MORILEC

VIDEO: Policist že pred umorom večkrat grozil z orožjem

Objavljeno 11. december 2015 12.30 | Posodobljeno 11. december 2015 12.30 | Piše: E. B.

Laquan McDonald je usodne noči z majhnim nožem uničeval avtomobile in ropal.

CHICAGO  –Streljal je v njegovo negibno telo, ki je prerešetano ležalo sredi ceste. Srhljivi posnetki lanskega obračuna med belopoltim policistom in temnopoltim najstnikom so šokirali javnost, da je zgrožena zasedla ulice Chicaga.

Spomnimo, bilo je 20. oktobra lani, ko je Jason Van Dyke v Laquana McDonalda, ki naj bi prej grozil z majhnim nožem, pognal kar šestnajst nabojev – menda zato, ker naj bi se počutil ogroženega. A v resnici je šlo za hladnokrvni rasistični napad, je prepričano tožilstvo, ki Van Dyka bremeni umora prve stopnje. Javnost kljub sojenju ne miruje, več sto ljudi se je namreč po objavi videoposnetka, ki ga je naredila kamera na armaturni plošči policijskega vozila, zbralo pred policijsko postajo in na cesti, kjer je tragično umrl 17-letnik, ter oblikovalo blokade: shod, čeprav zelo glasen, se je končal zgolj z nekaj aretacijami, poškodoval se ni nihče.

Usodni roparski pohod

Laquan je bil resda nepridiprav, ropar in tat, toda takšne smrti si nikakor ni zaslužil, so opozarjali protestniki, mediji pa so znova obudili dogodke iz usodne noč. Najstnik je bil takrat na enem od svojih roparskih pohodov, med katerim je kot običajno uničeval avtomobile in kradel avtoradie. Ko se je na kraj dogodka pripeljalo osem policistov, je na enem od vozil prerezal pnevmatike in razbil vetrobransko steklo, ko pa sta Van Dyke in sodelavec izstopila iz avta in vanj uperila orožje, jo je sklenil ucvreti. Van Dyke je vanj najprej izstrelil dva naboja in ga, bežečega, zadel v hrbet, potem ko je obležal, pa je vanj pognal še štirinajst krogel!

Obtoženi policist je bil edini od mož postave, ki je uporabil strelno orožje, kljub temu pa so se njegovi nadrejeni izjemno dolgo izogibali sodelovanju z oblastmi: 37-letni policist je bil vse od dogodka do ponedeljkove aretacije na začasnem suspenzu, izvedelo pa se je še, da je nekdo uničil še en posnetek varnostne kamere, ki so ga posneli v bližnji restavraciji s hitro prehrano Burger King. Preiskava je še pokazala, in to bo nedvomno pošteno obremenilo obtoženca med procesom, da je Van Dyke večkrat verbalno obračunaval s pripadniki drugih ras (nekoč naj bi nekoga davil, večkrat je grozil z orožjem, tudi če okoliščine tega niso zahtevale), kljub številnim pritožbam pa ga niso nikoli disciplinsko obravnavali, kaj šele kaznovali. Odgovarjal ni niti takrat, ko je neki moški uspešno tožil mesto, ker ga je Van Dyke aretiral brez razloga, in dobil 300.000 evrov!

In še, o tem, da so oblastniki poskušali tudi ta primer pomesti pod preprogo, zgovorno priča podatek, da so policisti družini McDonald izplačali pet milijonov odškodnine, še preden so ti sploh zagrozili s tožbo. 

Deli s prijatelji