TATOVI NA DELU

Ukradli stokilski zlati kovanec

Objavljeno 02. april 2017 19.23 | Posodobljeno 02. april 2017 19.22 | Piše: U. S.

Iz berlinskega muzeja odnesli novec za milijon kanadskih dolarjev. Glede na težo je njegova tržna vrednost celo 3,7 milijona evrov.

Zaradi čistosti so ga vpisali tudi v Guinnessovo knjigo rekordov.

BERLIN – Neznanci, ki so v ponedeljek še pred zoro vlomili v berlinski muzej Bode, so ukradli velikanski kovanec iz čistega zlata. Zlatnik je težak kar sto kilogramov, debel tri centimetre in z nominalno vrednostjo milijon kanadskih dolarjev (približno milijon evrov), na trgu pa bi samo glede na težo dosegel 3,7 milijona evrov.

Omejeno serijo, katere namen je bila promocija nove linije zlatih kovancev, so naredili v kraljevi kanadski kovnici leta 2007, zaradi čistosti brez primere pa se je znašel tudi v Guinnessovi knjigi rekordov. Spominski kovanec, ki ima v premeru 53 centimetrov, na njem pa je portret britanske kraljice Elizabete II., so decembra leta 2010 posodili muzeju Bode, je povedal predstavnik muzeja Markus Farr in še, da je sicer v zasebni zbirki, a več ni povedal.

Nemška policija je sporočila, da je velikanski zlatnik najverjetneje ukradla skupina tatov, ki je v muzej okoli 3.30 neopaženo vstopila skozi okno, najbrž po lestvi, ki so jo našli v bližini tirov. »Glede na informacije, ki smo jih zbrali doslej, so tat oziroma tatovi razbili šipo na zadnjem delu muzeja v bližini železniških tračnic,« je povedal predstavnik policije Winfrid Wenzel. 
»Potem so vstopili in se odpravili naravnost proti razstavi kovancev. Kovanec je bil za steklom, odpornim proti nabojem. To je vse, kar lahko povem,« je še dejal Wenzel. Pristavil je, da niti on niti uslužbenci muzeja ne morejo govoriti o podrobnostih, torej ne o zaposlenih muzeja in ne o alarmnem sistemu. Muzej Bode ima eno od največjih zbirk kovancev na svetu, v njej je več kot 540.000 kosov. Tatovi so pobegnili še pred prihodom policije, s primerom pa se ukvarjajo detektivi, specializirani za umetnost. 

Deli s prijatelji