NAD BOŽJEGA SLUŽABNIKA

VIDEO: Slovenski župnik pogledal, kako je s kokošmi, nato streli

Objavljeno 13. december 2017 20.28 | Posodobljeno 13. december 2017 20.45 | Piše: M. U.

Roparja v Clevelandu sta streljala na slovenskega župnika Johna Kumseta.

Župnik slovenske cerkve sv. Marije Vnebovzete v Clevelandu John Kumse. Foto: Cleveland Secretariat for Clergy and Religious

CLEVELAND – Župnik slovenske cerkve sv. Marije Vnebovzete v Clevelandu John Kumse je v ponedeljek zvečer zapiral cerkev in pogledal še, kako je s kokošmi, ki jih vzreja v župnišču, nakar sta ga napadla dva oborožena roparja in mu skušala ukrasti jajca.

65-letni Kumse okreva po lažjih poškodbah

Eden od roparjev je ustrelil proti duhovniku, ki se je poskušal umakniti, vendar mu je spodrsnilo in ga ni zadel. Policija je v zvezi z napadom aretirala tri mladoletnike. Generalni konzul Slovenije v Clevelandu Andrej Rode je potrdil, da 65-letni Kumse ni bil ustreljen in okreva po lažjih poškodbah.

Clevelandski mediji poročajo, da je Kumse v ponedeljek zvečer po večerji v župnišču okrog 20. ure po krajevnem času zapiral cerkev, preveril kokoši, ki jih za hobi vzreja že pet let, pobral štiri jajca in se odpravil v stanovanje. Za cerkvijo sta iz grmovja skočila dva mladoletnika, vanj naperila pištolo in zahtevala jajca.

Imam dobrega angela varuha.

Župnik je ob pogledu na pištolo skušal pobegniti, vendar mu je spodrsnilo, na srečo pa je v snegu spodrsnilo tudi enemu od roparjev, ki je dvakrat ustrelil za njim in zgrešil. Kumse je poklical na pomoč, sosed, ki je slišal strele, je prižgal luč in prišel pogledat, roparja pa sta se prestrašila, skočila v kombi in odpeljala. Policija ju je aretirala v torek zvečer skupaj še z enim mladoletnim osumljencem, jih zaprla in jim zaplenila kombi. Pri identifikaciji osumljencev so pomagali posnetki varnostnih kamer okrog cerkve.

Kumse je dejal, da se kaj podobnega v okolici cerkve še ni zgodilo v 30 letih njegovega služenja. Pri padcu se je malce poškodoval in ga boli leva roka, vendar ni hujšega. »Imam dobrega angela varuha.«

Cerkev sv. Marije Vnebovzete so Slovenci v Clevelandu oziroma predelu Collinwood ustanovili leta 1905. Slovenci v Clevelandu so imeli pred tem že cerkev sv. Vida, ki je bila ustanovljena leta 1893. Obe sta še vedno zelo dejavni tako na verskem kot tudi kulturnem področju in pri ohranjanju slovenske dediščine ter jezika.

 

Deli s prijatelji