SUMLJIVA SMRT

Začenja se proces Oklahoma

Objavljeno 31. julij 2014 23.41 | Posodobljeno 31. julij 2014 23.42 | Piše: E. B.

Kdo vse je odgovoren za bombni napad na Oklahoma City, ki je vzel 168 življenj? Odvetnik iz Utaha trdi, da FBI, ki naj bi ubil njegovega brata, skriva podatke.

SALT LAKE CITY – Njegov brat je umrl v izjemno sumljivih okoliščinah, proces, ki se je včeraj začel v ameriški zvezni državi Utah, pa bi lahko razkril nove podatke o terorističnem napadu v Oklahoma Cityju leta 1995.

Naj spomnimo, takrat je v napadu na poslopje zvezne vlade umrlo 168 ljudi: glavnega krivca Timothyja McVeigha so leta 2001 usmrtili, Terry Nichols, ki so ga obsodili sodelovanja pri zaroti, zaradi katere je umrlo osem zveznih agentov in še 160 drugih žrtev, se je smrtni kazni izognil, a bo do konca življenja sedel za rešetkami brez možnosti pogojne, Michael Fortier pa je zaporno kazen, ker naj bi vedel za krvavi načrt, a ga ni prijavil oblasti, že odslužil. Toda, ali je ob McVeighu usodnega dne v avtomobilu sedel še en moški, ki mu je pomagal sprožiti eksplozijo? FBI naj bi v prvih mesecih po tragediji raziskoval možnost, da je terorist imel ob sebi še pajdaša, a so uradno preiskavo nazadnje sklenili s prepričanjem, da je McVeigh deloval sam. Jesse Trentadue, odvetnik iz Salt Lake Cityja, o tem dvomi: verjame namreč, da so njegovega brata Kennetha štiri mesece po bombnem napadu agentje prijeli in izpraševali prav o morebitni povezanosti z zaroto v Oklahoma Cityju, ker naj bi bil na las podoben moškemu, ki naj bi ga na prizorišču ujel posnetek nadzorne videokamere. Trentadueja naj bi med izpraševanjem trpinčili in pretepali, menda je zaradi številnih udarcev umrl, kar naj bi pokazala tudi obdukcija, a se je uradni vzrok smrti nazadnje glasil zadušitev – ker naj bi osumljenec v priporu storil samomor.

A če je FBI pred skoraj 20 leti preiskoval primer tudi z uporabo videoposnetka, agencija zdaj trdi, da takšno gradivo ne obstaja in da je neizpodbitno, da se je McVeigh tistega dne pred stavbo zvezne vlade pripeljal sam. Zakaj so Trentadueja sploh prijeli in izpraševali, nočejo razkriti, a naj bi bila aretacija povezana s kršenjem določil pogojne izpustitve, saj naj bi obsojenec za bančni rop nezakonito prestopil ameriško-mehiško mejo. Njegov brat na sodišču že skoraj dve desetletji zahteva, da FBI razjasni ozadje Kennethove smrti, preiskava pa ga je pripeljala do povezave s krvavim bombnim napadom. Kaj FBI skriva in zakaj je opustil iskanje sokrivca, če je tega videoposnetek res pokazal, se zdaj sprašujejo tudi svojci žrtev, ki upajo, da bo proces pripomogel k razjasnitvi ozadja tragičnega dne. Naj še pristavimo, pojavila so se tudi namigovanja, da naj bi eden od zveznih agentov poskušal prodati ključen videoposnetek televizijski mreži NBC za milijon dolarjev!

Trentadue, ki zdaj toži FBI zaradi skrivanja podatkov, meni, da so Kennetha krivično obtožili povezanosti s terorističnim napadom, saj naj bi se njegov brat ravno v tistem obdobju končno postavil na noge in postal očka, a je hkrati prepričan, da so preiskovalci mnogo prehitro sklenili preiskavo do takrat najhujšega terorističnega napada na ameriških tleh, naj spomnimo, na drugo mesto ga je potem spodrinil 11. september 2001.

Deli s prijatelji