OKVARA ALI NAPAD?

Umrlo vseh 
224 potnikov

Objavljeno 01. november 2015 09.43 | Posodobljeno 01. november 2015 09.43 | Piše: M. R.

V ruskem letalu, ki je včeraj strmoglavilo v Egiptu, je umrlo 217 potnikov in sedem članov posadke. Je vzrok okvara ali teroristični napad?

V strmoglavljenju ruskega potniškega letala nad Sinajem je včeraj umrlo vseh 217 potnikov, od tega 214 ruskih in trije ukrajinski, ter sedem članov posadke. Airbus A321 je poletel iz letovišča Šarm el Šejk in je bil na poti v Sankt Peterburg v Rusiji. Stik z njim so izgubili že 23 minut po vzletu nekaj pred šesto uro zjutraj.

Na seznamu potnikov je bilo 17 otrok v starosti od dveh do 17 let. Letalo je bilo staro 18 let in je bilo v lasti ruske letalske družbe Kogalimavija. Po nekaterih podatkih naj bi zaprosilo za zasilni pristanek, malo preden je izginilo z radarjev. Ko je pilot stopil v stik z nadzorom zračnega prometa zaradi tehničnih težav, so bili na višini 9000 metrov. Potem se je izgubil stik z letalom. To je začelo izjemno hitro padati – v minuti naj bi se spustilo za 1500 metrov. Neuradno naj bi se posadka pred poletom pritoževala zaradi težav z motorjem.

Egiptovska vojaška letala so že našla razbitine, vključno z vsaj eno od črnih skrinjic. Deli letala so na goratem območju, na prizorišče tragedije pa so napotili 45 reševalnih vozil. Letalo se je razbilo na dva dela, razbitine pa ležijo na predelu Hasana v osrednjem delu Sinaja. Reševalci so že odstranili številna trupla, vključno s posmrtnimi ostanki vseh otrok.

Ruski predsednik Vladimir Putin je nedeljo razglasil za dan žalovanja in odredil napotitev reševalnih ekip v Egipt, poleg tega je vladi naložil oblikovanje posebne komisije, ki bo preiskala vzrok za nesrečo. Ruski preiskovalni odbor je nemudoma sprožil kazensko preiskavo sibirske letalske družbe, ki deluje tudi pod imenom Metrojet, zaradi morebitne kršitve pravil letalske varnosti.

Šarm el Šejk je med Rusi zelo priljubljeno obmorsko letovišče, saj ga na leto obišče več milijonov turistov.

Islamisti: Mi smo ga sestrelili

Veja džihadistične skupine Islamska država v Egiptu je na twitterju sporočila, da je sestrelila rusko potniško letalo. »Vojaki kalifata so strmoglavili rusko letalo na območju Sinaja, na katerem je bilo več kot 220 križarjev, ki so bili vsi ubiti,« je skrajna skupina zapisala v sporočilu. Dodali so, da je bil to povračilni ukrep za rusko posredovanje v Siriji. Moskva je te informacije na podlagi navedb Egipta, da to ni možno, saj bi bila sestrelitev glede na višino poleta nemogoča, ovrgla. »Ta informacija ne more biti verodostojna,« je povedal minister za promet Maksim Sokolov.

 

Deli s prijatelji