PREDRZNO

V talarju počistil rimsko draguljarno

Objavljeno 05. julij 2011 20.45 | Posodobljeno 05. julij 2011 23.00 | Piše: F. S.

Draguljarna Eleuteri v sloviti ulici Condotti je bila ob 500.000 evrov vredni nakit

Del plena v duhovnika oblečenega roparja
RIM – Ko so v ponedeljek ob 19.58 v slovito in turistov polno rimsko ulico Condotti (polna je butikov najbolj čislanih svetovnih znamk in draguljarn) pridrveli trije policijski avtomobili, je množica turistov, ki se jim seveda ni sanjalo, kaj se dogaja, le debelo gledala. V zaprti ulici in na bližnjem Španskem trgu je bilo nenadoma vsaj 100 karabinjerjev, ki so v gneči iskali moškega srednjih let v talarju, ki je malo prej oropal ugledno draguljarno Eleuteri.

Najprej prijeli prave duhovnike

Policisti so med množico vsaj 3000 ljudi zgrabili tri može v duhovniških oblačilih z rožnimi venci, a se je potem hitro izkazalo, da gre za prave duhovnike in ne lažne. Iskani ropar, ki je iz draguljarne Eleuteri ušel z najmanj pol milijona evrov vrednim nakitom v vreči, pa je očitno še pravočasno odnesel pete.

Ustrežljivi uslužbenki sta hoteli ustreči zadnji stranki


Lažni duhovnik je v zlatarno vstopil (njen lastnik, 58-letni Carlo Eleuteri, ima prodajalne tudi v Cortini d‘Ampezzo, Milanu, Firencah, Parmi, Pisi in Genovi) v ponedeljek zvečer, le minuto ali še manj, preden bi jo zaprli. Čeprav sta urna kazalca kazala skoraj 19.30, ko pred vitrine z neprebojnimi stekli s pritiskom na gumb za vsak primer spustijo še kovinske rešetke, sta hoteli uslužbenki, 45-letna Carla Bovine in 25-letna Livia Brunamonti, zadnjemu kupcu vseeno ustreči in sta ga prijazno pobarali, ali ga zanima kaj posebnega.

Zavezani je zaklenil na stranišče


Prodajalki sta ga opisali kot Italijana, starega od 40 do 50 let. Takrat je izvlekel pištolo in rekel, da je prišel le po najboljše kose nakita. Ženski je ustrahoval, obvladal, zvezal, zaklenil v stranišče, v vrečko vrgel zlati ogrlici z diamanti, nekaj dragocenih prstanov, platinasto zapestnico in še nekaj dragih kamnov, stopil na ulico in se izgubil v gneči. Po hitrem, kostumografsko domiselno izpeljanem in za lažnega duhovnika donosnem ropu, ki je po besedah lastnika draguljarne izginil z najmanj 500.000 evrov vrednim plenom, se je uspelo eni izmed uslužbenk razvezati in je s pritiskom na gumb za alarm, nameščen je tudi v stranišču, dvignila na noge varnostno službo in policijo.

Izgubljen v množici turistov

S posnetkov varnostnih kamer v prostoru in na ulici so rimski kriminalisti ugotovili, da se je lažni duhovnik v draguljarni Eleuteri zadržal le nekaj sekund več kot 10 minut, ko je prišel na ulico, pa se je v gneči napotil proti Španskemu trgu.

Bogat plen za roparje

Draguljarne v rimski ulici Condotti so bile lani in letos že tarče roparskih obiskov; 19. oktobra sta elegantno oblečena neznanca v prodajalni Cartier zamotila prodajalca in ob nakupu za skromnih 1700 evrov kupljene broške izginila s pol milijona evrov vrednim zlatim prstanom s petkaratnim diamantom. Enega izmed elegantno napravljenih možakarjev, 31-letnega Omarja Karibita, so zadnji majski dan aretirali v Casablanci in so ga Maročani prejšnji teden izročili Italiji, njegovega kompanjona pri podvigu pa še iščejo. Letos 8. februarja pa je bila v ulici Condotti tarča spodletelega ropa draguljarnica Bvlgari, nad katero se je v zgodnjih jutranjih urah peterica roparjev spravila z večer prej ukradenim tovornjakom za odvažanje smeti. Peterica je pobegnila praznih rok, saj se izložbi z neprebojnim steklom pod naletom tovornjaka smeti nista vdali.
Deli s prijatelji