GOREČA JAHTA

Zgoreli so štirje milijoni

Objavljeno 02. avgust 2011 21.57 | Posodobljeno 03. avgust 2011 10.00 | Piše: F. S.

Pred ligurijsko obalo se je potopila luksuzna jahta Enjoy

Posadka na ladji obalne straže (levo) in jahta v plamenih (desno)

VARAZZE – V nedeljo dopoldan je tri morske milje pred ligurijskim turističnim mestecem Varazze pri Genovi nenadoma zagorelo na luksuzni 18-metrski jahti Enjoy (v prevodu Uživaj). Na njej je bila petčlanska italijanska družina s filipinsko kuharico, namenjena v mondeni Porto Cervo na sardinijski Smaragdni obali. Jahta, šlo je za štiri milijone evrov vredno lepotico milanskega poslovneža in milijonarja Alberta Coste, je gorela kot bakla in se v 20 minutah potopila. Čeprav sta iz Varazzeja na pomoč prihiteli za gašenje požarov na morju opremljeni ladji finančne policije in luške kapetanije ter začeli gorečo morsko lepotico gasiti, razkošju družine Costa ni bilo več pomoči.

Kuharica na urgenci

Posadka, 48-letni lastnik in skiper Alberto, njegova 46-letna žena Mara, hčerki Roberta in Lara, stari 19 in 11 let, njuna 70-letna babica Carla Costa in 31-letna filipinska služabnica in kuharica (slednjo so zaradi šoka prepeljali v bolnišnico v Genovo, kjer je povedala, da je bila kot neplavalka prepričana, da ji bije zadnja ura), se je zaradi skiperjeve prisebnosti rešila dobesedno v zadnjem trenutku. »Ko je v podpalubju nenadoma zagorelo in so plameni v trenutku zajeli vseh pet spalnic, kuhinjo in dnevni salon, sem bil pod streho za krmilom, žena, hčerki in priletna mama pa na srečo še zunaj, na palubi pri zajtrku. Še sreča, da je bila v trenutku izbruha požara zunaj tudi naša filipinska kuharica Emilia Rosa. Če bi bila v kuhinji, je ne bi mogel rešiti,« je dve uri po dogodku povedal milijonar, ki mu gre zasluga, da se nedeljski dopoldanski požar pred Varazzejem ni končal tragično.

Lastnik rešil posadko

Po izbruhu požara je po radijski zvezi oddal klic na pomoč, nakar mu je z nemalo težavami uspelo v morje spustiti gumenjak, vanj hitro spraviti vse svoje in se še pravočasno oddaljiti od plovila. Z rajskimi dvotedenskimi avgustovskimi počitnicami letos seveda ne bo nič. »Nič hudega, glavno, da smo preživeli,« sta po izkrcanju z ladje luške kapetanije v Varazzeju izjavila zakonca Costa.

Deli s prijatelji