ROPARJI

VIDEO: Prijeli dva pink pantherja

Objavljeno 14. november 2015 18.30 | Posodobljeno 14. november 2015 18.30 | Piše: U. S.

Rožnati panterji so naropali za več kot 330 milijonov evrov. Tolpo so poimenovali britanski detektivi po komediji iz 1963.

Ženske hočejo denar in nakit.

MADRID – Španska policija je prijela dva člana zloglasne tolpe Pink Panther, mednarodne skupine roparjev zlatnine in draguljev. Poleg tega so zasegli za več kot milijon evrov ukradenih dragocenosti, ki so jih rožnati panterji sunili v zlatarni na otoku Fuerteventura (Kanarski otoki).

Tolpi pripisujejo oborožene rope prestižnih draguljarn in zlatarn v Evropi, na Bližnjem vzhodu, v Aziji in ZDA, pravijo pri Interpolu! »Njihove metode so drzne, delujejo hitro. Mnogo članov je iz nekdanje Jugoslavije, delujejo v vseh državah in na vseh celinah,« poudarjajo na Interpolu. Skupini je ime nadela britanska policija, in sicer po sloviti komediji iz leta 1963, v kateri roparji ukradejo dragulj, imenovan rožnati panter, in ga skrijejo v kremo za obraz, da ga policija ne bi našla. V Londonu so maja 2003 namreč sunili diamantni prstan, skrili so ga v kremo, in ime tolpe je bilo rojeno. To je mreža dobro organiziranih kriminalcev, večinoma naj bi bili iz paravojaških krogov na ozemlju nekdanje Jugoslavije, ki so od leta 1999 naropali za več kot 330 milijonov evrov. Policija z več kot 380 ropi dragih prodajaln in butikov v 35 državah povezuje na stotine ljudi! Slovijo po spektakularnih ropih, ki jih navadno izvedejo sredi belega dne. Tako so se leta 2007 z dvema avtoma zapeljali v dubajski nakupovalni center in skozi izložbo draguljarne ter jo popihali z dragocenostmi, vrednimi 11 milijonov evrov. Rop je trajal manj kot minuto! Leto zatem so ropali v pariški zlatarni Harry Winston, preoblečeni v ženske so odnesli za 85 milijonov evrov dragocenosti. Tolpa, ki se je nekdaj zdela nedotakljiva, je v zadnjih letih utrpela precej udarcev, več domnevnih članov so prijeli v Franciji, Grčiji, Italiji in tudi na Japonskem. 

Deli s prijatelji