TERORIZEM

Velika izguba Islamske države

Objavljeno 15. november 2015 12.37 | Posodobljeno 10. december 2015 13.53 | Piše: B. K. P.

Američani v Libiji ubili še enega zloglasnega terorista.

TRIPOLI – Slab dan potem, ko so Francijo in svet pretresli teroristični napadi Islamske države v Parizu, je ameriška vojska sporočila, da so v Libiji ubili enega od vodij te zloglasne organizacije.

Operacija je stekla, še preden so se pariški napadalci lotili masakra, epilog pa je doživela le nekaj ur pozneje, ko je v Danahu, pristaniškem mestecu na vzhodu Libije, umrl sicer iraški državljan Abu Nabil, je v soboto potrdil tiskovni predstavnik Pentagona Peter Cook. 
Nabil je bil več let član Al Kaide in eden njenih najbolj zagrizenih borcev. Pri Pentagonu menijo, da je bil prav on tisti, ki je po zahodnem svetu sejal strah, bil naj bi tudi na posnetku obglavljenja 21 koptov, ki so ga izvedli pripadniki Islamske države. 
»Nabilova smrt bo oslabila Islamsko državo in njihovo delovanje v Libiji. Pri rekrutiranju novih borcev zdaj zagotovo ne bodo več tako uspešni, kar bo vplivalo na njihovo moč in načrtovanje napadov drugje po svetu,« je povedal Cook in dodal, da je omenjena akcija dokaz, da pripadniki teroristične organizacije niso nedotakljivi.

Ameriška vojska je v zadnjih dneh močno okrepila boj proti Islamski državi. Konec prejšnjega tedna so sporočili, da so v Siriji ubili vidnega člana organizacije Mohameda Emvazija, bolj znanega pod imenom Jihadi John, ki se je pojavljal v posnetkih obglavljanja talcev. V njegovih rokah so s prerezanimi vratovi življenje končali britanska prostovoljca David Haines in Alen Henning, ameriška novinarja Steven Sotloff in James Foley, ameriški prostovoljec Abdul-Rahman Kaasin in japonski novinar Kendži Goto.

Deli s prijatelji