NAJSTNIŠKI UMOR

Ubil 15-letnico in za to dobil zajtrk

Objavljeno 02. avgust 2011 21.16 | Posodobljeno 02. avgust 2011 23.00 | Piše: M. K.

Najstnik je prek facebooka sporočil, da bo ubil svoje dekle

Joshua z dekletom Rebecco in njenim mlajšim bratom (levo) ter žalujoča družina in prijatelji (desno)

SWANSEA – Novodobni mediji, kot sta, denimo, družabni omrežji facebook in twitter, so dvorezni meč. Po eni strani je to odlična pot za hitro (in brezplačno) komuniciranje, po drugi pa je lahko tudi edinstven pripomoček za izživljanje in objavljanje sprevrženih misli bolnih uporabnikov. Na sodišču v Swansei, Velika Britanija, te dni sodijo komaj 16-letnemu Joshui Daviesu, ki je kar na facebooku napovedal umor svojega dekleta. Leto dni mlajšo Rebecco Aylward je pokončal s kamnom in dobil stavo – plačali so mu zajtrk.

Ni se vrnila

Petnajstletna Rebecca se nekega sobotnega večera ni vrnila domov. »Nisem bila pretirano zaskrbljena, saj sem vedela, da se je sestala s fantom. Mislila sem, da je pač prespala pri njem,« je povedala njena mama. Mrtvo dekle z obrazom, obrnjenim proti tlom, so našli dan pozneje sredi gozda blizu morilčevega doma. Ležala je v novi obleki, ki si jo je kupila prav za zmenek s svojim dragim, s katerim sta bila par dobre tri mesece.

Hvalil se je

Joshua se je na nič hudega slutečo Rebecco spravil s kamnom, velikim kot žoga za ragbi, po umoru pa se je hvalil prijateljem. »Najprej sem jo poskušal zadaviti, a je vpila, zato sem vzel v roke kamen. Najhuje je bilo, ko sem začutil, da ji je počila lobanja,« je povedal in dodal, da si je po umoru v hiši svoje tete ogledal krvavi triler Ni prostora za starce. Rebeccine prijateljice pa so povedale, da so vsi slišali, ko je pred krutim dejanjem govoril o različnih načinih uboja. »A nihče ni verjel, da misli resno, še najmanj Becca, ki je Joshuo občudovala,« je dejala njena vrstnica.

Ključni dokazi

Sporočila prek facebooka, ki sta si jih pred umorom pošiljala Joshua in njegov prijatelj, so bila zadosten razlog, da porota pri odločitvi ni imela nobenih pomislekov, poroča The Sun. V enem od sporočil je Joshua vprašal prijatelja: »Kaj bi storil, če bi jo v resnici ubil?« Prijatelj mu je odgovoril: »Oh, plačal bi ti zajtrk.« Pozneje mu je prijatelj poslal še eno sporočilo: »Hočem vse podrobnosti, ti sadistična baraba!«

Najvišja kazen

Joshuo so že spoznali za krivega, a ker je star komaj 16 let, še ni znano, koliko časa bo v zaporu. Sodnik je še pred psihiatrovim mnenjem dejal, da se mu obeta kazen, ki jo britanska sodišča dosodijo najokrutnejšim kriminalcem.

Deli s prijatelji