V SREDIŠČU PREISKAVE

VIDEO: V zvezi z grozljvko v Dortmundu prijeli islamista

Objavljeno 12. april 2017 16.50 | Posodobljeno 12. april 2017 16.50 | Piše: STA, S. U.

V zvezi z eksplozijami v Dortmundu so prijeli islamista, v središču preiskave povezave s terorizmom.

DORTMUND – Policija je v zvezi s torkovim napadom na moštveni avtobus Borussie Dortmund prijela islamista, ki ga sumijo, da je pripravil napad. Pri njem in še enem osumljencu so preiskali stanovanja, je danes dejala tiskovna predstavnica državnega tožilstva Frauke Köhler. Po njenem mnenju je napad teroristične narave, poroča nemška tiskovna agencije dpa.

Trenutno še tehtajo, ali bodo proti osumljenemu vložili zaporni nalog. Čeprav je Köhlerjeva dejala, da ima napad teroristično ozadje, pa tega ne morejo potrditi. Kot je pojasnila, so bila tri eksplozivna sredstva obdana s kovinskimi konicami. Ena od konic se je zapičila v vzglavnik enega od sedežev na avtobusu. Eksplozivne naprave pa so imele doseg več kot 100 metrov. Ni pa še jasno, kako so se eksplozivna sredstva sprožila in kakšen je motiv napada.

Tri priznanja z enakim besedilom

Na kraju napada so našli tri priznanja z enakim besedilom. Iz njih sklepajo, da ima napad islamistično ozadje. V zapisih, ki so jih našli, med drugim zahtevajo, da nemška vojska iz Sirije umakne svoja vojaška letala tornado in da se zapre ameriško letalsko oporišče Ramstein.

Ponoči se je sicer na spletu pojavilo še eno priznanje, ki napad povezuje z radikalnimi levičarji, vendar preiskovalci dvomijo o resničnosti tega zapisa.

V torkovem napadu na avtobus s tremi eksplozivnimi telesi, ki je bil z ekipo na poti na tekmo četrtfinala lige prvakov v Dortmundu med Borussio in Monacom, sta bila poškodovana nogometaš in policist, ki je na motorju spremljal avtobus. Tekma je bila zato preložena na danes.

Deli s prijatelji