SKRIVNOST

Za umor sedi že 10 let,
 trupla pa še niso našli

Objavljeno 22. november 2015 22.00 | Posodobljeno 22. november 2015 22.00 | Piše: E. B.

Mlad britanski par je med raziskovanjem Avstralije ustavil domačinu.

Za umor sedi že od 2005, trupla pa še vedno niso našli. Toda Bradley John Murdoch, ki nikakor ne želi razkriti groba svoje žrtve, je britanskega popotnika morda zakopal na območju Barrow Creeka v avstralskem Severnem teritoriju.

Preiskovalci in forenziki zadnje dni vztrajno brskajo po gošči, kjer naj bi se po namigih skrival plitev grob, poročajo mediji, skrušeni svojci in partnerica Petra Falconia, ki je leta 2001 komajda ubežala strahotnemu morilcu, srčno upajo, da bodo končno našli posmrtne ostanke in žrtev dostojno pokopali. Spomnimo, tedaj 28-letni Peter in Joanne Lees iz Yorkshira sta pred štirinajstimi leti z najetim kombijem raziskovala avstralsko celino, ko ju je neke noči ob avtocesti v Severnem teritoriju ustavil takrat 43-letni Murdoch in ju prosil za pomoč pri okvarjenem vozilu. Falconia je vklenil z lisicami in ga z več streli pokončal, potem pa se je hotel spraviti še nad njegovo dekle, a je to medtem pobegnilo in se uspešno dokopalo do bližnjega mesta, kjer je poklicalo pomoč.

Zgodba pa se je začela šokantno zapletati, kajti policija je bila ob njenih obtožbah nejeverna: ker niso našli trupla niti sledov nasilja na kraju, kjer naj bi se zgodila tragedija, so se pojavile številne teorije zarote, češ da je Falconio še živ, povrhu pa se je za Murdochom, sicer večkratnim obsojencem za nasilna dejanja, izgubila vsaka sled. Prijeli so ga šele leta 2003 in ga obsodili dve leti pozneje na podlagi sledi DNK, ki so jih odkrili pri Joanne, in lisicah, ki so jih našli v njegovem tovornjaku in na katerih so našli žrtvine sledi. Murdoch je kljub temu vztrajno zavračal vpletenost in krivdo, potem ko je padla v vodo zadnja pritožba in je postalo jasno, da bo za rešetkami do smrti, pa je priznal, da je Britanca pokončal, a da bo grob razodel le, če mu omogočijo namestitev v udobnejšem zaporu. Soglasja s sodiščem iz neznanih razlogov ni dosegel, tako ostaja za rešetkami, Falconijevi svojci pa v negotovosti. Poudarek

Deli s prijatelji