KRVAVO

Ubila mater, ker jo je podila od Iračana

Objavljeno 12. december 2015 19.30 | Posodobljeno 12. december 2015 19.30 | Piše: E. B.

Dansko najstnico, ki je brutalno zabodla mater, obsodili na devet let zapora. Uveljavljena slikarka je nasprotovala zvezi 15-letnice z Iračanom iz azilnega doma.

KBVISSEL – Kar dvajsetkrat je zabodla lastno mater, za krvavi zločin bo sedela devet let, je odločilo sodišče na Danskem. Lisa Borch je bila ob času umora, ta se je zgodil lani, stara petnajst let, zato bo do polnoletnosti sedela v ustanovi za mladoletnike, pozneje pa jo bodo premestili med odrasle zapornice.

Bilo je 9. oktobra 2014: Tine Römer Holtegaard, ki je živela s hčerko in novim možem Jensom, je mirno spala, ko je Lisa vanjo prvič zasadila ostro rezilo kuhinjskega noža. To je ponovila še najmanj devetnajstkrat. Okrutna najstnica, ki je bila usodne noči doma sama z materjo, je pozneje poklicala policijo, češ da je našla mrtvo mater, pred tem pa da jo je slišala kričati, pred hišo da je tudi videla teči moškega, oblečenega v belo. Ko so prišli možje postave, piše v poročilu, je Lisa povsem mirna sedela v dnevni sobi in brskala po pametnem telefonu, menda si je prek youtuba ogledovala posnetke brutalnih terorističnih usmrtitev; ko so jo vprašali, kje je njena mama, jih je samo usmerila proti spalnici v vrhnjem nadstropju, ko pa so jo obvestili, da Tine, sicer uveljavljena slikarka, leži mrtva v mlaki krvi, je menda samo brezbrižno skomignila z rameni.

Lisa ima še sestro dvojčico in brata, ki sta se malce pred umorom preselila k očetu, ker naj bi se mati in Lisa nenehno prerekali, drugega moža umorjene pa krvave noči ni bilo doma, ker je bil na službeni poti. Preiskovalci so kmalu zbrali materialne dokaze, ki so potrdili, da je umor resnično zagrešila najstnica, pri načrtovanju pa naj bi ji pomagal partner, Bakhtiar Mohammed Abdullah, ki je bil usodne noči najverjetneje ravno tako v spalnici žrtve; 29-letnika so že obsodili na trinajst let, med procesom pa je pogosto spreminjal svojo različico zgodbe in krivdo vseskozi valil na dekle. Med sojenjem se je izkazalo, da se je Lisa pred umorom začela družiti z moškimi v bližnjem azilnem domu: v enega se je zaljubila, a je bil poročen, na Švedskem, kamor se je pozneje tudi vrnil, so ga čakali žena in otroci. Potem je spoznala Bakhtiarja iz Iraka, s katerim je začela prijateljevati, a je Tine poskušala končati njuno druženje, zaradi česar sta se mati in hči čedalje pogosteje prerekali. Lisa je potem začela načrtovati umor, po katerem naj bi z Bakhtiarjem pobegnila v Sirijo. 

Deli s prijatelji