NA VESELJE OTROK

Končno prave zimske počitnice: sneg in do minus 16°C

Objavljeno 12. februar 2018 08.12 | Posodobljeno 19. februar 2018 08.54 | Piše: Jaroslav Jankovič

Nizke temperature bodo vztrajale več kot deset dni. Na veliko veselje otrok je snega letos končno dovolj.

Zimske počitnice bo zaznamoval sneg.
LJUBLJANA – Ko je že kazalo, da gre zima h koncu in se bodo spet ponovile zelene zimske počitnice, je nebo obrnilo po svoje in na veliko veselje otrok bo naslednjih 14 dni celotno območje Slovenije objel mraz.

Danes začenjajo počitnice vsi šolarji prestolnice in zahodne Slovenije, 26. februarja pa Maribor in preostala vzhodna Slovenija.


Mraz bo vztrajal

Sneg je bil včasih samoumevni del zimskih počitnic. Ne spomnim se večjega pričakovanja iz otroštva, kot je bilo vznemirjenje v dnevih pred počitnicami, ali bo zapadel sneg. Mislim, da je bilo v petem razredu, ko v počitniškem tednu tudi ni in ni hotelo snežiti. Potem pa smo se v soboto zjutraj, ko je bilo počitnic že skoraj konec, zbudili v belo. Čez noč je zapadlo dober meter snega. Takratna oblast je po radiu sporočila, da nam podaljša počitnice za teden dni. Ja, zaradi snega! Od veselja se nam je zmešalo.
Letošnje zimske počitnice bodo ene najbolj mrzlih v zadnjih 30 letih.

Kalvarija zelenih zimskih počitnic, ki jo zaradi segrevanja ozračja doživljamo že več kot 30 let, se bo letos vendarle prekinila.
Agrometeorologinja dr. Andreja Sušnik nam je potrdila, da se bodo nizke temperature začele v ponedeljek in zanesljivo držale več kot deset dni. Tako kaže tudi modelska napoved (http://meteo.arso.gov.si/met/sl), ki že za danes napoveduje, da bo na severozahodu Slovenije, denimo v Kranjski Gori, tudi čez dan vztrajalo na –3 °C, drugod po Sloveniji pa od 2 do 3 °C.
Z izjemo Obale, kjer bo podnevi od 5 do 6 °C, bo v podobno hladnem ritmu držalo vse do četrtka, ko bodo po vsej Sloveniji tudi dnevne temperature obstale tik pod ničlo.

Na Štajerskem, Dolenjskem in v Beli krajini bo od –1 do –2 °C, v Ljubljani okoli ničle, v severozahodni Sloveniji pa bo ostalo na – 4°C.


Drugi teden počitnic do minus 16

V noči na petek bo tudi na Obali zmrzovalo, saj se bo živo srebro spustilo na –1 °C.
Vse do nedelje bo oblačno, v sredo pa napovedujejo začetek sneženja po vsej državi z izjemo Primorske, ki bo trajalo vse do petka.

Običajno je, da se nizka temperatura ob koncu januarja hitro naveliča in se zaradi vse močnejšega sonca po nekaj mrzlih nočeh dnevi otoplijo. Tokrat ne bo tako. V soboto bo posijalo sonce, za nedeljo pa pravijo, da bo jasno in sončno. Dnevna temperatura na območju Julijcev in širše se bo spustila na –7 °C, na Dolenjskem, v Beli krajini in na Štajerskem pa od –4 do –5 °C.
7
stopinj pod ničlo bo naslednji teden na Obali.

Vrag pa bo od nedelje naprej šalo vzel zlasti v nočeh na ponedeljek in torek, 26. in 27. februarja, ko se bo temperatura po celotni Sloveniji spustila na –16 °C, na Obali pa na –7 °C. In tako mrzlo vreme bo po dolgoročnih napovedih trajalo še ves drugi počitniški teden.
Deli s prijatelji