncentracijo alkohola je absolutno nesposoben za varno vožnjo, njegov vid je močno prizadet (za več kot 70 odstotkov), ravnotežje prav tako. Refleksov tako rekoč nima več, njegov reakcijski čas je podaljšan za več kot sto odstotkov, okolice sploh ne dojema več, njegovo stanje je huda zaspanost, če ne že koma,« je pojasnil prof. dr. Jože Balažic z Inštituta za sodno medicino. Radgončan očitno res ni imel več trohice pameti: pot ga je, kot rečeno, vodila mimo vrtca, kjer se med tednom zadržujejo in podijo otroci, ki še niso vajeni udeležbe v prometu in pogosto stečejo na cesto, ne da bi se prepričali, ali lahko to varno storijo. Zato je ustrezen ukrep, ki ga je napovedala Rauševa: »Zoper voznika bo na pristojno sodišče podan obdolžilni predlog, grozi mu tudi odvzem vozniškega dovoljenja.«
Tak človek tako rekoč nima več refleksov, njegov reakcijski čas pa je podaljšan za več kot sto odstotkov. Tak človek tako rekoč nima več refleksov, njegov reakcijski čas pa je podaljšan za več kot sto odstotkov.
Deli s prijatelji