DOVOLJ DOKAZOV

Za umor novinarke bodo sodili trojici moških

Objavljeno 21. december 2017 17.21 | Posodobljeno 21. december 2017 17.22 | Piše: STA, A. K.

Sodnica na Malti je odločila, da je dovolj dokazov za začetek sojenja trem moškim zaradi odmevnega primera umora novinarke Daphne Caruane Galizie 16. oktobra.

Daphne Caruana Galizia.

VALLETTA – Od torka je policija predstavljala zbrane dokaze proti bratoma Georgeu in Alfredu Degiorgiu ter Vincentu Muscatu. Vsi trije krivdo zanikajo. Kot je v torek razkril policijski inšpektor Keith Arnaud, je bila 16. oktobra ob 2. uri ponoči po lokalnem času, to je 13 ur pred usodno eksplozijo, nedaleč od novinarkinega doma v vasi Bidnija vključena sumljiva naprava. Aktivna je ostala, vse dokler ni bila sprožena z esemesom in je eksplodirala ter ubila novinarko. Sporočilo naj bi bilo poslano z morja oziroma z ladje v bližini malteške obale.

Danes je na sodišču pričalo več policistov, da bi podprli dokazno gradivo, ki so ga predstavili preiskovalci. Predstavili so tudi posnetke čolna, domnevno vpletenega v izvršitev umora. Policija je trojici moških prišla na sled, potem ko je vzela pod drobnogled na tisoče telefonskih številk, ki so bile povezane s številko, s katere je prišlo sporočilo, ki je detoniralo bombo. Poleg tega so nadzorne kamere ob 8. uri zjutraj na dan umora posnele ladjo, ki pripada bratoma Degiorgio, kako je izplula iz pristanišča. Popoldne je bila ladja še vedno na morju, v vmesnem času, torej tudi v času detonacije, pa sodeč po posnetkih ni počela nič posebnega.

Caruana Galizia je bila ubita 16. oktobra dopoldne v eksploziji avtomobila, s katerim se je ravno odpeljala od doma. V zadnjem letu je 53-letnica objavljala zgodbe o domnevni korupciji premierja Josepha Muscata in njegovih tesnih zaveznikov. Ta je najprej prišla na dan z objavo milijonov t. i. panamskih dokumentov aprila lani. A v svojem delu je novinarka sicer razkrivala tudi umazane posle vidnih opozicijskih politikov in poslovnežev. Tik pred smrtjo je na svojem blogu objavila, da je situacija obupna in da so barabe povsod na Malti.

Umor je sprožil proteste in celo opozorila Malti iz EU, ki je v to članico poslala posebno delegacijo, da preuči zadeve. Na pomoč malteški policiji pri preiskavi umora so med drugim prišli agenti ameriškega FBI in Europola.

Deli s prijatelji