KRVAVO

V Parizu nov napad

Objavljeno 14. december 2015 11.40 | Posodobljeno 14. december 2015 11.48 | Piše: STA, S. U.

»To je Daeš (IS), to je opozorilo.«

PARIZ – V pariškem predmestju Aubervilliers je danes neznanec z nožkom in s škarjami napadel učitelja v tamkajšnji šoli, pri čemer se je skliceval na skrajno Islamsko državo. Učitelj po napadu ni v smrtni nevarnosti, napadalec je na begu, so sporočili policijski viri.

Učitelj je bil tarča napada nekaj po 8. uri, ko se je v razredu pripravljal pouk. Zamaskirani napadalec, oblečen v slikarsko haljo in z balaklavo na glavi je v razred vstopil neoborožen, učitelja pa je v bok in grlo zabodel s tapetniškemu nožu podobnim predmetom, ki ga je očitno našel v učilnici, so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP še navedli policijski viri.

Ob tem naj bi po navedbah tožilca izrekel besede: »To je Daeš (IS), to je opozorilo.« O kratkem obračunu je policijo obvestila priča v šoli.

Zatem je pobegnil, verjetno peš. Policija je sprožila iskalno akcijo, preiskavo primera pa sta prevzela protiteroristična oddelka pariškega tožilstva in kriminalistične policije.

Mesec dni od najhujših terorističnih napadov v Franciji

Napad v Aubervilliersu se je zgodil mesec dni po najhujših terorističnih napadih v Franciji, v katerih je v Parizu 13. novembra umrlo 130 ljudi, 350 ljudi pa je bilo ranjenih. Odgovornost zanje je prevzela IS.

Francoske oblasti so po napadih okrepile varnostne ukrepe v šolah. Med drugim je prepovedano zbiranje, za pariško regijo Ile-de-France pa tudi parkiranje vozil pred izobraževalnimi ustanovami.

Islamska država je v svoji propagandni reviji v francoskem jeziku Dar-al-Islam konec novembra ostro napadla uradnike francoskih izobraževalnih ustanov in jih označila »za sovražnike Alaha, ki poučujejo laičnost in ki so v vojni z muslimansko družino«.

Deli s prijatelji