V SMRT

Za vseh sedem usoden
 polet na nedeljsko mašo

Objavljeno 14. julij 2011 22.44 | Posodobljeno 15. julij 2011 09.45 | Piše: F. S.

Med zasilnim pristankom cessne je umrlo sedem članov družine od osmih s Floride

Od osmih članov družine je živa le 16-letna Ashlei, desno
DESTIN – V soboto ob 20.10 je vodja izmene v kontrolnem stolpu na majhnem letališču Destin blizu Demopolisa v ameriški zvezni državi Alabama prejel klic v sili, zatem pa napoved, da bo poskušala cessna C421 s sedmimi potniki – v neurju z močnim vetrom, dežjem in točo je odpovedal eden od dveh motorjev – zasilno pristati. Pet minut pozneje je letalo izginilo z radarskih zaslonov, kar je bil znak za alarm najvišje stopnje.

Izkušeni pilot ni mogel preprečiti tragedije

Ostanke zasebnega letala milijonarja Freda Teutenberga – že 33 let stara cessna je bila na poti iz St. Louisa v Misuriju v Niceville na skrajnem severozahodu Floride – so reševalci v nedeljo ob treh zjutraj odkrili v gozdu, približno tri kilometre od pristajalne steze, ki je sicer izkušeni pilot ni mogel doseči. Letalo s sedmimi člani družine Teutenberg iz Nicevilla se je med poskusom zasilnega pristanka v temi zarilo v gozd, eksplodiralo in zgorelo. Nesreče ni preživel nobeden. V nedeljo zjutraj, 12 ur po spodletelem pristanku, ko so po eksploziji in ognju razbeljeni kosi cessne ohladili, so reševalci iz njih potegnili ostanke zoglenelih trupel zakoncev Freda in Terrese Teutenberg in njunih petih otrok, starih od dve do deset let.

Starši so peli v zboru

Premožna družina se je vračala z vsakoletnega julijskega srečanja vseh ameriških Teutenbergov v St. Louisu. Čeprav se je tradicionalno srečanje končalo šele v nedeljo opoldne, sta se 42-letni Fred in 38-letna Terrese odločila, da s hčerkicama, dveletno Emmo in šestletno Ellie, ter sinovi, štiriletnim Paytonom, devetletnim Brendonom in Williejem, odletijo domov že v soboto zvečer. Vzrok za to odločitev je bila velika in pomembna nedeljska maša v združeni metodistični cerkvi v Nicevillu, ki je zakonca nikakor nista hotela zamuditi; oba sta pela v cerkvenem zboru, milijonar Teutenberg pa je bil poleg tega najbolj darežljiv pri gradnji velike cerkve s številnimi pripadajočimi objekti.

16-letnica ostala sama

Reševalci in prijatelji družine so bili sprva prepričani, da je v nesreči umrlo vseh osem članov družine, a sreča je bila mila 16-letni Ashlei Breuwer, Terresini hčerki iz prvega zakona, ki je imela takrat srednješolsko košarkarsko tekmo in se ni vkrcala na letalo.
Deli s prijatelji