KRUTO

Ubiješ krokodila in služiš

Objavljeno 11. december 2015 22.30 | Posodobljeno 11. december 2015 22.30 | Piše: U. S.

Krokodilji safari naj bi aboriginom prinesel dohodek.

Za lov na krokodile naj bi se zanimali tudi tujci. Foto: Shutterstock

DARWIN – Avstralija, natančneje država Severni teritorij, naj bi do konca leta legalizirala lov na slanovodne krokodile. Krokodilji safari naj bi prinesel prepotrebni dohodek za aboriginske skupnosti na severu: vsaka odstreljena žival naj bi prinesla okoli 21.000 evrov!

Vlada je lov oznanila pred dnevi, kljub ostremu nasprotovanju okoljevarstvenikov. Tako imenovane love na trofeje so lani že zavrnili, minister za okolje in prostor Greg Hunt jih je označil za neprimerne in pristavil, da pomenijo tveganje za okrutno in neprimerno vedenje. Drugi ministri pa pravijo, da bi safariji pripomogli k razvoju lokalnih skupnosti, ki živijo na tistem območju. Minister za aboriginske zadeve Nigel Scullion celo meni, da bi morale dovolilnice za odlov manjšega števila krokodilov prodajati lokalne skupnosti. »Za znanost gre,« je povedal za TV-mrežo ABC. »Ni razlike med krokodili in ribami, no razen v velikosti in zobeh. Le zakaj safari ne bi bil del že obstoječega gospodarjenja?«

Poznavalci pravijo, da bi se v lovu na krokodile zagotovo hoteli preizkusiti tudi tujci, zagovorniki programa pa še ocenjujejo, da bi bili nekateri lovci pripravljeni plačati tudi do 21.000 evrov za trofejnega plazilca. »Čas je, da prvim Avstralcem zagotovimo malce ekonomske spodbude,« pravi Scullion. Program, torej uzakonjeni lov na krokodile, spodbuja tudi Bess Price, ministrica za parke in divjad v Severnem teritoriju, češ da bi to pomenilo priložnost za aborigine: »To je enkratna priložnost, prinaša gospodarski razvoj, in je tudi možnost za zaposlovanje staroselcev.« Obenem bi bila to še dodatna spodbuda avstralskemu turizmu, saj bi lahko Severni teritorij oglaševali tudi drugače.

Okoljevarstveniki pa se držijo za glavo in poudarjajo, da so trofejni lovi preprosto del preteklosti. Slanovodni krokodili so se po letu 1971, ko so jih razglasili za zaščiteno vrsto, precej razmnožili, več teh velikih plazilcev pa pomeni večje tveganje za skupnosti, ki si prostor delijo z njimi. Ti vsako leto v Avstraliji ubijejo v povprečju dva človeka. Vsako leto pa za zaščito prebivalcev in živine pobijejo več kot 500 slanovodnih krokodilov, ki lahko zrastejo do sedem metrov v dolžino in tehtajo več kot tono.

Deli s prijatelji